BáSnění Romana Ludvy

30. květen 2022

Prozaik, scenárista a fejetonista vybírá a komentuje své oblíbené texty.

Roman Ludva (*1966). Prozaik, scenárista a fejetonista. Od čtyř let žije v Olomouci. Studium Fakulty strojní v Brně nedokončil a během let vystřídal řadu profesí. Pracoval mj. jako dělník, konstruktér, dramaturg v Divadle hudby v Olomouci, redaktor nakladatelství Votobia, redaktor Českého rozhlasu. V současnosti působí jako produkční Muzea umění v Olomouci.

„...když se mi nějaká básnička opravdu líbí, tak se ji naučím zpaměti, a potom, když člověk musí někdě postávat (na úřadě, na zastávce), tak si to v duchu zarecituju a mám hned lepší náladu...

Více než 150 fejetonů publikoval v tisku (literární příloha deníku Právo Salon, Mladá fronta Dnes, Hospodářské noviny, Reflex, Literární noviny, Listy), nebo v Českém rozhlase Brno a Olomouc. Je autorem románů Smrt a křeslo (1996), Žena sedmi klíčů (1997), Jezdci pod slunečníkem (1999), Stěna srdce (2001) a Poslední ohňostroj (2004). Složitě konstruované příběhy využívají prostředků moderního detektivního románu, současně do textů vstupují i další tematické roviny, úvahy o literatuře a umění. Povídkami je zastoupen v několika antologiích. V posledních letech se věnuje zejména detektivní literatuře. Soubor pěti detektivních příběhů z uměleckého prostředí Falzum vydalo v roce 2012 nakladatelství Host.

Jako scenárista spolupracuje s Českou televizí. Je autorem televizní pohádky Království potoků (2005, r. Pavel Jandourek; film získal Cenu dětské poroty na Festivalu Oty Hofmana v Ostrově nad Ohří). Napsal libreto k opeře Tomáše Hanzlíka Krvavá pavlač (podtitul Roky a hodiny posledních Přemyslovců aneb Sedmisté výročí jedné z nejslavnějších vražd v českých dějinách; premiéra 2006).

S autorem připravila Petra Hynčíková.
Natočeno v roce 2018.

ÚDAJE O VYDÁNÍ:

  • Reiner Maria Rilke: Panter (ze sbírky V cizím parku. Aleš Prstek, Olomouc 2013. Přeložil Radek Malý)
  • Ivan Martin Jirous: Ptaly se nebe obláčky... (ze sbírky Magor dětem. Nakl. Torst, 2009)
  • Radek Malý: Rok poštu pálí (ze sbírky Světloplaší. Nakl. HOST, 2012)
  • Jan Antonín Pitínský: Na ples (ze sbírky Praha. Nakl. Petrov, 1993)
  • Jiří Olič: Arktida ledová (ze sbírky Gloria. Nakl. Petrov, 1997)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.