Glosa Ivo Valenty: Jde o život! Koronavirová panika nesmí být příčinou úmrtí na jiné diagnózy!

16.11.2020 13:05

Lékaři hovoří jasně. V důsledku paniky a hysterie, související s koronavirem, umírají v naší zemi lidé i na další, a především daleko závažnější diagnózy. Ano, k pandemii COVID-19 mám respekt.

Glosa Ivo Valenty: Jde o život! Koronavirová panika nesmí být příčinou úmrtí na jiné diagnózy!
Foto: archiv I. Valenty
Popisek: Ivo Valenta

Tato nemoc se chová v některých případech velmi nepředvídatelně, ohrožuje především starší pacienty s jinými diagnózami a jistě je cílem nás všech, aby se situace co nejrychleji stabilizovala. V tom se mnou snad budete všichni souhlasit. 

Je tu ale jedno velmi podstatné ale… Nesmíme totiž zapomínat na to nejdůležitější. Není zde jen COVID-19! Lidé jsou ohrožováni spoustou daleko závažnějších onemocnění. A bohužel mnoho lékařů již potvrdilo to, co nikdo nechtěl slyšet. V důsledku odkládaných operací a preventivních vyšetření, ale také obav lidí jít k lékaři, umírají lidé na zcela odlišné diagnózy. Jsou to především kardiovaskulární nemoci, nemoci oběhové soustavy – infarkty a cévní mozkové příhody, ale také například onkologická onemocnění. 

Lidé mají strach z toho, že je lékař odmítne, že budou někoho obtěžovat, případně že se v čekárně nakazí koronavirem. A bohužel smutným faktem je, že někteří lékaři dle zkušeností samotných pacientů skutečně prevenci odsouvají a plánované operativní zákroky v řadě případů taktéž. 

Nejsem medik, ale tohle je podle mne naprosto nepřijatelná praxe. Článků, kdy sami lékaři potvrdili tento trend, jsou v médiích desítky. Potvrzují ten nejsmutnější fakt. Kvůli pandemii COVID-19, respektive kvůli panice, kterou tato situace vyvolala, dochází druhotně k nárůstu počtu zemřelých na zcela odlišné diagnózy. Jedná se o nevratné tragédie, které však vůbec nemusely nastat!

Zmíním jen poslední článek pro Blesk.cz, a to ze včerejšího dne, kde přednosta I. chirurgické kliniky břišní, hrudní a úrazové chirurgie 1. LF UK a VFN v Praze MUDr. Zdeněk Krška, DrSc. jasně potvrzuje, že se na průběhu například rakoviny slinivky  břišní nepříznivě podepsal právě strach pacientů v době koronavirové.

„Viděl jsem v posledních týdnech několik pacientů, kteří více než půl roku čekali s návštěvou, nebo váhali s návštěvou lékařského zařízení, někteří z nich byli i indikováni k operaci a přesto měli obavy, že by šli do nemocnice,“ řekl Krška a dodal: „Sám jsem před třemi týdny operoval během jednoho týdne čtyři tyto pacienty, kde byla šance nádor odoperovat, ale nakonec se ukázalo, že jsou všechny nálezy nepříznivé a nešlo udělat resekci. Ani v jednom případě nebyl míč na straně zdravotníků, ale bohužel byly obavy na straně pacientů, protože se báli kvůli pandemii jít do nemocnice.“

Jinými slovy – situace kvůli výše uvedeným obavám dochází tak daleko, že pacienti přijdou k lékařům jednoduše pozdě. Přitom kdyby s návštěvou zdravotnického zařízení neotáleli, mohli tu zůstat ještě desítky let. Takovíto lidé se navíc rozhodně nepočítají v řadách desítek. Jednotky jsou bohužel vyšší. 

V uplynulém týdnu jsem uvedl k podobnému tématu příspěvek také na svých sociálních sítích. Odezva ze strany veřejnosti mne naprosto šokovala. Lidé mi zde popisovali své vlastní příběhy. A to nejen ve veřejné diskuzi. Mnoho příspěvků mi přišlo také formou soukromých doručených zpráv, protože ne každý se se svým zdravotním problémem chce svěřovat veřejně. 

Podstata je vždy stejná. Lidé oddalovali návštěvu lékaře – ať už v důsledku vlastních obav z toho, že budou někoho obtěžovat, nebo byli odmítnuti ze strany zdravotnického personálu. Jejich zdravotní stav byl údajně podceněn a oni posláni domů. Preventivní prohlídky či operace se rušily jako na běžícím pásu. V těchto případech naštěstí nešlo o fatální konce, i tak se však někteří svěřovali s velmi závažnými diagnózami.

Vím, že dnes více než kdy jindy je pozice všech zdravotníků složitá a smekám před nimi. Většina z nich dělá opravdu vše, co může a jejich situaci jim nezávidím. Najdou se ale dle Vašich příběhů zřejmě i tací, kteří problémy pacientů podceňují, v návalu jiné práce přehlížejí nebo se jimi dle Vás jednoduše v této době zabývat nechtějí. Je třeba si ale uvědomit to nejdůležitější. Jde jen o Vaše zdraví a o Váš život. Pakliže opravdu máte problém a promarníte šanci k jeho řešení, další pokus o nápravu nikdy nemusí přijít. 

Chraňte tedy své zdraví. Zapomeňte na koronavirovou paniku. S covidem se bohužel na nějaký čas budeme muset naučit žít. Buďme zodpovědní, ale nemůžeme si z něj „sednout na zadek“! Vždy říkám, že si umím jít za svým a mnohokrát když mne někdo vyhodil dveřmi, vrátil jsem se pomyslným oknem zpět. Udělejte to tak také! Pokud máte pocit, že se Vám nechce věnovat jeden lékař, běžte za jiným! Nepodceňujte a nezanedbávejte prevenci a preventivní prohlídky! 

Ano je tu COVID – 19. Život se ale k vůli němu nemůže zastavit, navíc zdraví je tím nejcennějším, co máme, tak o něj pečujme a bojujme za něj!

Váš Ivoš

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…