weby pro nejsevernější čechy

Průvodce: Silver A

V ediční řadě Průvodce nakladatelství Academia vyšla v roce 2018 knížečka s názvem Silver A autora Pavla Šmejkala, který je autorem (či spoluautorem) řady knih, věnovaných odboji v době druhé světové války.

Záměrně jsem napsal knížečka. Oproti ostatním titulům stejné edice je kniha mnohem menší (cca 13×20 cm) a také tenčí (200 stran). Na druhou stranu se ale vymyká i tím, že jde v podstatě kontinuálně číst…

Co se skrývá pod pojmem Silver A ví po písni Jana Vyčítala asi víc lidí, než kolik kdy dokázala oslovit jakákoli odborná literatura. A samozřejmě nelze opomenout dvoudílné televizní drama režiséra Jiřího Stracha. Nicméně to nijak neubírá na síle příběhu, na váze fakt o (nejen) tomto výsadku a jeho působení na území protektorátu.

Anotace:

Kniha provede zájemce po místech spojených s výsadkem SILVER A, a to jak s činností samotných parašutistů, tak i jejich pomocníků z řad civilního obyvatelstva. Místa jsou řazena chronologicky a nabízejí pohled na mnohé lokality tehdejšího protektorátu, kde Alfréd Bartoš, Josef Valčík a Jiří Potůček působili. Detailně je sledováno přesouvání vysílačky Libuše i závěrečný útěk posledního přeživšího člena skupiny Jiřího Potůčka. Součástí průvodce je úvodní stať věnovaná významnému pomocníkovi výsadku Silver A, mjr. Františku „Franjo“ Aubrechtovi.

Jak je naznačeno v anotaci – kniha se skládá z několika (barevně odlišených) částí.

Místo po místu, datum za datem, osoba za osobou defilují v heslovitém přehledu. Známí, příbuzní, ale i spousta „cizích“, kterým nebyl lhostejný osud vlasti, národa a těch několika jednotlivců, kteří se rozhodli vrátit a bojovat.



Není to veselé čtení. Popraveni, zastřelen, zplynována, zahynuli pravděpodobně v koncentračním táboře… O to víc by si člověk měl připomínat, co všechno se muselo stát, abychom dnes mohli být tam, kde jsme. A mohli slavit třeba Den boje za svobodu a demokracii.

Průvodci z Academie tady->

Tagy