Hejtmanem Ústeckého kraje je Jan Schiller, náměstci jsou nově jen tři

  13:54
Hejtmanem Ústeckého kraje zvolili zastupitelé na ustavujícím zasedání Jana Schillera z ANO. Nahradí komunistu Oldřicha Bubeníčka, který stál v čele kraje osm let. Schiller je zatím mimo jiné také poslancem, tohoto mandátu se chce časem vzdát.

Na koalici se dohodlo krátce po volbách s druhou ODS a Spojenci pro kraj. V zastupitelstvu o 55 členech bude mít koalice 29 hlasů.

Mezi jedenácti radními bude pět z ANO, čtyři z ODS a dva za Spojence pro kraj. Koalice se dohodla na třech náměstcích, dosluhující hejtman jich měl pět.

Pro nového hejtmana bylo 35 zastupitelů ze čtyřiapadesáti přítomných. Sedmnáct se zdrželo, mostecký primátor Jan Paparega a jeho náměstek Marek Hrvol (oba Lepší sever) byli proti. Na ustavujícím zasedání chyběl Jaromír Kohlíček (KSČM), který je po operaci a slib tak složí až na dalším jednání zastupitelé.

Ke konci roku se nový hejtman vzdá funkce poslance parlamentu.

„Ve Sněmovně právě leží důležitý zákon o odpadech, jehož jsem byl zpravodajem a chtěl bych ho dotáhnout do konce,“ uvedl po svém zvolení Jan Schiller s tím, že vedle hejtmanské funkce zůstává nadále mosteckým zastupitelem.

Jako první krok chce nové vedení kraje řešit odměny zdravotníkům za jejich boj s koronavirem.

„Někteří kvůli odměnám, které dostali na jaře jako příspěvek od kraje, nemají nyní nárok na odměnu od státu. Všechny odměny, který přislíbila zdravotníkům vláda, tak doplatí kraj,“ řekl hejtman.

Finanční příspěvky bude muset vedení kraje najít v rámci Krajské zdravotní. S Krajskou zdravotní, která spravuje pět velkých nemocnic v kraji, budou spojené i první personální změny, které kraj chystá.

První náměstkyní nového hejtmana se překvapivě stala mostecká zastupitelka Lubomíra Mejstříková (ANO). Původně se přitom hovořilo o Mariánu Čapkovi (ANO), jehož jméno je ale spojováno s kauzou kolem nákupu radarů ve Varnsdorfu. Čapek na pozici prvního náměstka nakonec vůbec nekandidoval.

Ve výborech bude mít koalice většinu

Zastupitelé dnes také zvolili nové předsedy devíti výborů kraje.

Předsedou finančního výboru se stal Marek Kocánek (ANO), opozicí navrhovaný Filip Ušák (STAN) neprošel. Předsedou kontrolního výboru zvolili zastupitelé Jiřího Baudise z opozičních Pirátů.

Předsedkyní výboru pro národnostní menšiny se stala Karolína Žákovská (Spojenci pro kraj), výbor pro zdravotnictví povede Milan Richtařík a výbor pro kulturu a památkovou péči Vlastimil Skála (oba ANO).

V čele výboru pro sociální věci, bezpečnost a sociálně vyloučené lokality stanula Drahomíra Karasová z ODS, její stranická kolegyně Zdeňka Vachková povede výbor pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost. Tomáš Kirbs bude řídit výbor pro životní prostředí, Zdeněk Plecitý zase výbor pro zemědělství a rozvoj venkova (oba ANO).

Ani v jednom zastupitelském výboru nezískala opozice většinu. Až na kontrolní výbor si koalice také ponechala vedoucí pozice ve všech výborech.

Autor: