16.11.2020 15:23

První premiéra 49. sezóny Činoherního studia bude online

Heda Gablerová norského dramatika Henrika Ibsena měla být první premiérou 49. sezóny uvedenou na jevišti Činoherního studia. První uvedení inscenace v režii Davida Šiktance mělo zastoupit ústeckou scénu na 23. ročníku Divadelního festivalu KULT v půlce října letošního roku. Avšak covidová pandemie a vládní opatření omezující provoz divadel premiérové představení zhatilo. Místo řádného termínu a klasického divadla ovšem Činoherní studio vsadilo na internetový stream. V online premiéře se tak Heda Gablerová v podání Činoherního studia představí v pátek 27. listopadu od 19 hodin.

„Heda Gablerová – dcera generála, manželka profesora, milenka prázdnoty a střelných zbraní. Femme fatale maloměsta. Žádá vše a sama není ochotna dát nic. Stínová hra propletená jako klubko hadů. Je dnes ještě možné založit rodinu, nebo se natolik bojíme vztahů, blízkosti, těla a ztráty pohodlí, že se tomu raději vyhneme už v zárodku? Strhující studie sebedestrukce jedné spořádané ženy, která fascinuje a ničí sebe sama i všechny kolem. Úzkost a agrese jsou dvě strany jedné mince,“ popisuje dramaturgyně Tereza Marečková slavnou hru Henrika Ibsena, jež i v současnosti nachází své diváky a je stále součástí dramaturgických plánů nejenom českých divadel. „Heda Gablerová patří mezi vrcholná díla Henrika Ibsena. Tento norský, světově proslulý dramatik chápe jeviště jako diskusní fórum k promýšlení důležitých společenských problémů.“ doplňuje Marečková.

Režisér David Šiktanc vsadil na spolupracovníky, kteří ho doprovázeli již v uplynulých sezónách. Ať už to byly inscenace Homo Faber Maxe Frische, Pornografie Witolda Gombrowicze či Stepní vlk Hermanna Hesseho, spoléhá Šiktanc na scénografa Jan Štěpánka, kostýmní výtvarnici Juliánu Kvíčalovou a hudebního skladatele Ondřeje Švandrlíka.

Do hlavní role Hedy Tesmanové byla obsazena Anna Fišerová. Jejího muže, doktora Tesmana hraje Lukáš Černoch. V dalších rolích diváci uvidí Martu Vítů, Jana Plouhara a dvě nové posily hereckého souboru Jana Huška a Annette Nesvadbovou, jež v roli Paní Elvstedové alternuje s hostující Kristýnou Hulcovou.

Přímý přenos online premiéry najdou diváci na oficiálním youtube kanálu Činoherního studia a samotnému streamu Hedy Gablerové bude předcházet dramaturgický úvod, po představení zas pohled do zákulisí a rozhovory s tvůrci a herci inscenace. Stream premiéry bude volně přístupný, ale diváci budou mít možnost koupí vstupenky podpořit Činoherní studio. Vstupenky budou ve třech cenových kategoriích: 100 Kč, 300 Kč a 500 Kč.

Více informací k inscenaci: https://bit.ly/CS_HedaG

Henrik Ibsen: Heda Gablerová
1. premiéra 49. sezóny
27. listopadu v 19.00
online stream: http://bit.ly/CS_you2be

Autor článku: Petr Kuneš