Chrudimské noviny Každoroční předhánění s vánočními stromy je tady, aneb kdo si jich může dovolit nejvíc

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Každoroční předhánění s vánočními stromy je tady, aneb kdo si jich může dovolit nejvíc

Východní Čechy/Pardubický kraj –⁠ Že náměstí ve Skutči ještě zeje prázdnotou a vhodný strom se teprve hledá, asi nikoho nepřekvapí, ale Pardubice předběhly Hradec Králové s instalací vánočního stromu o celý týden? Světe, div se.

 Kromě pardubického Pernštýnského náměstí, které od pondělí zdobí strom ze Starých Ždánic, bude navíc dalších 14 vánočních stromků svítit i v dalších městských částech Pardubic. Podle informací policejní mluvčí Markéty Janovské se převoz stromu obešel bez větších komplikací a Iva Horáková ze Služeb města Pardubic uvedla, že letos náměstí ozdobí „douglaska z lesoškolek od pana Dejla“. O vánočních trzích se rozhodne v pátek.

 

Dopravní policie pomáhala Službám města Pardubic s převozem.  Zdroj: Policie ČR

Vypadá to, že Pardubice tak chtěly jistě „trumfnout“ Hradec Králové, ten ale zatím ani nepřipustil, že by se trhy konat neměly. S instalací stromku se ale Pardubicím Hradec předběhnout podařilo. S převozem a instalací jedle ojíněné a smrku ztepilého na dvě hradecká náměstí se počítá až v úterý 24. listopadu. Hradec míval v minulosti na náměstí pro jistotu stromy hned tři a letos jeden ušetří, aby zbylo víc peněz pro světelnou výzdobu dalších částí města, která letos místo 800 tisíc bude stát milion, a v tom už asi Pardubice Hradec nepředčí.

 Tradiční rozsvícení stromů letos připadá s první adventní nedělí na 29. listopadu. V Heřmanově Městci letos tradiční slavnostní rozsvícení stromu rovnou zrušili. Není se co divit, rok od roku je těžší sehnat vhodné stromy k vánoční výzdobě a nejedná se jen o ukotvení. Například strom, který zdobil náměstí ve Skutči minulý rok, rostl do svých 17 metrů před pokácením rovných 35 let. Letos vhodný strom zatím skutečtí nenalezli a prosí občany i prostřednictvím mobilního rozhlasu, aby se jim v případě vlastního tipu na vhodný vánoční smrk k pokácení co nejdříve ozvali.

Petra Vintrlíková

Reklama