Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Záchranářka upozornila na nedostatek pomůcek a schytala trestní oznámení: Omluva od nového vedení kraje!

Autor: ČTK - 
16. listopadu 2020
14:50

Nové vedení Středočeského kraje se v pondělí omluvilo záchranářce Veronice Brožové za trestní oznámení, které na ni během první vlny pandemie kraj podal. Brožová v otevřeném dopise upozornila na údajný nedostatek ochranných pomůcek u středočeských záchranářů, bývalé vedení kraje tyto informace odmítlo a podalo trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy, které policie nakonec odložila.

„My nemůžeme vrátit čas a nemůžeme některá rozhodnutí změnit. Přesto bychom se jako nové vedení Středočeského kraje velmi rádi omluvili záchranářce Veronice Brožové za obrovskou psychickou újmu, kterou utrpěla poté, co na ni bylo podáno trestní oznámení, protože upozornila na nedostatek ochranných pomůcek v první vlně covidu,“ řekla nová hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Pecková se zároveň omluvila vydavatelství A11, které vydává noviny Náš region a které otevřený dopis otisklo. „Čelil úplně stejnému trestnímu oznámení jenom proto, že dělal svou práci, že otiskl otevřený dopis,“ řekla Pecková.

Otevřený dopis

Brožová si v polovině března v otevřeném dopise dnes již bývalé hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO) stěžovala na nedostatek ochranných pomůcek proti koronaviru. Kraj tyto informace odmítl a podal trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy, které policie nakonec odložila. Vedení hejtmanství kvůli svému postupu čelilo kritice, opozice ho vinila z arogance a zastrašování. Hejtmanka kritiku odmítala a tvrdila, že Brožová je obětí dění v zákulisí.

Kvůli kauze skončil na krajském úřadu vedoucí tiskového oddělení Marek Rejman. Podle svých slov tak vyvodil odpovědnost za vnější komunikaci v kauze.

Ředitel krajských záchranářů Jiří Knor již dříve řekl, že záchranáři měli ochranné pomůcky vždy k dispozici. „Je nutno napsat, že jich nebyl nadbytek, bylo zcela nezbytné používat je účelně a racionálně. Analogická situace byla na všech záchrankách v celé ČR, v celé Evropě,“ řekl Knor.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa