Množí se dotazy ohledně kácení stromů na Zeleném náměstí. Radnice upřesnila, proč se tak děje
Ulice Jasanová. Ilustrační foto, zdroj: město Louny
Louny

Louny - S ohledem na velké množství dotazů ohledně kácení dřevin na Zeleném náměstí v Lounech radnice upřesňuje, že důvodem je neutěšený zdravotní stav stromořadí na tomto naměstí.

Jedná se především o chřadnoucí stromy rodu Fraxinus (jasan ztepilý), dřeviny jsou převážně dospělé (cca 40-70 let). Klimatické podmínky v Lounech nejsou v posledních letech velmi příznivé pro růst stromů z důvodu sucha, rod Fraxinus chřadne v celé České republice. Jeho přirozeným prostředím jsou lužní lesy s dostatkem vody, do městské zástavby je, pro svoji křehkost v dospělém věku, nevhodný.

Svoji důležitou roli zde hraje demolice kasáren v minulosti, v důsledku které došlo ke změně celkových podmínek pro růst stromů (zátěž samotné demolice, celkové odkrytí stromů, změna světelných podmínek), dalším faktorem mohou být i novodobé stavební úpravy, změna výšky terénu apod. Toto vše zhoršilo zdravotní stav stromů a ani zdravotní řez nebo výživa nepomůže k jejich budoucí záchraně.

Kácení probíhá dle projektové dokumentace, zpracované Ing. Irenou Jelínkovou v září 2019. Vlastní inventarizace zeleně v projektu vycházela z Dendrologického posudku, zpracovaného odborně způsobilou osobou Petr Janda. Pro danou lokalitu byl dále v listopadu 2019 zpracován Biologický posudek dřevin, jehož zpracovatelem byl rověž Petr Janda.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru