Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nezávislost, odvaha, pluralita, ale i provinčnost a málo peněz. Jak novináři vidí dnešní česká média

Česká média. Foto: Michal Tomeš, Deník N
Česká média. Foto: Michal Tomeš, Deník N

Česká média nemají více než 30 let po listopadu 1989 jednoduchou pozici. Často jsou také, více či méně oprávněně, kritizována. Máme si v dnešních médiích přesto čeho vážit? Na to v anketě Deníku N odpovídají sami novináři.

Robert Čásenský (Reportér, člen redakční rady Deníku N)

Myslím, že si můžeme vážit dokonce několika věcí. Můžeme si vážit nezávislosti v řadě našich médií, byť bohužel ne ve všech. Pořád je ale dost těch, která se chovají nezávisle, nepoklonkují státní moci a neohýbají hřbet. Můžeme si vážit profesionality u řady novinářů, protože v českých médiích se pohybuje poměrně velké množství lidí, kteří jsou ve svých oborech velice dobří, dokonce bych řekl, že minimálně na evropské úrovni. Ať už dělají investigativu, reportáže, nebo jakýkoliv jiný žánr. A myslím si, že si můžeme vážit zejména toho, že svobodná média máme. Protože to není tak dávno – a jsem dost starý na to, abych si pamatoval ty doby – kdy se v médiích dala číst jenom sportovní stránka. Takže já jsem šťastný, že si můžu číst i ty přední.

Robert Čásenský
Novinář a šéfredaktor magazínu Reportér Robert Čásenský, dříve vedl deník MF DNES. Foto: ČTK

Světlana Witowská (Česká televize)

V některých dnešních médiích si můžeme vážit slušných, objektivních a vzdělaných novinářů. Znám spoustu skvělých žurnalistů, kteří si zaslouží obdiv nás všech, kdo toužíme po svobodě a demokracii. Moc bych si přála, aby tu takových

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

17. listopad

Média

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější