Hlavní obsah

Detektiv chtěl pět milionů po úředníkovi. Vyšetřování ale zkrachovalo

Foto: Profimedia.cz

Kdo chtěl úplatek po úředníkovi Státního pozemkového úřadu? Ani roční vyšetřování neukázalo na někoho konkrétního.

Reklama

Vysoce postavený zaměstnanec Státního pozemkového úřadu dostal nabídku: Jste odposlouchávaný, ale za úplatek dokážeme kauzu zastavit. Do podezření padli tři policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Článek

Je to rok, co u venkovského stavení na Příbramsku zazvonil muž v maskáčové bundě a kšiltovce. Přišel mu otevřít Jiří Veselý, vysoký úředník Státního pozemkového úřadu – instituce, která hospodaří se státní půdou v miliardových hodnotách.

Následoval rozhovor, který rozpoutal velkou korupční aféru uvnitř samotné policie.

Muž v maskáčích se totiž úředníkovi Veselému představil jako detektiv Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), vytáhl přitom z kapsy i policejní odznak. Sdělil mu, že protimafiánská jednotka pracuje na podezřelých obchodech, které má Veselý ve své funkci schvalovat.

A že je už dlouho odposlouchávaný – v kanceláři i v autě.

Asi čtyřicetiletý muž potom na tabletu ukázal dokumenty z vyšetřování a popsal, s kým a kdy se Veselý stýká a kolik vydělává. To aby ukázal, že nemluví do větru.

Nedlouho na to dostaly tyhle informace cenovku: když dá Veselý pět milionů, návštěvník zařídí, aby vyšetřování pozemkových obchodů se státní půdou vyznělo do ztracena.

Úředník Veselý se ale obrátil na Generální inspekci bezpečnostních sborů, která vyšetřuje trestné činy policistů. Inspektoři pak zinscenovali předání peněz, při němž však zadrželi jen najatého kurýra na motorce – komu měl miliony dovézt, nikdy nezjistili.

Inspekce později ukázala na tři podezřelé detektivy NCOZ, jeden dokonce na několik hodin skončil v policejní cele, zatímco mu vyšetřovatelé prohledávali byt.

Jenže nyní, rok od pětimilionové korupční nabídky, uzavřela generální inspekce podle zjištění Seznam Zpráv případ s tím, že se pachatele zkrátka nepodařilo najít.

Seznam Zprávy také z několika zdrojů a dokumentů ověřily dosud neznámé podrobnosti téhle neobvyklé kauzy.

„Máte napíchnutou kancelář“

O základních obrysech příběhu informoval loni v září server iRozhlas - včetně toho, že pachatel zřejmě vyšetřovatelům proklouzl.

Podle informací Seznam Zpráv byl případ ještě košatější.

Seznam Zprávy zjistily, že úředník Veselý tehdy muže, který se vydával za detektiva, pozval k sobě domů. Pod pergolou si pak vyslechl podrobnosti nabídky.

Údajný příslušník NCOZ mu například vylíčil, že zná obsah jeho nedávné schůzky se známými v pražské restauraci Butchers. Ukázal mu také listiny z policejního spisu, který na něj NCOZ vedla – a v nichž figurovalo Veselého jméno.

Přidal i informaci o intimních fotografiích, které Veselému nedávno poslala do mobilu jeho přítelkyně. A pak vytáhl bonus: policie prý uvažuje o tom, že Veselému, náruživému myslivci, nainstaluje skrytý mikrofon i do jeho pušky. Aby ho detektivové měli pod kontrolou i na honech, kde se potkává například s podnikateli a advokáty.

Také zaznělo, co se stane, když peníze nedá: se vší parádou si pro něj přijde ozbrojené komando a bude z toho ostuda po celé vesnici. Plus samozřejmě trestní stíhání, obstavení majetku a dlouhé soudní řízení.

Veselý se už dnes k případu nechce vracet. „Už je to pro mě uzavřená věc,“ odpověděl do telefonu na žádost o rozhovor.

Týden poté, co korupční nabídka zazněla, navštívil Veselého mladík na motorce. Přivezl mu mobil, v němž bylo uložené jediné číslo. Se vzkazem, že přes tenhle telefon se budou odteď domlouvat podrobnosti o úplatku.

Druhý den večer si pak stejný motorkář zajel k Veselému znovu a převzal si od něj 200 tisíc – první část úplatku. To už se ale odehrálo pod dohledem vyšetřovatelů z generální inspekce. Není zcela jasné, proč kriminalisté mladíka tajně nesledovali a nedopátrali, komu bude peníze předávat.

Podle serveru iRozhlas kurýr vyšetřovatelům ujel, jednoduše ho při sledování ztratili.

O pár dní později tedy Veselý odevzdal stejnému kurýrovi 4,8 milionu. Hned před domem motorkáře zatkla zásahová jednotka.

Jediný důkaz: číslo v telefonu

Ovšem to bylo téměř vše, co vyšetřovatelé z inspekce dokázali. Kurýrem byl mladý muž z Prachaticka, který do protokolu vypověděl, že zakázku dostal od nějakého prostředníka Petra.

S legendou, že úředník Veselý dluží jistému advokátovi peníze a mladík v roli poslíčka je má vyzvednout. Kurýr měl u sebe dokonce i směnku, na jejímž základě si měl peníze od Veselého vyzvednout. Pozdější zkoumání podpisů ukázalo, že je falešná – bylo to jen krytí pro případ, že by byl kurýr s penězi dopaden.

Za tuhle službu měl kurýr dostat milion.

Vyšetřovatelé si byli jistí, že v pozadí musel stát někdo z NCOZ, protože s informacemi, že je Veselý sledovaný nebo že se opravdu uvažuje o odposlechu do jeho lovecké pušky, pracoval jen poměrně úzký okruh policistů.

Nakonec vytipovali tři detektivy, kteří tak či onak se spisem přišli do styku. V největším podezření byl policista, v jehož telefonu se našel kontakt na muže, který se zároveň znal s kurýrem. Tohoto společného známého totiž v minulosti detektiv NCOZ vyslýchal.

Jiné, opravdu tvrdé důkazy ale proti žádnému z policistů nenašli.

A když později došlo na rekognici a úředník Veselý měl poznat policistu, s nímž o úplatku jednal, dopadlo to rozpačitě. Třikrát označil figuranta, který s případem nijak nesouvisel. Až na počtvrté, když si figuranti sundali kšiltovky, určil policistu, jehož inspekce nejvíc podezírala.

Takže čerstvý závěr vyšetřování teď zní: případ se odkládá. „Neboť se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání,“ potvrdil pro Seznam Zprávy Zdeněk Štěpánek, ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Ale otazníky kolem kauzy přetrvávají. Je zjevné, že byla velmi dobře připravená, ale přesto: pokud za ní stáli policisté, pak se zdá nerozvážné, že stanovili úplatek na pět milionů. Právě na téhle sumě totiž podle zákona začíná takzvaná škoda velkého rozsahu. A tedy v případě odhalení i hrozba mnohem delšího vězení.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ředitel NCOZ Jiří Mazánek teď rozhodne, jestli se trojice detektivů, podezíraných z korupce, vrátí do vyšetřování velkých kauz.

Stačilo by přitom úplatek srazit třeba jen o pár tisíc a už by byl tento trestný čin v nižší sazbě.

Generální inspekce se také zabývala možností, že si úředník Veselý vše vymyslel a nastrojil sám, protože chtěl detektivy, kteří po něm šli, zdiskreditovat. Ovšem proti tomu zase stojí promyšlený a profesionální způsob provedení celé akce. Mimo jiné to, že pachatelé po sobě nenechali žádné stopy.

Co s podezřelými detektivy?

Problém pro NCOZ teď je, že v jejím středu pracují tři policisté s jasným korupčním cejchem. Nikdy nebyli obviněni a vyšetřování je teď fakticky očistilo.

Jenže v útvaru, který pracuje s citlivými informacemi, se na tohle příliš nehraje. Už jen podezření obvykle znamená vážnou trhlinu v další kariéře.

Rozhodnutí, jestli tři policisté budou v elitní jednotce pokračovat a jestli budou moci dál pracovat na důležitých kauzách, je teď na řediteli NCOZ Jiřímu Mazánkovi. V rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že se nejprve seznámí s kompletním spisem generální inspekce.

„A potom rozhodnu o svém dalším postupu,“ prohlásil Mazánek. Dodal ale, že půjde o vnitřní věc útvaru. „Tohle řízení je neveřejné, takže ať rozhodnu jakkoli, tak vám to nebudu moci říct,“ řekl Mazánek.

Nejasnost panuje také kolem vyšetřování úředníka Veselého - tedy toho prvotního případu údajných machinací při převodech státní půdy, jehož zastavení chtěl údajný policista vyměnit za pět milionů.

Veselého podle informací Seznam Zpráv kriminalisté nakonec ani neobvinili, patrně opět pro nedostatek důkazů, že spáchal něco trestného.

Reklama

Doporučované