Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Všelichová s Farkasem z Arménie: Modlíme se, aby náš návrat Čechy nic nestál

    Jak před časem slíbili, tak také učinili. Markéta Všelichová s Miroslavem Farkasem odcestovali do válkou zpustošené Arménie, kde se snaží pomáhat místním uprchlíkům z Karabachu, kde ještě před pár dny probíhal politický konflikt. Těm, kteří jejich riskantní cestu kritizují, snoubenci vzkazují: Nebojte se, vrátíme se i bez vaší pomoci!

    Jen pár měsíců po propuštění z tureckého kriminálu se Markéta Všelichová se svým snoubencem Miroslavem Farkasem rozhodli pro další velmi nebezpečnou cestu.

    Zamilovaný pár na sociálních sítích nedávno oznámil, že se chystá do Arménie, konkrétně do Karabachu, kde v tu dobu probíhaly boje mezi arménskými a ázerbájdžánskými silami.

    „Nejedeme se tam nafotit, budeme zhruba měsíc pomáhat uprchlíkům z Karabachu, kterých se na území Arménie nachází zhruba 200 tisíc. Celý smutný příběh Karabachu mi hodně připomíná Rojavu. Kde svět nechal Afrín, Serekaniyi a Gire Sipi padnout do rukou Turecka a statisíce lidí muselo opustit své domovy,“ avizovali Markéta s Miroslavem na Facebooku.

    I když se jejich riskantní nápad dočkal velké kritiky, Všelichová s Farkasem cestu do Arménie skutečně podnikli a na sociální síti svým přátelům ukazují, jak jejich pomoc probíhá.

    „Během vyřizování formalit jsme potkali člověka, který ve svém hotelu ubytoval uprchlíky z Karabachu. Pro ty, kteří se nevešli, zaplatil z vlastních peněz ubytování. Jedeme tam zjistit, co potřebují, a něco pro ně případně v rámci projektu rovnou nakoupit,“ píší Markéta s Miroslavem na svém profilu, kam přidali také několik fotografií z Arménie.

    Markéta Všelichová a Miroslav Farkas jsou už v Arménii.

    V zemi, která se vzpamatovává z politického konfliktu, chce český pár zůstat zhruba měsíc.

    „Ve městě Goris, kde se nyní nacházíme, je situace uprchlíků horší než v Jerevanu. I přes snahu místních i úřadů jsou věci, kterých se zde lidem nedostává. Nouze je například o dětskou výživu a potřeby pro děti. Momentálně sháníme dodávku, kterou budeme tyto věci lidem nakupovat a vozit. Pořídit auto je těžší, než jsme čekali. Jakýkoliv u nás bezcenný vrak si tady lidé drží jako velmi cennou věc,“ popisují Markéta s Miroslavem.

    Vrátíme i bez vaší pomoci!

    Snoubenci si nic nedělají z toho, že jejich cestu někteří Češi vidí jako zbytečný hazard.

    „Budeme se modlit, aby ty náklady nešly zrovna z tvého platu. A až budeš podepisovat výplatní pásku, ujisti se, že tvůj daňový dar jde na roušky nebo respirátory, abychom tohle nemuseli od tebe číst a mohli se pokochat něčím romantičtějším, když jsme tu tedy dva,“ píší Všelichová s Farkasem jednomu ze svých kritiků, který měl obavy z toho, že bude na jejich návrat přispívat ze svých peněz.

    Kritici narážejí na fakt, že když se Všelichová s Farkasem dostali do tureckého kriminálu za pomoc kurdským milicím YPG, z maléru je musela vysekat česká diplomacie. Podle Všelichové ale vše bylo trochu jinak.

    „Měli jsme nárok na propuštění na probační praxi, věděla jsem o tom od prosince,“ řekla tehdy Všelichová pro televizi DVTV.

    Kromě pomoci uprchlíkům v Arménii Všelichová s Farkasem rozjeli před časem sbírku pro uprchlíky z Bosny. Od štědrých dárců dostávají kromě finančních darů boty, přikrývky či spacáky, které uskladňují ve skladu v Boskovicích a následně je i často osobně dovážejí uprchlíkům.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:02 úterý 16. března 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      174
    • Super
      40
    • Haha
      26
    • Tvl
      23
    • Cože
      17
    • Sladký
      12