Dobříš: Město nechalo zpracovat porojekt na rekonstrukci náměstí Komenského

16.11.2020 13:07

V našem městě chybí centrální prostor, který by sloužil jako klidová zóna pro setkávání. Historicky tuto roli ve městech zpravidla tvoří hlavní náměstí.

Dobříš: Město nechalo zpracovat porojekt na rekonstrukci náměstí Komenského
Foto: Město Dobříš.
Popisek: Dobříš

V posledních letech takto revitalizovali náměstí např. v Příbrami či Berouně, nejnověji obdobný projekt připravuje Praha 6 pro „Kulaťák“. V Dobříši však Mírové náměstí tuto roli neplní a plnit ani dlouhodobě nebude. Město protíná rušná ulice Pražská. Prostor mezi Sokolovnou a radnicí je využíván pro autobusové zastávky. Policie ČR nepovolila přesun zastávek autobusů na ul. Pražskou, autobusy tedy i nadále budou projíždět Mírovým náměstím.

Prostor pro klidovou zónu tak je v centru pouze na náměstí Komenského. Projekt, který připravilo studio FAM ARCHITEKTI pod vedením Ing. arch. Pavla Nasadila předpokládá celkovou úpravu prostoru mezi základní školou, poštou a křižovatkou. Projekt tak navazuje na původní studii z r. 2015 od stejného architektonického studia. Komenského náměstí je veřejný prostor související s Mírovým náměstím, hlavním společenským, správním, kulturním a duchovním srdcem města Dobříše. Současný stav náměstí Komenského však neodpovídá této významné poloze v rámci městské struktury. Cílem změny je vytvořit náměstí nové, které bude sloužit pro klidné posezení, setkávání, konání farmářských trhů, slavností a koncertů. Projekt počítá s úpravou celkové plochy 4146 m2.

Hlavní předpokládané změny:

1. Sjednocení plochy náměstí

Současné náměstí je členěné řadou vystouplých travnatých ostrůvků kolem stromů, hlavní plocha je krytá asfaltem, na některých částech jsou dlaždice. Na řadě míst kořeny stromů asfalt a obrubníky poničily. Nové náměstí bude pokryto dlažbou v jedné rovině tak, aby prostor byl co nejvíce otevřený. Dojde tak ke sjednocení plochy od křižovatky až k 1. základní škole. Před budovou pošty, kterou současný majitel Immotel připravuje na celkovou rekonstrukci na administrativní funkci se zachováním provozu pošty v přízemí, je navržen pobytový a odpočinkový prostor.

2. Vytvoření pěší zóny bez aut

V současné době v pracovní dny náměstí slouží především jako parkoviště pro 26 aut. Projekt počítá se zrušením těchto míst. Zachována budou pouze 2 místa pro handicapované, především pro návštěvy ordinací lékařů na náměstí Komenského. Zásobování obchodů bude omezeno na určité hodiny, předpoklad pracovní dny 9-11. Z důvodu bezpečnosti pro oddělení prostoru od ulic bude z obou stran náměstí umístěno zábradlí, tedy jak na straně u rušné Pražské ulice, tak před základní školou, aby žáci nevběhli do vozovky. V rámci redukce reklamního smogu v centru města nebude zábradlí využíváno pro reklamní panely. Projekt nepočítá se zachováním existující trafiky. Společně s majitelem hledáme jiné vhodné umístění.

3. Náhrada současných stromů novou výsadbou

Během revitalizace proběhne odstranění většiny dřevin na základě dendrologického průzkumu a s přihlédnutím k celkové koncepci řešení revitalizace náměstí. Původní dvouřadá alej lip se vzrostlými korunami, která tvořila výraznou prostorovou figuru na náměstí Komenského, je v současnosti opakovaně tvarována řezem tzv. "na hlavu". Radikálním sesazováním korun dochází u těchto stromů k neustálému snižování jejich vitality a poškozování zdravotního stavu.

Následkem je vznik dutin v kosterních větvích, odumírání částí korun a v mnoha případech silné poškození kmene, kde v podélných otevřených ranách dochází k narušení dřevní hmoty trouchnivěním, dřevokazným hmyzem a houbovými chorobami. Kromě osově založeného stromořadí byly také před školou symetricky vysazené čtyři lípy, jejichž koruny jsou obdobně radikálně tvarované. Na okraji náměstí roste ještě několik věkově a tvarově nesourodých stromů ve špatné zdravotní kondici. Samostatně byl upraven prostor před poštou, kde převládá množství různorodých keřů, které jsou taktéž nevhodně tvarovány. V souladu s celkovou koncepcí revitalizace náměstí a vzhledem k narušenému zdravotnímu a estetickému stavu dřevin, budou stromy nahrazeny novou výsadbou.

V hlavní aleji budou místo lip zasazeny nové stromy - kvetoucí třešeň ptačí (Prunus avium 'Plena'). Namísto sakury před budovou pošty bude vedle nově umístěného památníku vysazena vzrostlá lípa stříbrná (Tilia tomentosa 'Brabant'). Řada stromů před prodejnou Coop bude doplněna o dva chybějící stromy stejného typu: javor polní - babyka (Acer campestre 'Elsrijk'). Na náměstí vznikne v rohu mezi poštou a prodejnou Coop klidové místo s lavičkami, kde bude zachována existují vrostlá lípa, doplněná novou výsadbou břestovce západního (Celtis occidentalis). Před boční stěnu prodejny Coop bude vysazena jednořadá alej - jasan úzkolistý (Fraxinus angustifolia 'Raywood‘). Stěnu dále zakryje živý plot, který bude opticky vyvažovat protilehlou stěnu domů. Nová výsadba byla vybírána s důrazem na měnící se klimatické podmínky. Navrženy tak jsou typy, které mají v tomto regionu uvnitř městské zástavby dobré předpoklady pro uchycení a dlouholetý růst. Dešťová voda z celého náměstí bude svažována do středového vsakovacího tunelu a rozváděna ke kořenům stromů.

4. Umístění památníku obětem 1. světové války

Památník je v současné době umístěn v parku u budovy Komerční banky. Původně však byl památník v r. 1924 umístěn právě na Komenského náměstí. Projekt tedy počítá s jeho návratem do původního prostoru, kde bude umístěn na prostranství před budovou pošty. Pomník bude přesunut se stávajícím kamenným soklem osazeným na novou plochu z broušeného probarveného betonu nebo kamene s integrovaným zemním scénickým osvětlením. K památníku bude přičleněn nový strom s kruhovou lavicí.

5.  Výměna vodního prvku

Současný vodotrysk před poštou bude nahrazen menším vodním prvkem, který bude umístěn ke klidovému zákoutí blíže k zadní části prodejny Coop. Jedná se o zákoutí v nejslunnější částí náměstí. Kašna je navržena jako monolitický blok z probarveného betonu s nerezovým chrličem pitné vody, který skromným proudem v místě vytvoří příjemnou atmosféru k zastavení.

6. Doplnění mobiliáře o nové lavičky a osvětlení

Na současném náměstí je jen velmi málo míst k posezení. Podle projektu by účel prostoru – klidné místo pro setkávání, měla podpořit instalace většího počtu laviček. Podél boku budovy Coop bude umístěna dlouhá lavice. Okolo lípy u památníku a prvního stromu u křižovatky budou umístěny kruhové a čtvercové lavice kolem kmenu. Pod hlavní alejí budou samostatně stojící lavičky. Také v klidovém zákoutí u kašny budou další lavičky. Projekt také počítá s instalací nových pouličních lamp, stojanů na kola, odpadkových košů či stojanů se zásuvkami pro koncerty a trhy. Scénická světla budou využita u boční stěny prodejny Coop, k nasvícení památníku či osvětlení nové kašny.

Postup prací a další kroky

Veřejné projednávání projektu revitalizace náměstí Komenského proběhla 9. března 2020, kdy byl projekt představen veřejnosti, a 27. října t. r., kdy byla představena aktuální podoba na základě vyhotovené dokumentace pro vydání společného povolení vč. vizualizace. Otázkou kácení a výsadby se zabývala také komise rady města pro životní prostředí a ekologii na svém jednání 1. června 2020, kterého se zúčastnil arborista i zástupci FAM ARCHITEKTŮ.

V současné době se k projektu vyjadřují všechny dotčené orgány. Rekonstrukce náměstí mimo jiné znamená také zásahy do existujících sítí, kterými je náměstí hustě protkáno a které bude v některých případech nutné přeložit. Vedle těchto aktivit probíhá intenzivní debata ve vedení radnice ohledně možností rozpočtu města. Odhadovaná cena realizace projektu je 25 mil Kč. V návrhu rozpočtu na r. 2021 je projekt zařazen. Hlavní slovo budou míst zastupitelé 10. prosince 2020, zda i tato položka bude v rozpočtu na příští rok schválena. Pokud projekt získá podporu, bude v r. 2021 vyhlášeno výběrové řízení na zhotovitele a v druhé polovině roku by mohly být zahájeny práce. Pokud by vše šlo dobře, v r. 2022 by mohlo být nové náměstí Komenského zpřístupněno veřejnosti.

Opravené Komenského náměstí by tak doplnilo probíhající změny v centru Dobříše, především opravu ul. Pražské a navazujících chodníků na Mírovém náměstí. Naše město realizací tohoto projektu získá moderní a krásný prostor pro klidnou cestu do školy, pro posezení s přáteli či konání společenských akcí. Komenského náměstí se tak stane skutečným srdcem Dobříše.

Ing. Pavel Svoboda,starosta města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…