Hlavní obsah

Vstávej, chce tě nároďák! Kometa ze Slavie prožívá neuvěřitelný rok

dos, zpSport.cz
Aktualizováno

Chlapec se snaží. Přestup do Slavie, mistrovský titul, maturita, evropské poháry, jednadvacítka a teď dokonce reprezentační áčko. Dvacetiletá kometa z Edenu letos stihla tolik událostí, které by jiným fotbalistům vydaly pomalu na celou kariéru... „Nenazval bych rok přímo jako životní. Doufám, že nic nekončí a přijdou ještě lepší. Samozřejmě je skvělý,“ usmívá se stoper David Zima po svém příjezdu k národnímu týmu.

Překvapení k snídani a nevyspání. Na nervozitu neměl reprezentační nováček David Zima časVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Kategorie i životní etapy přeskakuje závratnou rychlostí. Stačily mu pouhé dva ligové starty za Olomouc, aby po něm skočila Slavia. První půlrok v Edenu na jaře hned korunoval titulem. Z mistrovské oslavy uháněl domů, druhý den ráno ho čekala maturita.

Zvládl ji, stejně jako stíhá veleskoky ve fotbalové kariéře. Předminulou neděli mu přitom bylo teprve dvacet.

Jeho reprezentační kalup je ostatně výmluvný. V pátek pomohl Lvíčatům v Aténách porazit Řecko a udržet naději na postup. Sotva se vrátil domů, byl povolán do áčka.

Pozvánku mu přihrálo lehčí zranění klubového spoluhráče Davida Hovorky.

„Volal mi asistent Houštecký, že se Gadži zranil a jsem povolaný. Pro mě velké překvapení, zrovna jsem vstal a udělal si snídani, když trenér volal, ať s nominací počítám, hned si zase zabalím, že pravděpodobně odjedu sem do Plzně," líčí David Zima v nahrávce pro média.

Pokračovatel slavné tradice

Na sraz nedorazil nervózní, spíš hodně unavený. „Musel jsem vstávat nezvykle brzy, asi v 5:40. Ale v pohodě, jsem tady moc rád," culí se během přípravy na středeční závěrečný duel Ligy národů se Slovenskem.

Pokud jde o stopery, Olomouc na ně má patent. Ujfaluši, Rozehnal, Kováč, Hubník, Kalas... „Samá známá jména, vím o tom. Pro mě je reprezentační áčko skvělá zkušenost a zároveň také výzva. Popasovat se s nejlepšími hráči nejen u nás, ale také na celém světě," pochvaluje si Zima.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Zima ze Slavie Praha a Jakub Mareš z Teplic během utkání 4. kola Fortuna ligy.

Ideální konstelací by pro něj bylo, aby si na jaře mohl vybírat, na které EURO pojede.

„Pro mě je teď nejdůležitější, abychom postoupili s jednadvacítkou. V úterý se hraje rozhodující zápas Řecka se Skotskem. Potřebujeme, aby Skotsko plně nebodovalo, abychom postoupili. Co bude na jaře, nechám otevřené..." plánuje mladík.

Pekhart se vrátí do klubu

Zatímco Zima hlásí nástup, jiný hráč sraz opustil. Útočník Tomáš Pekhart nebude reprezentaci k dispozici ani na středeční duel proti Slovensku. Nejlepší střelec polské ligy se s vedením týmu dohodl, že už nebudou čekat na případné povolení jeho startu ze strany UEFA poté, co měl po úterním pozitivním testu na koronavirus další dva odběry negativní. Pekhart se vrací do svého klubu Legie Varšava.

„Vzhledem k nedostatku času na případnou přípravu na zápas proti Slovensku, a navíc i několikadennímu tréninkovému výpadku se česká reprezentace a Tomáš Pekhart dohodli, že už nebudou čekat na případný možný návrat hráče do týmu," vysvětluje tiskový mluvčí reprezentace Petr Šedivý.

Pondělní testy na koronavirus vyšly všem reprezentantům negativně. Na středeční duel je tak připraveno 23 hráčů.

Reklama

Související témata: