Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lukáš (27) o následcích koronaviru: Teď mě zmůže pár schodů, dřív jsem sportoval obden

Autor: ula - 
17. listopadu 2020
05:00

Lukáš (27) se sešel se svými kolegy, aby probrali práci a přitom si zahráli šifrovací hru. Po akci začal pociťovat velkou únavu, kterou zpočátku připisoval podzimnímu počasí. Čtvrtý den ale přišly horečky a zpráva od kolegy, že byl v kontaktu s nakaženým covidem-19. Lukáš onemocněl v době, kdy byla odběrová místa po celém Česku na hranici svých kapacit a byl problém se objednat. Lukáš přiznal, že nikdy ho žádná nemoc „neskolila“ jako právě covid-19. Jak také řekl Blesk Zprávám, nejvíc ho trápí dezinformace, které o nemoci po internetu kolují.

Lukáš ví naprosto přesně, kde se covidem-19 nakazil. „Dlouho jsme se s kolegy z práce jako tým neviděli a domluvili jsme se, že se potkáme, vyřešíme šifrovací hru a probereme pracovní i osobní věci,“ popisuje přičinu svého onemocnění mladý muž.

První příznaky se u něj objevily velmi záhy, už druhý den po akci. „Nejdříve to byla velká únava, kterou jsem připisoval podzimnímu počasí. Další den byla únava ještě silnější a čtvrtý den se dostavila horečka. Ten samý den jsem dostal zprávu od kolegy, že byl v kontaktu s nakaženým ze společné domácnosti a podle testu byl pozitivní,“ svěřil se Lukáš Blesk Zprávám.

Ležákem ze dne na den

Informace a instrukce dostal Lukáš od kolegy, který má v rodině lékaře. „V noci jsem psal e-mail svému praktickému lékaři, který mi následující den zavolal. Domluvili jsme se na test a dostal jsem neschopenku, protože jsem se ze dne na den stal ležákem,“ pokračuje Lukáš.

Lukáš žije ve větším městě, ale najít volné místo na odběr byl podle něj boj. „Formulář na rezervaci jsem vyplňoval asi třikrát s tím, že po odeslání formuláře jsem dostal informaci, že čas již byl rezervovaný někým rychlejším přede mnou, tak jsem to ten den vzdal,“ přiznává Lukáš.

Lékař mu tedy poradil, aby často obnovoval webovou stránku a několikrát denně sledoval volné termíny na testování. Nakonec se mu podařilo rezervovat termín na druhý den. Předtím mu systém nabízel jít až za deset dní a pouze do „drive-in“ testovacího místa.

Nejhorší nemoc a vtipkování o závěti

Jak nemoc probíhala, dokáže Lukáš popsat podle dnů.

„První až třetí den to byla únava, co se stupňovala. Čtvrtý a pátý den přišly vysoké horečky, malátnost, velká bolest hlavy, pálení očí, nechuť, občas kašel a zhoršené dýchání,“ přibližuje příznaky Lukáš. Ač tedy mladý člověk, potýkal se se zhoršeným dýcháním a kašlem až do desátého dne nemoci.

„Popravdě - čtvrtý a pátý den byly pro mě nejhorší dny a nejhorší průběh nemoci, jaký jsem zažil. Nejspíš to bylo tím, že všechny zmíněné příznaky udeřily naráz a byly dost silné. Nikdy se mi nestalo, že by mě nemoc tak „srovnala“, že ze mě udělala ležáka, co nemá dva dny hlad ani chuť na jídlo,“ řekl Lukáš s tím, že mu bylo tak zle, že začal vtipkovat o závěti.

„Ale v koutku své mysli jsem to bral vážně, kdyby se situace dál zhoršovala, ať vím, že se moje kočka dostane do dobrých rukou a různá elektronika připadne potřebným,“ přiznává zpětně s nadsázkou Lukáš.

Plivnutí do tváře lékařům

Během nemoci bylo Lukášovi nepříjemné číst na internetu souhlasné komentáře k různým dezinformacím o covidu-19.

„Během nejhorší fáze nemoci bylo strašně vidět, jak se lidé smějí různým článkům o koronaviru. Pro mě je to jako plivnutí do tváře všem lékařům v první linii a všem zodpovědným lidem,“ zlobí se mladý muž.

Za to, že lidé nedodržují opatření a doporučení, podle něj může nejasná a zmatečná komunikace vlády.

„Kdyby už od začátku existovala webová stránka, kde by se změny komunikovaly nějak lidsky a vyvracely se různé konspirační teorie, tak bychom se určitě vyhnuli tak hrozivým číslům,“ myslí si Lukáš a kvituje tak vznik portálu, na kterém se podílel poslanec Dominik Feri (TOP 09) .

Video  Nový protiepidemický systém ČR: 5 psů proti covidu. Blatný představil, jak funguje PES.  - Blesk Zprávy, ČTK
Video se připravuje ...

Lukáš: Zmůže mě i pár schodů

I když už se Lukáš cítí mnohem lépe, covid-19 se na něm podepsal. „Dřív jsem byl zvyklý sportovat obden a nyní mě zmůže pár schodů, snad se to za pár týdnů zlepší a mohu naskočit na lehké domácí kardio cvičení,“ věří.

Ostatním lidem vzkazuje: „Mějte pokoru a trochu úcty k těm nejzranitelnějším v naší společnosti i k lékařům v první linii, zůstaňte doma, hrajte hry, cvičte, čtěte knihy a nevěřte dezinformacím!“

Video  Čtyři hodiny, 300 metrů dlouhá fronta a chaos! Brňané trpěli ve frontě na koronatesty.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...