Říká se, že peníze si s sebou do hrobu nikdo nevezme, ale některé slavné osobnosti je zvládají vydělávat i desetiletí po své smrti.

Příkladem za všechny může být Michael Jackson: navzdory kontroverzím spojeným se zneužíváním dětí jeho odkaz žije a vydělává dál. V každoročním Forbesem sestavovaném žebříčku nejvíce vydělávajících zesnulých už několik let po sobě sedí na pomyslném trůnu a se 48 vydělanými miliony nechává dvojku žebříčku daleko za sebou.

Tou je možná poněkud překvapivě spisovatel Dr. Seuss, autor dětských postaviček Grinche nebo Loraxe. V Dr. Seuss Enterprises totiž po vzoru Marvelu podnikli kroky k převedení více než šedesáti autorových knih do rozsáhlého „kinematografického vesmíru“. Hodnota, kterou Seuss ze záhrobí generuje, se tak během roku skoro zdvojnásobila.

Jedna z knih, Green Eggs and Ham, sice používá jenom padesát slov, ale Netflix z ní udělal seriál s rozpočtem 65 milionů dolarů a účastí hvězd jako Michael Douglas nebo Diane Keaton. Zájem o knihy mají i další studia, mezi nimi Disney, Amazon nebo Warner Bros.

Stejně jako v minulých letech i letos se do žebříčku tragicky vyšvihli nováčci, které by tam ještě pár měsíců zpátky nečekal snad nikdo. Raper Juice WRLD od své smrti před necelým rokem vydělal 15 milionů dolarů, basketbalista Kobe Bryant ještě o pět milionů víc.

13. Marilyn Monroe

8 milionů dolarů
Úmrtí: 4. 8. 1962 (36 let)
Příčina: předávkování

Jediná žena v žebříčku bude už asi navždy ikonou. Její jméno a tvář používá téměř šedesát let po její smrti skoro sto značek po celém světě.

12. George Harrison

8,5 milionu dolarů
Úmrtí: 29. 11. 2001 (58 let)
Příčina: rakovina

Kromě ještě níže zmíněného Johna Lennona se do žebříčku zařadil i druhý zesnulý člen Beatles, kytarista George Harrison. Stalo se tak i díky sedmicifernému šeku za show Love inspirovanou písněmi Beatles, kterou v Las Vegas provozuje Cirque du Soleil.

11. Freddie Mercury

9 milionů dolarů
Úmrtí: 24. 11. 1991 (45 let)
Příčina: AIDS

Za nárůstem Mercuryho příjmů jednoznačně stojí film z roku 2018 Bohemian Rhapsody. Nejen že Freddieho dědici získali část ze zisku filmu, který vydělal skoro miliardu dolarů, ale snímek přinesl skladbám skupiny Queen novou vlnu popularity, a tedy i tantiém a prodejů merche.

10. Prince

10 milionů dolarů
Úmrtí: 21. 4. 2016 (57 let)
Příčina: předávkování

Jeho sídlo Paisley Park sice nikdy nebude tak populární jako Graceland, i tak se ale geniálnímu hudebníkovi a výjimečnému kytaristovi, který má svůj vlastní odstín fialové, daří vydělávat miliony dolarů. Jen ve Spojených státech se letos prodalo na 700 tisíc jeho nahrávek.

9. John Lennon

13 milionů dolarů
Úmrtí: 8. 12. 1980 (40 let)
Příčina: vražda

I čtyřicet let po násilné smrti se Lennon i Beatles těší neutuchající popularitě. Lennon byl spoluautorem největších hitů, a cinkání tantiém proto jen tak neustane.

8. Bob Marley

14 milionů dolarů
Úmrtí: 11. 5. 1981 (36 let)
Příčina: rakovina

Bob Marley byl jedním z umělců, jejichž popularita během letoška vzrostla, celkem na víc než miliardu poslechů. K tomu přidejte prodeje jeho značky reproduktorů, sluchátek, ale i triček a zapalovačů, které dohromady vynesly pěkné tři miliony dolarů.

7. Juice WRLD

15 milionů dolarů
Úmrtí: 8. 12. 2019 (21 let)
Příčina: předávkování

Raper Jarad Higgins, známý pod pseudonymem Juice WRLD, zemřel loni v prosinci jen devět měsíců po vydání své druhé desky. Třetí, již posmrtně vydané, album se dostalo dokonce na vrchol hitparády Billboard.

6. Kobe Bryant

20 milionů dolarů
Úmrtí: 26. 1. 2020
Příčina: letecká nehoda

Když se s legendárním basketbalistou a jeho dcerou letos v lednu zřítila helikoptéra, Nike bleskově vyprodal celou Bryantovu kolekci. Podobně na tom byl i Bryantův životopis, jehož se prodalo přes 300 tisíc výtisků.

5. Elvis Presley

23 milionů dolarů
Úmrtí: 16. 8. 1977 (42 let)
Příčina: infarkt

Koronavirus zatřásl i majetky Krále rock ‘n‘ rollu, respektive jeho dědiců. Na část roku totiž museli zavřít Graceland, Presleyho dům přestavěný na muzeum, který ročně generuje zisky kolem deseti milionů dolarů.

4. Arnold Palmer

25 milionů dolarů
Úmrtí: 25. 9. 2016 (87 let)
Příčina: srdeční příhoda

Letošní golfová sezona se sice kvůli koronaviru příliš nevydařila, pozůstalí po legendárním golfistovi Arnoldu Palmerovi to ale příliš nepocítili. Deal na limonádu s jeho jménem u firmy Arizona Beverages vynáší ročně pěkných pár milionů, stejně jako smlouva s MasterCard a obchodníky, kteří napříč Asií prodávají oblečení s Palmerovým logem.

3. Charles Schulz

32,5 milionu dolarů
Úmrtí: 12. 2. 2000 (77 let)
Příčina: rakovina

Charlie Brown, Snoopy a ostatní postavičky z pera Charlese Schulze na první pohled působí jednoduše, ale dokážou vydělat pořádný balík. Zásluhu na tom má hlavně Apple TV+, která kromě původních pohádek koupila i práva na úplně nový seriál Snoopy ve vesmíru.

2. Dr. Seuss

33 milionů dolarů
Úmrtí: 24. 9. 1991 (87 let)
Příčina: rakovina

Díky v úvodu zmiňovaným dealům v sedmiciferných hodnotách se odkaz Theodora Seusse Geisela od loňska skoro zdvojnásobil a pravděpodobně ještě poroste. Prodej Seussových knih totiž nezůstává pozadu: jen letos se jich ve Spojených státech prodalo na šest milionů.

1. Michael Jackson

48 milionů dolarů
Úmrtí: 25. 6. 2009 (50 let)
Příčina: předávkování

Krále popu o jeho posmrtné výdělky a místo na čele žebříčku osmý rok po sobě nepřipravil ani kontroverzní dokument Leaving Neverland, ani pandemie. Naopak, deal mezi Mijac Music (zastupujícím Jacksonovo dědictví) a Sony zdárně pokračuje a generuje více než 70 procent posmrtných výdělků.