Co je nutné změnit pro skutečný „restart“ fotovoltaiky v Česku?

Hokejovou terminologií v instalacích nových FVE v roce 2019 Česko prohrálo se sousedním Rakouskem 1:10. Dokážeme toto skóre brzy pozměnit? Jaké překážky musíme odstranit pro rozvoj fotovoltaiky? Co je nutné v branži změnit či vylepšit?

Zdroj: Aleo Solar

Zdroj: Aleo Solar

O těchto otázkách budou ve dnech 25-26. listopadu diskutovat experti během online konference Smart Energy Forum.

Blýská se na lepší časy?

Přes různé „výzvy“ jako jsou problémy se stavebním řízením, malým objemem dotací či nedostatkem instalatérů má Česká republika poměrně „dobře našlápnuto“, aby se v budoucnosti přiblížila k úspěšným zemím ve fotovoltaice jako je sousední Rakousko. Pro srovnání- loni se v Rakousku instalovalo více než 250 MWp nových solárů, zatímco v Česku to bylo pouze 25 MWp.

„Musíme rozhodně více trénovat, abychom „první ligu“ ve fotovoltaice mohli hrát,“ říká Aleš Hradecký, předseda Cechu Akumulace a FoTovolataiky (CAFT). „Určitě do 5 let se situace v české fotovoltaice zlepší, myslím, že již nyní jsme na dobré cestě.“

„Již brzy nás čeká nástup na novou energetiku, kdy se OZE stanou důležitou součástí energetiky. S tím souvisí demokratizace energetiky,“ říká Štěpán Chalupa, Předseda Komory OZE.

O dynamickém rozvoji české fotovoltaiky prakticky nikdo nepochybuje. „Věřím, že již brzy přijde doba, kdy se solární elektrárny objeví na každé novostavbě rodinného domu. Mám obrovskou radost z toho, že zájem o FVE roste i v domě pandemie. A je pozitivní, že stát i v budoucnosti poskytne další dotace na tyto instalace“, komentuje Hradecký.

Demokratizace energetiky

Sektor zelené energie se nyní podle Chalupy nachází na důležitém „mezníku“, kdy do energetiky začnou vstupovat téměř všichni, a to od občanů přes malé a střední firmy až po obce.

Díky nástupu tzv. „nové energetiky“ postavené primárně na OZE mohou zasáhnout do odvětví skutečně všichni.

„Bude se jednat nejen o  možnost instalace několika solárních panelů na střeše, ale také například o možnost koupit si podíl ve větší fotovoltaické či větrné elektrárně,“ doplňuje Chalupa. 

Podle Chalupy je „nová energetika“ smysluplným a finančně dostupným nástrojem, který umožní prakticky všem občanům, jak profitovat z rozvoje energetiky.

„K tomu, abyste měla na svém domě malou střešní solární elektrárnu, již brzy nebudete potřebovat vlastní dům. Budete se moci spojit se sousedy, postavit elektrárnu na bytový dům, a pak společně vyrobenou elektřinu sdílet,“ dodává Hradecký.

„Na tento trend tzv. komunitní energetiky již pamatuje nový energetický zákon, který se již připravuje,“ uzavírá Hradecký.

Co brání skutečnému rozvoji fotovoltaiky v Česku? Proč zaostáváme za Evropou? Přinese současné změna stavebního zákonu pozitivní změny pro rozvoj fotovoltaiky u nás?

O těchto otázkách budou ve dnech 25-26. listopadu diskutovat experti během online konference Smart Energy Forum. Do debaty se můžete zapojit i Vy prostřednictvím živého chatu.