Hlavní obsah

Sedm maličkostí, které vám zlepší den

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občas se ráno probudíme s bolestí hlavy nebo se špatnou náladou. Důvodem může být neférová zpětná vazba od našeho nadřízeného nebo neúspěch v osobním životě. Ranní splín ale ani nemusí mít racionální důvod. Jak se naladit na tu správnou notu a vylepšit skóre svého dne?

Foto: Profimedia.cz

Náladu mohou zlepšit i maličkosti.

Článek

1. Sprcha jako restart

„Když mám špatný den a nemám do ničeho chuť, vlezu do koupelny a osprchuji se. Proud vody mě dobíjí energií, smyje všechny starosti a působí jako takový malý reset,“ doporučuje psycholožka Marisa Francová pro Huffington Post.

2. Svěřte se

Sdílení starostí s milovanou osobou je velmi očistným procesem, který vám pomůže se vyrovnat s jakoukoliv skutečností. Nesnažte se nést váhu svých starostí jen na svých ramenou, ale podělte se o ni se svými nejbližšími. Uvidíte, že se vám uleví.

3. Odpojte se od sítí

„Když máte špatný den, to poslední, co potřebujete, je ještě více negativních informací. Pokud mám tedy špatnou náladu, snažím se držet co nejdále od sociálních sítí, médií a televizních zpráv, které jsou plné senzacechtivých informací. Raději se soustředím na věci, které mohu ovlivnit já sám,“ říká terapeut Kurt Smith.

Snídaně proti stresu a úzkosti

Zdraví

4. Self-care

Označení „self-care“ neboli péče o sebe si rychle zařaďte do svého slovníku. Není totiž vůbec nic špatného na tom, dopřát si čas na péči o svoji vlastní psychickou nebo fyzickou stránku. Někdo si nejlépe odpočine při dělání nové manikúry, jiný ocení hodinku strávenou během nebo třeba čtením. Důležité je si ale tento čas nevyčítat, protože nás dobíjí energií.

5. Projděte se

Je vědecky dokázáno, že čerstvý vzduch a sluneční paprsky pozitivně ovlivňují naši náladu. Pokud tedy cítíte, že je toho na vás v práci nebo doma moc, běžte na procházku. Uvidíte, že pomocí pohybu se vám v těle utvoří více endorfinů a vy se budete cítit lépe.

6. Zavzpomínejte

„Mám ve svém telefonu fotoalbum plné vtipných fotek z výletů a různých humorných zážitků, kterým listuji pokaždé, když se cítím pod psa. Pomáhá mi to se naladit na tu správnou vlnu. Ukládám si tam i různé milé textovky a e-maily, které mi kdy udělaly radost,“ doporučuje psycholožka Rebecca Leslieová.

7. Pusťte si svoji oblíbenou hudbu nebo film

Pokud máte špatnou náladu, zlepšit vám ji může oblíbený film. Zejména snadno předvídatelné romantické komedie mohou udělat s vaším rozpoložením divy. Udělejte si bylinkový čaj, připravte vaše oblíbené pohoštění a vytvořte si domácí kino. Podobně působí i poslech oblíbené písně, kterou můžete zpívat společně s interpretem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám