Klub.co

Klub.co Zdroj: www.klubco.cz

Seznamte se: Zlaté české ručičky, které vám upletou dokonalý svetr

Ručně pletené svetry se stávají módním hitem a současně investicí s osobním přesahem. Nejen, že vznikají z té nejkvalitnější vlny alpaky, popřípadě ze směsi alpaky a mohéru nebo hedvábí, ale můžete si je objednat i na míru podle svých představ. U koho?

Klub.co

Lada Rudovská pracovala jako publisherka ve vydavatelství lesklých módních magazínů, když jednoho dne vážně onemocněl její syn. Týdny pak proseděla v nemocnici u jeho lůžka a aby zklidnila myšlenky, vzala do ruky pletací jehlice. Dnes je syn v pořádku a Lada má kromě něj a starší dcery ještě třetí „dítě“ – svou malou značku Klub.co, pod kterou z alpaky plete čepice beanie, trendy vesty a chunky kardigany. Kromě pletených kousků či klubek vlny si přes její e-shop můžete objednat i sady na pletení a zkusit to doma sama.

www.klubco.cz

Božidara

Vystudovaná učitelka francouzštiny Božidara Richterová to s pletacími jehlicemi dotáhla až na fashion week, kde v roce 2019 prezentovala kolekci pro podzim a zimu plnou pohodlného pleteného, rozhodně ne však usedlého oblečení. Její hlavní inspirací jsou totiž filmové ikony jako Catherine Deneuve, Brigitte Bardot a celkově vintage estetika 60. a 70. let. Božidara začala plést díky babičce a svou značku založila teprve před třemi lety. Úspěch sklízela takřka okamžitě, její objemné kardigany ze 100% alpaky si člověk musel zamilovat na první pohled. Není divu, že mít „svetr od Božidary“ se záhy stalo snem řady českých módních influencerek.

www.bozidara.com

La Lute Wear

Za značkou La Lute Wear stojí dvě kamarádky z Ostravy, Lucie Kanur a Tereza Krumpholzová (název odvodily ze svých křestních jmen), které si „oplétaly“ panenky už v dětství. V dospělosti na tento koníček Lucie, která jinak pracuje jako účetní, navázala, když si pro sebe začala plést šály a čepice a postupně znovu nadchla i televizní redaktorku Terezu. Dlouho hledaly materiál, který by byl kvalitní, odolný a přitom nekousavý. Výsledkem jsou svetry z přírodních přízí, které kombinují ovčí a lamí vlnu. Až to bude zase možné, můžete si je osahat i v obchodech, konkrétně La Lute svetry nabízí Tvorba Store (Veverkova 28, Praha 7) a Place Store (Moravské náměstí 4, Brno).

www.lalutewear.com

Jana Mikešová

Jana Pešatová Mikešová se k pletení dostala přes studia UMPRUM, kde objevila svou fascinaci vlnou. Začínala s pletenými doplňky, jako jsou nákrčníky a čelenky, se kterými jste se mohli setkat na různých předvánočních design marketech. Dnes má již zavedenou módní značku, která kromě doplňků zahrnuje i svetry, kardigany, úpletové šaty nebo vesty. Jana Mikešová má slabost pro minimalismus a pudrové odstíny, ve své poslední kolekci ovšem uvádí i kousky v podmanivých zemitých barvách, které jsou jako stvořené pro podzimní fotografování. Kromě online prodeje jsou k mání i v pražském multibrandovém butiku Kvartýr shop & studio (U Vodárny 4, Praha 2).

www.janamikesova.com

Boží svetry

Jeho svetry nosí Taťána Gregor Brzobohatá či Tereza Maxová, Josef Vratislav Drábek, který stojí za značkou Boží svetry, je přitom původní profesí příslušník vězeňské služby. Plést se učil svépomocí díky návodům od Drops Design a na Youtube. Dnes dokáže experimentovat i s různými ozdobnými prvky, jako jsou nabírané rukávy, copánkové zdobení, retro vzory nebo něžné perlové či kamínkové aplikace. Jak ale sám říká, zákazníci u něj stejně nejvíc vyhledávají jednoduchost, hezké siluety a hlavně kvalitu. Boží svetry jsou k mání i v obchodě VIDDA fashion&living concept store (Elišky Krásnohorské 9, Praha 1), objednávat můžete také přes Instagram a Facebook.

Instagram @bozisvetry