Hlavní obsah

Na jižní Moravě testují seniory už od září. Teď mají nejméně nakažených

Foto: Getty Images

Jihomoravské domovy pro seniory nečekaly na plošné testování a vyšetřily své klienty i zaměstnance dříve.

Reklama

Domovy pro seniory v Jihomoravském kraji nečekaly na plošné testování a už od konce září testují své klienty i zaměstnance. Teď tak mají nejméně diagnostikovaných klientů z celé republiky.

Článek

Tento týden začalo plošné testování v domovech pro seniory napříč republikou. Podle zjištění redakce Seznam Zpráv domovy v Jihomoravském kraji ale většinou na toto testování nečekaly a nakoupily si rychlotesty už před několika týdny samy.

Například Brno zajistilo svým domovům pro seniory rychlotesty už na konci září tak, aby od října mohly testovat klienty i zaměstnance s příznaky. Podobně je na tom i většina zařízení v Jihomoravském kraji. Častokrát tak zamezily roznesení nákazy po celém zařízení. To potvrzují i údaje Ministerstva zdravotnictví ČR. Na jižní Moravě je totiž podle resortu nejméně nakažených seniorů ze všech sociálních zařízení v České republice, a to pouze 41 případů.

Domov pro seniory Koniklecová je jedním z jedenácti brněnských domovů pro seniory. Už od začátku října používá k testování antigenní rychlotesty Ichroma 2 od jihokorejského výrobce, které mu už na přelomu září a října zajistilo město. „Byli jsme moc rádi, že město zareagovalo tak rychle. Měli jsme jistotu v tom, že když bylo někde podezření, tak jsme si to mohli rychle ověřit,“ uvedla ředitelka Domova pro seniory Koniklecová Iva Záhorová. Díky tomu odhalili při testování tři pozitivní zaměstnance. „Ukázalo se, že to mělo i včasný záchyt, protože u jedné pracovnice úklidu, která měla drobnou rýmu, jsme udělali test a vyšla pozitivně,“ sdělila Záhorová. Při současném testování zatím neodhalili nikoho pozitivního.

Stejného názoru je i ředitelka brněnského Domova pro seniory Podpěrova. „Většina klientů byla v podstatě bezpříznaková, jen je například škrábalo v krku, takže jsme rádi, že jsme měli testy už dříve. Odhalili jsme díky tomu i některé nakažené zaměstnance, kteří by to dále roznášeli. Bez testů bychom o těchto případech vůbec nevěděli,“ řekla ředitelka domova Vlasta Hrabcová. Při plošném testování tak mají negativní seniory i zaměstnance.

Ichroma 2 testy používají už od konce září také v Domově pro seniory v Zastávce u Brna. „Měli jsme předstih, než ty nové testy dorazily. Nechtěli jsme riskovat, že by nám nemoc odčerpala personál,“ uvedl ředitel Jiří Altman. Od té doby tak zjistili covid-19 u zhruba třiceti klientů. „Při plošném testování jsme pak objevili pouze jednoho pozitivního klienta. Paní se vrátila z nemocnice po operaci krčku a byla pozitivní. Jinak teď máme situaci pod kontrolou,“ sdělil Altman.

Vládní opatření přišlo pozdě, říká ředitelka

Podobně je na tom i Centrum pro seniory Kyjov. „Už tři týdny jsme bez pozitivního klienta. Proto jsme ani při plošném testování nezjistili žádné pozitivní zaměstnance či klienty,“ uvedla ředitelka centra Ladislava Brančíková. Testovali plošně. S covidem bojovali měsíc, už od poloviny září. „Díky dříve nakoupeným testům a tomu, že jsme si dobrovolně nasadili respirátory už na začátku září, jsme celou situaci rychle zvládli. Vládní opatření přišlo opravdu pozdě. Mělo to být mnohem dřív,“ sdělila Brančíková.

Zařízení, která nakoupila testy už před plošným testováním, tak mají v současné době dva druhy antigenních testů k použití. „Teď budeme používat ty testy, které máme nařízené vládou,“ řekla ředitelka Domova pro seniory Koniklecová. Ichroma 2 testy si ponechají do zásoby. „Budeme je potom používat dál,“ dodala Záhorová. Testy poskytnuté domovům pro plošné testování mají totiž zařízení k dispozici jen omezenou dobu. „Jakmile se ukončí nouzový stav, tak se testy poskytnuté státem budou muset vrátit,“ řekl vedoucí odboru sociální péče v Brně Jan Polák. Domovy, které si nakoupily Ichroma 2 testy předtím samy, tak ale budou moct testovat dál. „Zároveň se Ichroma 2 testy mohou použít také na otestování dalších asi 15 nebo 20 nemocí, jako je například žloutenka,“ sdělil Polák.

Zařízení nakoupila Ichroma 2 testy zhruba za 300 korun za kus. Přístroj na vyhodnocení pak stál 20 tisíc. Domovy si to hradí samy. Oba rychlotesty odebírají vzorky z nosohltanu. Rozdíl mezi oběma typy antigenních testů je ve vyhodnocení výsledků. „Testy Ichroma 2 se vyhodnocují v přístroji, kde jich může být až pět najednou. Antigenní testy zajišťované vládou vyhodnocují test na podobném principu jako například těhotenský test,“ uvedl Polák. Odebraný vzorek smíchaný s roztokem se nakape na papírek. „Pokud se objeví dvě čárky, je pacient pozitivní,“ uvedla staniční sestra z Domova pro seniory v Zastávce u Brna, která klienty i zaměstnance domova testuje, Hana Rutmárová. Výsledek se u obou testů ukáže za zhruba patnáct minut.

Tyto výsledky se zadávají do Informačního systému infekčních nemocí, který spravuje Ministerstvo zdravotnictví. Jeho zástupci v pátek na tiskové konferenci zveřejnili prozatímní výsledky tohoto plošného testování. „Stále je velký počet diagnostikovaných případů covidu-19 u seniorů. K jedenáctému listopadu bylo potvrzeno téměř tři tisíce pozitivních případů v sociálních zařízeních za tento měsíc. Od října je to tak deset tisíc diagnostikovaných klientů v celé republice,“ uvedl ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Reklama

Doporučované