Pro Astanu je to významná změna, protože doposud se opírala téměř výhradně o finance poskytnuté kazašskou vládou. Dříve velmi bohatý celek v posledních dvou letech finančně slábne a objevily se také problémy s vyplácením mezd kvůli byrokratickým překážkám. 

Alexander Vinokurov proto musí hledat nové zdroje a podařilo se mu navýšit podporu od společnosti Premier Tech. Firma se sídlem v Kanadě poskytuje udržitelná řešení pro profesionální pěstitele a zahradníky, automatizované systémy pro balení a manipulaci s materiálem, systémy a technologie pro úpravu a recyklaci vody a digitální řešení pro zvýšení efektivity výroby. Vyrábí ve 27 zemích světa a Astanu podporuje už od roku 2017. 

"Vedení našeho generálního partnera Samruk-Kazyna JSC a Astana Presidential Professional Club dostali za úkol snížit financování profesionálního cyklistického týmu prostřednictvím vstupu druhého partnera, který by mohl sdílet finanční břemeno s Kazachstánem. Vyjednávání proběhla úspěšně, za poměrně krátkou dobu se nám podařilo dosáhnout dohody. Jsme velmi spokojeni s výsledky jednání s kanadskou stranou. Název týmu pro příští rok bude změněn, ale zároveň budeme i nadále existovat pod záštitou Kazachstánu, a to navzdory skutečnosti, že financování od generálního partnera společnosti Samruk-Kazyna JSC bude výrazně sníženo," vysvětluje Yana Seel, jednatelka týmu Astana. 

"Na mezinárodní sportovní scéně budeme nadále propagovat jméno Kazachstánu i jméno našeho nového kanadského partnera Premier Tech. V rámci této spolupráce rovněž probíhají diskuse o vytvoření cyklistického týmu pro děti a mládež „Astana - Premier Tech Team Kids“, který bude financován ze stávajícího rozpočtu a bude sídlit v Kazachstánu a Kanadě. Obě země si tak budou moci vyměňovat zkušenosti a pěstovat novou generaci cyklistů, aby dále udržovaly cyklistiku na nejvyšší úrovni v obou zemích,“ dodává Belgičanka. 

Kanadští cyklisté tak mají silné zastání v hned dvou týmech WorldTour, kromě Astany také v Israel Start-Up Nation, který částečně patří kanadskému podnikateli Sylvanu Adamsovi. Zatímco v ISN jsou v současnosti tři Kanaďané (Guillaume Boivin, Alexander Cataford a James Piccoli) a připojí se od přístího roku také Michael Woods, v Astaně působí jen Hugo Houle. Ale je možné, že se počet kanadských jezdců v modrém dresu zvýší, už nyní se spekuluje o příchodu Bena Perryho z kontinentální sestavy Israel Cycling Academy. 

Astana pro příští rok přijde o Miguela Angela Lopeze, podle Vinokurova na jeho smlouvu nezbývají peníze. Lopez by měl přestoupit do Movistaru, ale zatím není nic potvrzeno. Závodník jeho formátu s největší pravděpodobností nepřijde, o přestupu jednají dva jezdci NTT, Ital Samuele Battistella a Jihoafričan Stefan De Bod.  

Lídry by v příštím roce měli být Jakob Fuglsang a Aleksandr Vlasov, ale o ruského vrchaře se prý intenzivně zajímá Ineos Grenadiers. Vlasov má s Astanou smlouvu do konce příštího roku, Britové by ho museli vykoupit a levný rozhodně nebude.