Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Módní kritička Blesku Ina T. o návratu trendů listopadu 1989: Vybělená Dara, utahaná Geislerová a kýčovitá Sharlota!

/
  • Ina T. hodnotí módu listopadu 1989.
    16. listopadu 2020 ● 06:00

    Období listopadu 1989 je pro mě i pro vás nepochybně pevně spjato se zásadními politickými změnami, které vedly k pádu komunistického režimu a k položení základů demokracie. Éra vonící příslibem svobody a touhou po celospolečenských změnách v sobě nese i specifický styl oblékání, snažící se vymanit z osidel režimu a ideologických omezení.

    Outfity sametové revoluce jsou totiž autentickým otiskem doby a představují konzumní sny běžných socialistických občanů za železnou oponou. Mezi tesilem, krimplenem a dalšími umělými vlákny byl jen jediný módní materiál, tím byla džínovina, stále chápána jako symbol západní kultury. Džíny, ať už z Tuzexu, anebo z běžného obchodu, byly nedostižným trendem, který musel mít každý. Což je možná důvod, proč má určitá generace Čechů i po tolika letech nutkání nosit džíny i do divadla.

    Jediná možnost, jak se dostat v době železné opony k opravdu originálním a neokoukaným modelům, spočívala v domácím šití. Tvořil se vlastní potisk triček, napodobovaly se plísňáče, našívaly se nášivky, šily se barevné šusťákové bundy. Pletly se pruhované čepice i oblíbené zimní čelenky. Sama jsem měla doma ušité džíny, zimní bundy a pár dalších dle spíchnutých osobitých modelů Burdy. Cílem bylo nezapadnout, vystoupit z šedého marastu socialismu a vypadat jako ze západu, ať už to pro nás tenkrát znamenalo cokoliv.

    Materiály:

    Ačkoliv jsou dnes na vrcholu slávy přírodní materiály, v 80. letech svět obdivoval umělá vlákna. Dederon, krimplen, acetát, tesil, diolen. Oblečení z těchto materiálů bylo cenově dostupné, nemačkalo se, rychle uschlo a nemuselo se žehlit. Zároveň bylo dramaticky neprodyšné a nepohodlné.

    Módní ikony:

    Karel Gott, jenž si vozil oblečení ze západu. Veškeré zahraniční filmové hvězdy. Sagvan Tofi & Lukáš Vaculík. Hana Zagorová i Lucie Bílá.

    Účesy:

    U dam byla v oblibě trvalá ondulace, která bohužel zasáhla i moji rodinu. Faktem je, že účes na pudla nesluší nikomu. Pány potkala podobná tragédie s účesem zvaným mullet, tedy vlasy vzadu dlouhé na ramena, na temeni a po stranách nakrátko. Jiné účesy pak měli depešáci a somráci.

    Módní trendy přelomu 80. a 90. let se navíc průběžně, v různých obměnách vrací, a proto je můžete vidět i na současných celebritách. Které trendy sametové revoluce zažívají svůj návrat?

  • 1.

    Zuzana Stráská: Modernizované mrkváče - 1

     

    Konec 80. let byl ve znamení tzv. mrkváčů, a to nejlépe zastrčených do sněhulí. Do oblouku střižené nohavice se směrem dolů zužují, což je i pro štíhlého člověka neslušivá linie. Naddimenzovanou verzi tohoto střihu předvedla i modelka Stráská, která k nim zvolila japonským minimalismem inspirovanou vestu zvýrazňující ramena. Objemná horní část tak dokázala vyrovnat nepoměr boků a celý model příjemně usazuje. Psaníčko a ikonické YSL sandálky dávají jasně najevo, že se jedná o modernizovanou verzi nejen v socialismu oblíbených kalhot.

    Zuzana Stráská
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Ivana Jirešová: Znovuobjevená ledvinka - 2

     

    Nosily se kožené, sportovní, neonové i džínové. Ledvinky byly hitem, ale ač se jinde na světě vrátily do módy až během posledních pár let, z Čech, si dovolím tvrdit, nikdy neodešly. Jejich oblíbenost by se dala zařadit k národnímu naturelu jako ponožky v sandálech. Nyní najdete ledvinky i v nabídce módních domů jako Gucci nebo Prada. Nosí se místo cross body kabelky pověšené šikmo přes střed těla, na rameni nebo jako doplněk místo pásku. Herečka Ivana Jirešová minimalistickou koženou ledvinkou doplnila asymetrické, rameno odhalující a vzorované šaty značky Leeda. Na sportovně elegantní styl přiměřeně navazuje přes ramena přehozená mikina a látkové tenisky.

    Ivana Jirešová
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Ester Geislerová: Těžkopádnost retra - 3-

     

    Objemné nařasené rukávy měla v oblibě princezna Diana i herečky seriálu Dynastie. Používaly se na šatech i šílených halenkách v kombinaci s velkými límci i volány ve stylu „víc znamená víc“. Aktuální podání balónových rukávů je však o poznání minimalističtější. Krajkovými véčkovými vsadkami zdobené šaty z kolekce řetězce H&M s áčkovou sukní vyzařují autentickou sílu 80. let. Ale záměr ve stylu Skandinávek, jež udávají trendy a umí si s retro kousky poradit, vyšel naprázdno. Výsledný vintage efekt říznutý Addams Family je utahaný a těžký. Pro cílenou stylovou lehkost bych odložila silonky a zvolila jiný make-up i doplňky.

    Ester Geislerová
    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Sharlota: Teplákovku do společnosti nebrat - 4

     

    Šeď socialismu se snažily nabourat i barevné šusťákové a teplákové soupravy. Původně ryze sportovní oděv začal úspěšně infikovat ulice měst i vesnic. Křiklavé, neprodyšné a též neslušivé. Trend se před pár lety vrátil a faktem zůstává, že teplákové komplety fascinují především generaci dvacátníků. Důkazem budiž rapperka Sharlota, která teplákovou soupravu oblékla na společenskou párty. Mikina sešitá z různě barevných látek vystihuje po domácku spíchnuté kousky ze zbytků, které se za komunismu tvořily snad v každé domácnosti. Troufám si ale tvrdit, že byly o něco vkusnější, než je kýčovitá kombinace výrazných barev s nehodícím se hadím vzorem. Roztomilá mašlička ve vlasech i elegantní kabelka do ruky nesmyslný mišmaš kompletují.

    Sharlota
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Pavlína Němcová: Velká ramena opět bodují - 1

     

    Nejvýraznější ženskou linií 80. let zůstávají obří nadrozměrná ramena u halenek, šatů, košil a sak. Vycpávky se pro výsledný efekt vrstvily a daly se suchým zipem aplikovat na všechny kusy oblečení. I dnes jsou výrazná ramena hitem, čemuž dopomohl ikonický top bez rukávů, jenž se světem sociálních sítích řítil jako lavina a je nejvíce napodobovaným kouskem letošního roku. Zmíněný top s vypodloženými rameny oblékla na charitativní bazar i modelka Pavlína Němcová, jež jednoduchou retro variaci dotáhla béžovými kalhotami mrkváčového střihu, které si, vzhledem k útlé postavě, může dovolit. Doprovod subtilních, kristusky připomínajících sandálků je stylově adekvátní.

    Pavlína Němcová
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Barbora Podzimková: Nesmrtelná variace džínoviny - 1

     

    Riflová bunda je spolu s džínami jednoznačně nejtypičtějším kouskem šatníku 80. let. Ve světě úspěšná topmodelka Barbora Podzimková tak ve svém all denim outfitu snoubí dokonce několik typických dobových prvků. Ustřižené šortky s vysokým pasem, zesvětlená, plísňáče lehce připomínající bunda s nabíranými rukávy v hlavní roli. Trendy doplňky v podobě pásku i kabelky však dávají jasně najevo, že se jedná o aktuální model, neutápí se tak ve zbytečné retro změti. To je cesta, jak nosit retro modely v mladém a osobitém podání.

    Barbora Podzimková
    Autor: Profimedia.cz

  • 7.

    Nikol Kouklová: Nebezpečí bohatého řasení - 3-

     

    Osmdesátkami protnutý trend balónových, objemných rukávů oslovil i s módou často za hranou koketující herečku Nikol Kouklovou. Objemem bohaté, over sized nařasené šaty v midi délce zaujmou nádechem romantiky, ale zároveň svojí velkorysostí dodávají tělu zbytečnou robustnost. Rozměrné rukávy se totiž spolu s řasením hodí pro ryze subtilní postavu, která též podstupuje riziko, že bude naddimenzováním šatů působit jako hráč rugby.

    Nikol Kouklová
    Autor: Profimedia.cz

  • 8.

    Václav Neužil: Marnost džínů na premiérách - 4

     

    Dlouholetý člen Dejvického divadla, známý ze seriálu Čtvrtá hvězda či Dabing Street, surfuje svým oblékáním na vlně mainstreamu. Ačkoliv, na rozdíl od jiných, dokáže svým jednoduchým modelům dodat jiskru u mnohých tolik absentujícím charismatem. Nicméně, džíny jsou společně s retro vyšisovanou bundou na filmovou premiéru nevychovaností, která se s železnou pravidelností na společenských akcích objevuje a u které se upozorňování na její nevhodnost jeví jako marnost. Dojem pak nevytrhne ani košile, mající za úkol dodat celku na elegantnosti, což rychle podkopají i šněrovací kožené boty nad kotník, patřící svým odstínem i stylem ke zcela jinému modelu.

    Václav Neužil
    Autor: Profimedia.cz

  • 9.

    Iva Janžurová: Dáma s ledvinkou - 2-

     

    Propínací košilové šaty v béžovém odstínu, které zvýrazňují pas a přechází do skládané midi sukně, představují civilní slušivou kreaci oslovující i mnohem mladší ženy, než je jejich nositelka. Ledvinka, jako trend 80. let nahrazující kabelku, dodává celku švih mladistvé nenucenosti. Měla však být použita místo pásku, ne pod ním, případně ho měla zcela překrýt. Body ubírají též se stylingem si protiřečící robustní tmavé boty, které měly nahradit jemné, nárt obnažující lodičky či světlé oxfordky.

    Iva Janžurová
    Autor: Profimedia.cz

  • 10.

    Dara Rolins: Vybělené skinny jeans už nebrat - 3

     

    Je proslulá svou oblibou sportovně elegantních outfitů, mezi které můžeme zařadit i tento double denim trend naplňující model. Dvojitá dávka džínoviny není o nutnosti párovat stejný odstín, ale otrhané, příliš vybělené kalhoty považuji za módně již vyčerpané, tedy passé. K tmavě modré, na prsou vydřené a ke krku přísně upnuté košili s nabíranými rukávy by se hodily džíny tmavšího odstínu a zajímavějšího střihu, než jsou přežité skinny. Ať už vracející se nesmrtelné zvonáče, anebo mom jeans, které si při své bezchybné postavě může dovolit. Outfit svojí absencí doplňků, které suplují jen páskové sandály na platformě, navíc působí nekompletně.

    Dara Rolins
    Autor: Profimedia.cz

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 7

Kateřina Bujnochova: Covit je asi nepostihl. To spíš covid ne

(17. 11. 2020 08:56)

Japan11: Z toho je vidět, že Covit nijak umělecké sféře ,aspoň ženské části, nijak neublížil. Pokud mají dost na to, aby na sebe házely sety návrhářů za tisíce, jistě je tato výluka nepostihla.

(16. 11. 2020 12:14)

baronessa: Jak mohl dostat jedničku strašidelný model slečny Podzimkové, nechápu.

(16. 11. 2020 10:31)

Alžběta Herenová: Sice jsem ještě nebyla na světě, ale ty trendy co se vrací se mi náhodou moc líbí. Když se to umí nosit

(16. 11. 2020 09:13)

Marketa Nováková: A to nejsou hadry ze sekáče?

(16. 11. 2020 08:41)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy