Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Opravu Staroměstské tržnice brzdí covid-19. „Počkáme, jestli neklesnou ceny,“ zní z magistrátu

Autor: veef - 
16. listopadu 2020
06:00

Oprava Staroměstské tržnice se zřejmě jen tak neuskuteční. Cena za opravu tohoto novorenesanční skvostu, který komunistický režim obalil do skelné vaty a pobil podhledy, vyšplhala o dalších 70 milionů. Odhadovaná částka se nyní pohybuje na 429 milionech. S navýšením ceny ale pražský magistrát nesouhlasí i proto, že je kvůli pandemii koronaviru rozpočet velmi našponovaný. S firmou, která zakázku na opravu tržnice vysoutěžila v tendru, chtějí radní o konečné ceně jednat.

Na jednání rady 5. října mělo dojít ke konečnému schválení vítěze tendru na opravu Staroměstské tržnice, po kterém by stačilo už jen podepsat smlouvy.  Radním se však konečná cena zdála nepřiměřeně vysoká, proto tento bod z jednání stáhli.

„Vznikl zde rozdíl mezi původním odhadem a konečnou částkou. Na radě bychom chtěli řešit, jak dál postupovat. Na řadu určitě přijdou osobní jednání se stavební firmou, která v tendru zvítězila, abychom sjednotili vzájemná očekávání,“ nastínil další postup radní pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09).

Celou záležitost také výrazně ovlivňuje pandemie koronaviru, která velmi výrazně zasáhla do magistrátní kasy. „Situace na stavebním trhu se vlivem pandemie koronaviru zřejmě bude měnit. Je možné, že se ceny za práci sníží - a tím by mohlo dojít i k poklesu celkové ceny rekonstrukce,“ vysvětlil Chabr a dodal, že se celou situací bude magistrát podrobněji zabývat až po odeznění 2. vlny koronakrize, která Prahu, potažmo celou Českou republiku, zasáhla velmi tvrdě.

Tržnice jako centrum gastroturistiky

I když Praha zatím neví, kdy přesně se s rekonstrukcí začne, má už poměrně jasnou představu, jak by opravený areál v ulici 28. října mohl fungovat. Inspiraci hledala i v zahraničí, například v Berlíně, Barceloně, Budapešti nebo Londýně, kde podobné koncepty fungují dlouhá léta velmi dobře. Od představy, že se Staroměstská tržnice stane jedním velkým farmářským trhem, nakonec ale radnice upustila kvůli její ekonomické nerentabilitě.

Krásy tržnice zakrývaly podhledy, ty byly seshora obaleny skelnou vatou, a tak její krásy zůstaly návštěvníkům po dlouhou dobu zcela ukryté. Krásy tržnice zakrývaly podhledy, ty byly seshora obaleny skelnou vatou, a tak její krásy zůstaly návštěvníkům po dlouhou dobu zcela ukryté. | IPR Praha

Novorenesanční Staroměstská tržnice tak bude spíše místem, kde bude od každého něco. Stánky s farmářskými potravinami samozřejmě chybět nebudou, ale bude zde místo i pro gastroturistiku, podobné tomu, co Pražané znají třeba z Manifesta nebo Savarinu. „V plánu je zde také pódium, které umožní pořádat zde kulturní akce. Nechceme z toho samozřejmě noční klub, vše by mělo končit ve 22 hodin,“ zdůraznil Chabr.

Vzácná kulturní památka

Staroměstskou tržnici navrhl architekt Jindřich Fialka a je považována za jedno z jeho nejvýznamnějších děl. Postavena byla v letech 1894 až 1896 na místě čtyř stržených domů. Architekt se při jejím návrhu inspiroval sakrálními stavbami. Půdorys tržnice je stejný jako u pětilodních katedrál a i prosklená kupole spíše připomíná svatostánek nežli tržnici. Stejný architekt navrhl například i vodárenskou věž na Letné.

Původně zde obchodníci nechtěli vůbec prodávat, protože měli pocit, že dovnitř nikdo na trh nepůjde. Navíc zde dříve byla podlaha z dřevěných špalíků, která po čase velmi nepříjemně zapáchala. Konstrukce tržnice ze zdobných litinových sloupů je technickým i estetickým unikátem. Třeba litinové sloupy jsou duté a sloužily jako ventilace do sklepních prostor, kde byly sklady a chladírny. Jedinečné bylo i osvětlení obloukovými lampami Františka Křižíka, které byly do roku 1922 napájeny vlastní parní elektrárnou. Tržnici také zdobí malované lunety s motivy pražských trhů a znaky českých měst.

V 50. letech se zde komunistický režim rozhodl vybudovat supermarket, což mělo za následek výrazné stavební úpravy. Novorenesanční skvost se tak obalil do kilometrů skelné vaty a prosklená kupole zmizela pod sádrokartonovými podhledy. Pro stavbu jako takovou to bylo vlastně dobře. Uchovala se v podstatě v původním nepoškozeném stavu.

Matos7 ( 16. listopadu 2020 10:17 )

Než klesnou ceny, tak magistrát peníze rozkrade. A viník se nenajde

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa