„Ztratil jsem kontrolu nad emocemi“, přiznal Hamilton

Lewis Hamilton byl po zisku svého sedmého titulu extrémně dojatý. V jeho hlase byl dokonce slyšet pláč. Když dojel do pit lane, zůstal sedět ve svém kokpitu. V rozhovoru přiznal, že nad svými emocemi ztratil kontrolu.

Štítky: GP Turecka Lewis Hamilton Zveřejněno 15. 11 2020 — Petr Čermák

Lewis Hamilton v Turecku oslavil své celkové 94. vítězství, které mu stačilo k zisku sedmého titulu mistra světa. Vyrovnal tím bilanci Michaela Schumachera a další Němcův rekord překonal – s Mercedesem získal 73 vítězství, což je největší počet jezdeckých vítězství pro jeden tým.

V týmovém rádiu byl slyšet Hamiltonův pláčem zastřený hlas. Když dojel novopečený mistr světa zpět do boxů, zůstal více než minutu sedět ve svém kokpitu. Okamžitě mu přišli pogratulovat Sebastian Vettel se Sergiem Pérezem. Čtyřnásobný šampion Vettel mu prozradil, že „ostatní jezdci ho sledují, jak přepisuje historii“.

Z vozu vylezl až po nějaké chvíli. Hamiltonovi přišel popřát i týmový kolega Valtteri Bottas. „Málokdy ztrácím kontrolu nad svými emocemi,“ přiznal sedminásobný mistr světa. „Nechtěl jsem zvednout hledí, aby lidé neviděli, jak mi po tváři stékají slzy,“ smál se šampion.

„Vždy jsem říkal, že mě nikdy neuvidíte brečet. V minulosti jsem viděl plakající jezdce a já si říkal, že tohle nikdy neudělám! Ale bylo toho na mě moc.“

Lewis Hamilton se musel v náročné turecké Grand Prix propracovat za vítězstvím až z šestého místa na startovním roštu. Zprvu to na úspěšný závod Mercedesu nevypadalo, čím více ale trať schnula, tím rychleji se Hamilton dotahoval na své soupeře. Zároveň několik z nich trať „vyklidilo“, jelikož postupně zajížděli ke svým mechanikům. Hamilton se tak musel vypořádat už jen se Sergiem Pérezem, který se na vedoucí pozici trápil.

Tým se v posledních kolech rozhodoval, zda Hamiltona z bezpečnostních důvodů nestáhnout do boxů pro čerstvou sadu pneumatik. Nakonec ale zůstal britský závodník na trati, po závodě uvedl, že ho zastávka v boxech „stála jeden titul“ – reagoval tím na rok 2007, kdy v posledních dvou závodech ztratil 17bodový náskok na Kimiho Räikkönena a přišel tím o mistrovský titul.

Hamilton se musel opravdu soustředit. Uznává, že to bylo v posledních kolech velmi náročné. „Cítil jsem, že se mi (titul) přibližuje. Věděl jsem, že pokud dojedu tam, kde jsem byl, tak se stanu mistrem světa.“

„Provázeli mě všelijaké emoce a já se je snažil nevnímat. Vzpomínal jsem na celou svou kariéru, vzpomínal jsem na to, jak jsem v 5 letech závodil na motokárách, nebo jak jsem získal svůj první národní šampionát a po cestě domů můj táta zpíval ‚We Are The Champions‘. Ten sedmý titul byl nadosah, v sázce toho bylo mnoho.“

„Když jsem projel cílem, zasáhlo mě to. Rozbrečel jsem se a kvůli tomu jsem nemohl vylézt z auta. Nemohl jsem tomu uvěřit.“

GM původně zavřenou továrnu otevřelo a bude v ní vyrábět elektromobily

V rozhovoru s Martinem Brundlem sedminásobný mistr světa poděkoval své rodině, svému týmu a také všem, kteří ho během kariéry podporovali. Od chvíle, kdy projel cílem, jej kamery nespustily „z očí“. Neměl tak příležitost poděkovat své rodině osobně – dokonce si před závodem nepřečetl zprávu od své maminky, jelikož pospíchal na startovní rošt.

„Myslím, že jsem byl vždy velmi silný,“ uvedl. „Ale nedokázal bych to bez jednoho skvělého muže – mého táty, který mě během mých špatných dní nasměroval zpět a nutil mě pokračovat. Myslel jsem na něj. Myslel jsem i na svou maminku, myslel jsem na svou nevlastní maminku a na svého bráchu. Všichni při mně stáli v dobrém či zlém.“

Lewis Hamilton byl letos mnohdykrát kritizován za své názory a komentáře k různým světovým děním. Někteří experti se dokonce obávali, že ho může boj proti rasové diverzitě stát titul, Hamiltona ale nic z toho nebrzdilo. Ve svém týmovém rádiu dokonce vyzval všechny děti, aby si šly za svým snem.

„Tohle je mistrovství světa, je to vrchol mého dosavadního života. Je tu ale ještě větší vítězství, kterého musíme všichni společně dosáhnout. Mluvím tu o rovnosti, snaze bojovat o rovné podmínky pro všechny děti světa, kteří můžou předznamenat lepší budoucnost. Musíme ale táhnout za jeden provaz.“

Lewis Hamilton zatím nemá smlouvu na příští rok a sám pilot dokonce rozvířil svým komentářem po GP Emilia-Romagna debatu o tom, zda tu příští rok vůbec zůstane. Podle všeho by si přál podepsat smlouvu jen na jeden rok, Mercedes by si ale přál dlouhodobější spolupráci. Vše by se mělo odvíjet i od budoucnosti šéfa týmu Tota Wolffa.

Hamilton: „Není jisté, že tu příští rok budu“ – únava nebo vyjednávací taktika?