DotekyVina.cz
Portské víno | Doteky vína

Portské víno

Portské víno se pyšní nejen excelentní chutí, ale také dlouhou tradicí. S postupem času se výroba rozšířila na několik poddruhů a zákazníci si tak mohou zvolit lahev, která dokonale sedne jejich chuťovým pohárkům. Patří portské víno mezi vaše oblíbené? Pak si dnešní článek zaručeně užijete!

Portské víno má jasně daný původ

Víno je kryto ochrannou známkou, která říká, že portské víno se smí vyrábět pouze z portugalských hroznů dané oblasti. Známka platí pouze v Evropské unii, proto po celém světě můžete narazit na vína podobného stylu. Vyrábějí se například v Austrálii, USA, Argentině, Africe nebo Indii.

Portské jako náhrada za francouzská vína

Samotné portské pochází z údolí Douro táhnoucí se podél stejnojmenné řeky na severu Portugalska. Víno známe také pod názvy Porto nebo Oporto. Zájem o portské se rozšířil v 17. století. Tehdy poblíž oblasti Douro pobývali britští kolonizátoři a víno je zaujalo. Ne tak britskou šlechtu, která dávala přednost francouzským vínům. V 18. století však došlo k znepřátelení mezi Británií a Francií a víno se přestalo dodávat. Tak došlo k dovozu právě portského, na jehož chuť si britská šlechta brzy přivykla.

Portské má mnoho podob

Původně pouze červené víno známé svým zvýšeným obsahem cukru je dnes k dostání hned v několika variantách. Dělení portského vína pochází z institutu IVDP, který se portskými víny zabývá.

Portské víno Tawny

Vína Tawny jsou červená sladká vína, která se obvykle používají jako dezertní. Setkáte se také s polosuchou variantou. Víno se vyrábí z červených hroznů a následně zraje v dřevěných sudech.

Portské víno Ruby

Víno Ruby je nejlevnější a nejrozšířenější varianta, která však postrádá některé kvality. Víno se vyrábí z červených hroznů a, na rozdíl od Tawny, zraje v betonových nebo nerezových nádržích. Ruby s léty nezískává lepší buket a zůstává stále stejné. Přesto si značka zakládá na tom, aby chuť a vůně byla taková, na jakou jsou zákazníci zvyklí.

Bílé víno

Bílá vína jsou velmi rozličná a vynikají svou jedinečností. Vyrábějí se z bílých hroznů a s léty získávají řadu nových vlastností. Dřevěné sudy dodávají vínu nové zabarvení, takže po několika letech jen stěží poznáte, zda bylo víno původně červené nebo bílé. Zároveň je k dostání ve sladké, polosuché i suché variantě.

Růžové víno

Růžová vína vynikají především v míchaných nápojích a obsahují 20 % alkoholu.

Garrafeira

Garrafeira je výjimečný druh vína, který je odlišný nejen způsobem výroby a zrání, ale i konečnou chutí. Víno se vyrábí z jediné sklizně a následně zraje po dlouhou dobu v dřevěných sudech. Tím však proces nekončí. Víno následně dozrává ještě ve skleněných demižonech, kde vzniká zcela specifická chuť, kterou někteří popisují jako slaninovou.

Colheita

Jedná se o odrůdu vína Tawny, které je však jednoročníkové. Víno před stočením do lahví zraje deset nebo dvacet let.

Pozdně stáčené víno Vintage

Vína Vintage se stáčejí do lahví již osmnáct měsíců po sklizni. Etiketa však nese dodatek, že vína dozrávají právě v lahvích. Než se rozhodnete takové víno degustovat, musí v lahvi pobýt alespoň tři roky.

Co jste možná netušili?

  • Britská armáda dodnes připíjí královně právě portským vínem. Dochází k tomu vždy při speciálních událostech.
  • Portské víno svou ochrannou známku získalo již v roce 1756.
  • Oblast Douro, odkud víno pochází, patří mezi kulturní památky UNESCO.

Máte svůj oblíbený druh portského vína nebo dáváte přednost jiným značkám?

Autor textu: Lukáš Uher; zdroj fotografie: pixabay.com



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: