Letošní vánoční svátky budou jiné, než ty, na jaké jsme v předchozích letech byli zvyklí. Celosvětová pandemie dala velkou ránu ekonomice – a ta naše není výjimkou.
Darujte proto letos pod stromek dárek od českých značek, firem, výrobců. Pomůžete jim tak alespoň trochu překlenout těžké období, ve kterém se všichni nacházíme.
Vybrali jsme pro vás několik dárků, které bychom si pod stromek přáli sami. Je ale mnoho věcí, které se nám do seznamu nevešly. To ale neznamená, že si nezaslouží vaši pozornost.
 
Gin od Dáme Jih
Co se stane, když se potkají bylinkář, palírník a čtyři restaurace? Něco nádherného. A hlavně něco, co budete chtít. Na vzniku série těchhle čtyř stylových ginů se sešlo hned několik českých rukou a srdcí. Výsledkem je gin z bylinek z Novohradských hor pod hlavičkou palírny Landcraft. Vyzvednout si jej můžete po domluvě tady. A mimochodem – sama palírna Landcraft chystá svou vánoční edici ginu. Takže stay tuned.

Cena: na vyžádání
Vonné tyčinky od Pigmentarium
Pálit si doma vonné svíčky už dávno neznamená, že na sobě musíte mít etno kalhoty, hrát na bubínky a chodit do čajovny. I když na tom také není nic špatného. Český parfumérský dům Pigmentarium přišel s edicí vonných tyčinek, po kterých váš domov bude vonět jako santalový les, perská zahrada nebo marocký palác. To nezní špatně, a už vůbec ne v době, kdy téměř nejde cestovat. Dřevěný stojan je pak dílem sochařky Terezy Štětinové. Jeho tvar vychází ze soustružených orientálních váz, a když se zadíváte pečlivě, uvidíte dvě odvrácené tváře.

Cena: stojan 2990 korun, balení vonných tyčinek 890 korun
Tip partnera
Místo, kde se sny mění v mýdla
Anastasie, tvořící pod značkou Savon de Lisoleil, plní sny o těch nejúžasnějších mýdlech. Za použití přírodních ingrediencí vyrábí produkty, které jsou jemné k pokožce, ale ohromí svým luxusním vzhledem a omamnou vůní. 
Savon de Lisoleil,
od 125 korun
Šperk od Janji Prokić
Život nejsevernějších ze Seveřanů se stal hlavní inspirací letošní kolekce šperků Janji Prokić. Základním výtvarným motivem je lidská lebka a šiška a kromě zlata, stříbra a drahých kamenů použila výtvarnice tentokrát také dřevo. Kolekci tvoří šperky ke každodennímu nošení, ale i ty velmi atypické v podobě chrastivých rituálních a meditativních předmětů.

Cena: od 3600 do 38 tisíc korun za kus
Oblek na míru od Adama Kose
Adam Kos měl původně namířeno na kariéru pilota, pak se ale přichomýtl do krejčovských dílen v Národním divadle a zbytek je historie. Tam ho móda tak uchvátila, že si nakonec vybral dráhu módního návrháře. Česká pánská móda tak získala novou hvězdu. Adam se specializuje především na obleky, pokud tedy chcete investovat do unikátního a moderního kousku, víte, koho oslovit.

Cena: na vyžádání
Tip partnera
Péct, či nepéct cukroví? Dilema vyřešeno!
U Cukráře Skály mají dvanáct druhů hotového cukroví a k tomu čtyři druhy těsta na zpracování doma. Je jen na vás, zda domov provoníte pečením rohlíčků, nebo už hotovými kousky. K oběma variantám si ale vychutnejte Lukášův Ajr koňak! 
CukrarSkala.cz,
Lukášův Ajr koňak: 257 korun
Deku od Durch Duo a tkalcovny Kubák
Příjemná deka na zimní večery doma na gauči? Ano, prosíme. Za novou kolekcí pro tradiční rodinnou firmu Kubák, které tkalcovské stavy jedou už od roku 1870, stojí dvě mladé designérky, které se skrývají pod značkou Durch Duo. Vše samozřejmě 100procentní vlna.

Cena: kolem 4 tisíc korun
Brýle od Nastassii Aleinikavy
Ať už sluneční, nebo dioptrické, rozhodně jedinečné. A hlavně s vlastním jménem. Návrhářka Nastassia Aleinikava vám navrhne brýle přesně pro váš obličej – nebo povahu. Každý pár brýlí je vyráběn ručně, takže i když si objednáte kousek z e-shopu, bude to unikát. Jestli chcete zlepšit rozhled nejen sobě, ale i někomu ve svém okolí, můžete darovat i dárkový poukaz.

Cena: 16 200 korun za dárkový poukaz
Tip partnera
Samurai Shot – unikátní český nápad
Oslavte Vánoce s novinkou, kterou jste ještě asi nepili. Světový unikát od českého výrobce Samurai Shot jsou nealko panáky s povzbuzujícím účinkem pravého čaje nebo nealkoholický přírodní sekt s minimem třtinového cukru. 
SamuraiShot.cz,
od 199 korun



 
Lyže Egoé
Od výroby zahradního nábytku přes autovestavby se tihle sportovní nadšenci posunuli k výrobě volnočasového a sportovního vybavení pro sezonu zimy a sněhu. Lyže začali dělat, protože chtěli dopřát sobě i ostatním sportovcům kvalitní produkt s nezaměnitelným designem. Začalo to stejně jako u většiny dobrých nápadů – prostě nemohli najít výrobek, který by splňoval náročná očekávání. Vy ale hledat nemusíte.

Cena: od 10 900 korun pro dospělé
Kabelku od Yrnche
Tahle minimalistická kožená kabelka pro dámy, kam schováte všechny nezbytnosti, udělá radost všem milovnicím avokád. Právě po této barvě je totiž pojmenovaná. Odstín se vám zaručeně jen tak neokouká a díky variabilitě popruhu ji můžete nosit na rameni nebo jako crossbody.

Cena: 4 600 korun
Roční předplatné magazínu Forbes
Předplaťte sobě a svým blízkým nejoptimističtější časopis v Česku. Forbes můžete číst kdykoliv a kdekoliv chcete. Za jednu cenu získáte tištěný magazín i jeho digitální verzi. 
DarujForbes.cz,
od 1099 korun
Dřevěnou hračku od Tititi
Barevné fantazijní dřevěné objekty nebo hračky Tititi jsou inspirované řemeslnou tradicí tvůrců jako Minka Podhajská, Václav Špála nebo Josef Čejka. Za značkou, která figurky ručně vyrábí z českého dřeva, stojí designérka Tereza Talichová a její figurky najdete třeba ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea v Praze a v Moravské galerii v Brně. Sami se pak můžete rozhodnout, jestli si je dáte jako designový doplněk do knihovny, nebo na hraní dětem. Jen abyste pak nemuseli pořád opakovat „tytyty“.
Kávový set od Lukáše Nováka
Jestli máte v okolí nějakého obsesivního pedanta na překapávanou kávu, tenhle set od skláře a designéra Lukáše Nováka by neměl chybět v jeho polici. Jmenuje se V6 in Wonderland a metaforu asi není nutné vysvětlovat. Na e-shopu Lukáše stojí za to se na chvíli zdržet a pořídit i krásné skleněné vázy a skulptury.

Cena: 8100 korun