Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

17. listopad: Babiš měl projev, Hůlka demonstroval s odpůrci roušek, Klaus ji sundal

Aktualizováno -
17. listopadu 2020
20:30
Autor: simao, sab, ČTK - 
17. listopadu 2020
07:50

17. listopad v Česku je spojen s připomínkou boje za svobodu a demokracii a také se dnem studentstva. Na Národní třídu opět zamířili již od časného rána politici. Zatímco premiér Andrej Babiš (ANO) protestům nečelil - o poté zveřejnil svůj sváteční projev - na Jana Hamáčka a Janu Maláčovou (oba ČSSD) křičeli: „Hanba! Kolaboranti!“ Exprezident Václav Klaus pak opět přišel bez roušky. Na Václavském náměstí se sešli odpůrci vládních opatření. Vše sledujeme na Blesk.cz online.

Češi dnes slaví Den boje za svobodu a demokracii a připomínají si výročí událostí spojených se 17. listopadem, kdy proti studentům v roce 1939 krvavě zakročili němečtí nacisté a o 50 let později komunisté.

• Řada politiků si opět naplánovala vyrazit s kyticí na Národní třídu. Podívejte se, kdo všechno dorazil a co řekl

• Prezident Miloš Zeman sleduje dění tradičně zpovzdálí a věnuje 17. listopadu 1989 tichou vzpomínku. Exprezident Václav Klaus na Národku přišel. Ovšem opět bez roušky. Řešila to i policie.

• Odpoledne se sešli na Václavském náměstí odpůrci roušek a vládních opatření.

17. listopad 2020
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
22:22
17. 11. 2020
!

A na závěr online přenosu k 17. listopadu tu pro vás máme přehled toho, co se dnes odehrálo:

  • Česko si dnes připomnělo výročí událostí spojených se 17. listopadem, kdy proti studentům v roce 1939 krvavě zakročili němečtí nacisté a o 50 let později komunistická moc. Kvůli epidemii koronaviru ale byly akce na Národní třídě v Praze i v regionech omezené. Přesto k pietním místům přicházelo mnoho lidí.
  • Události 17. listopadu si tradičně připomněla i řada politiků. Ráno dorazil premiér Andrej Babiš (ANO) v doprovodu ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO). Nejdůležitější je podle něj svoboda, lidé by si jí měli vážit, připomněl situaci v Bělorusku. Podobný vzkaz zveřejnil i na serveru Youtube. Babišova přítomnost tentokrát nevyvolala protesty jako loni, kdy na něj lidé pískali.
  • Hlouček odpůrců byl slyšet až při příchodu ministrů za ČSSD Jana Hamáčka a Jany Maláčové. Lidé jim vyčítali, že drží Babiše a komunisty u moci. „Hanba! Kolaboranti!“ křičeli na ně.
  • Prezident Miloš Zeman se pietních akcí, stejně jako v posledních několika letech, nezúčastnil. Kytici u pamětní desky na průčelí Kaňkova paláce za něj položil ředitel Sekce administrativní Kanceláře prezidenta republiky Jan Novák. Zeman zaslal také kytici k Hlávkově koleji, uvedl na twitteru Pražský hrad. Vpodvečer se u pietního místa objevili odpůrci Zemana a Babiše.
  • V poledne položilo kytice pod pamětní desku vedení Senátu v čele s jeho předsedou Milošem Vystrčilem (ODS). Šéfové opozičních stran vyzdvihli při vzpomínce hlavně demokracii. Na Národní třídě se vystřídali například předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, předseda ODS Petr Fiala, šéfka za TOP 09 Markéta Pekarová Adamová či předseda Starostů Vít Rakušan.
  • Bez roušky dorazili například bývalý prezident Václav Klaus nebo herečka Bára Štěpánová. Policisté k tomu na twitteru uvedli, že na Národní třídě zadokumentovali několik osob, které neměly zakryté dýchací cesty. Mezi nimi byla i jedna veřejně známá osoba. Toto možné přestupkové jednání oznámí policie správnímu orgánu, dodala na twitteru.
  • Na akce v hlavním městě dohlíželo 700 policistů. Obavy budil hlavně odpolední protest proti vládním opatřením.
  • V Praze stovky lidí protestovaly proti vládním protiepidemickým opatřením. Demonstranti se sešli na Václavském náměstí, vyslechli projevy, poté šli k Národnímu divadlu. Skandovali protivládní hesla třímali transparenty s nápisy jako „Vlastizrádci! Demisi!“. Mnoho účastníků nemělo roušky. Policisté zjišťovali totožnost několika z nich, jeden z demonstrantů kvůli tomu skončil na policejní služebně. Dva lidi také policisté zajistili kvůli přestupkům.
  • Odpůrci protiepidemických opatření se sešli i v centru Brna, demonstrace tam po dvou hodinách skončila bez komplikací.
  • Demonstrovalo se i za nezávislost České televize. Protestující vyrazii v Praze na Kavčí hory před sídlo ČT. Někteří politici prostřednictvím části Rady ČT podle nich šikanují vedení televize. Hodinový protest zakončilo troubení aut.
  • Klidná pieta se od rána konala před Hlávkovou kolejí v Praze 2, kde si lidé připomínali hlavně tragické události z podzimu 1939. Kvůli covidu se letos nekonal každoroční pietní akt. Vedle veřejnosti přicházeli zástupci akademické obce i politici. K pamětním deskám položili květiny, svíčky nebo věnce. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima uvedl, že 17. listopad považuje za jeden z nejvýznamnějších dnů českých dějin.
  • Na pražském Albertově se letos tradiční setkání studentů a představitelů vysokých škol také nekonalo. Lidé tam ale přesto přicházeli věnovat vzpomínku událostem z let 1989 a 1939. V porovnání například s Národní třídou však bylo návštěvníků poskrovnu.
  • Svíčky nakonec zcela zaplnily chodník na Národní třídě. Zapalovat je mohli i lidé, kteří se na místo nedostali osobně, a to prostřednictvím spolku Díky, že můžem nechat zapálit. Využilo toho více než 1500 zájemců. Členové spolku za dobrovolný příspěvek na svíčky připojovali vzkazy se jmény dárců a svíčky pak položili k pietnímu místu.
  • Na internetu mohli lidé rovněž sledovat streamované debaty, divadelní přestavení nebo koncerty, podle organizátorů bylo diváků více než 80.000.
  • Po Národní třídě prošel i tradiční průvod masek, tentokrát měl ovšem pouze 20 účastníků.
  • Z balkonu Národního divadla zazněla v symbolických 17 hodin a 11 minut legendární skladba Modlitba pro Martu, zazpívala ji Aneta Langerová.
  • Mnoho vzpomínkových akcí se konalo v regionech, také tam ale byly kvůli epidemii skromnější, většinou byly zrušené různé kulturní programy nebo průvody. Přesto lidé zapalovali tisíce svíček a na několika místech zpívali státní hymnu.
  • V barvách trikolory se rozzářily některé budovy, vedle Pražského hradu třeba také bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce nebo Stará radnice v Táboře.

 

Záplava svíček na Národní třídě (17.11.2020) Záplava svíček na Národní třídě (17.11.2020)
22:09
17. 11. 2020

Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO), který dnešní defilé politiků na Národní třídě zahajoval, zveřejnil fotku nasvícené Sněmovny v národních barvách.

22:00
17. 11. 2020

Hořet dnes začaly svíčky i na Václavském náměstí.

21:45
17. 11. 2020

U kolonády Ferdinandova pramene v Mariánských Lázních se dnes objevil nápis "Svoboda není samozřejmost". Zástupci chebského spolku Komunitní osvětové společenství vytvořili nápis z kartonu složený z 23 písmen a dlouhý deset metrů, který již putoval téměř celým krajem, uvedla Lucie Poláková.

"Hledali jsme cestu, jak být i v lockdownu vidět, oslavit svátek vítězství svobody a demokracie, neporušit vládní nařízení a neohrozit se vzájemně," řekla Poláková. "Vymysleli jsme tak jednoduchý, bezpečný a zároveň vizuálně zajímavý koncept, jak se k oslavě 17. listopadu aktivně přihlásit, ukázat to ostatním a ideálně inspirovat své přátele a známé," dodala.

Nápis Svoboda není samozřejmost v Mariánských Lázních (17.11.2020)
21:35
17. 11. 2020

S 21. hodinou v Česku platí zákaz vycházení, výjimku mají pejskaři či lidé, mířící do práce či vykonávající své povolání. Redaktorka Blesk Zpráv zachytila, jak probíhá hašení svíček na Národní třídě:

20:45
17. 11. 2020

Jihlavané dnes vzpomínali na sametovo urevoluci u památníku Klíčů u řeky. Vedle položených svíček a květin tam cinkají zavěšená malá kovová srdce v národních barvách se vzkazy Pravda a láska musí!, Nezapomeňme proč! nebo Děkujeme pane Havle, které na místě psali účastníci piety.

"Velká masová shromáždění v podstatě nejsou reálná a my jsme přesto chtěli 17. listopad u Klíčů připomenout," uvedl Petr Palovčík ze Spolku za navrácení sochy TGM do Jihlavy. Dodal, že lidé, kteří chtěli jít na procházku, se mohli u památníku zastavit.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na bílé kovové srdce napsal přání, abychom zůstali zdraví a svobodní. "Dnešní den já vnímám jako připomenutí toho, že bychom měli být velmi ostražití, aby se nakonec nestalo, že bychom se stali vůči ochraně té svobody otupělí, protože se obáváme o své zdraví nebo o to, co s námi bude," pronesl Vystrčil, který je senátorem za Jihlavsko "Sem bych šel vždycky," řekl ke své účasti u jihlavského památníku.

Jihlavané si 31. výročí od listopadu 1989 připomněli u památníků Klíčů u řeky, dorazil i šéf Senátu Miloš Vystrčil (17.11.2020) Jihlavané si 31. výročí od listopadu 1989 připomněli u památníků Klíčů u řeky, dorazil i šéf Senátu Miloš Vystrčil (17.11.2020)
20:23
17. 11. 2020

Sváteční večer je i dnes věnován cenám Paměti národa. Získá je pět osobností z Česka a Slovenska. Mezi oceněnými bude třeba židovská lékařka, která se v Osvětimi starala jako vychovatelka o malé děti, nebo žena, která po únoru 1948 pomohla několika lidem přes hranice. Slavnostní večer v Národním divadle se kvůli koronavirové epidemii uskutečňuje bez hostů i laureátů.

  • Alžběta Vargová (1929) spolu s otcem evidovala seznamy zavražděných nacisty, aby mohly být jejich hroby po válce identifikovány, a oběti tak neztratily jména. Rodina žila v domku přímo na židovském hřbitově v Seredi. Ve čtrnácti letech s bratrem pomohli utéct vězni, který na hřbitově kopal hroby a který se díky tomu dostal k partyzánům.
  • Jarmila Weinbergerová (1923) v roce 1942 dostala předvolání do Terezína, kde se poté starala o nemocné vězně. Ani práce sestry ji ale nezachránila před transportem na východ. V Osvětimi strávila skoro tři měsíce převážně v takzvaném rodinném táboře, kde jako vychovatelka měla na starosti malé děti.
  • Hana Truncová (1924) po únoru 1948 spolupracovala s převaděčem a pomohla několika lidem přes hranice. V roce 1951 byla s otcem a snoubencem zatčena a všichni byli odsouzeni za velezradu a špionáž. Padesátá léta tak strávila v komunistickém vězení. Poté pracovala jako pomocná síla v jeslích, po roce 1968 jako referentka teplické pobočky Čedoku, kde opět několika lidem pomohla dostat se do zahraničí.
  • Mezi oceněnými je i Leonid Dohovič (1935), který ve 14 letech skončil v gulagu za to, že spolu s dalšími mladíky plánoval s americkou armádou osvobodit Podkarpatskou Rus od nadvlády Sovětského svazu. Z lágru se pokusil utéct, za což dostal dalších deset let. Psal také protisovětské básně a agitoval mezi spoluvězni proti diktatuře. V gulazích se naučil hrát na klarinet a housle a založil komorní sbor.
  • In memoriam získá ocenění Květoslava Bartoňová, která se v létě 1946 vypravila do takzvaného Údolí smrti v okrese Svidník, což byla na konci války jedna z nejpostiženějších oblastí. Spolu se svou spolužačkou přivezly studentskou sbírku šatstva a dalších věcí. Na zpáteční cestě vymýšlely plán, jak by se dalo pomoci traumatizovaným dětem. Podvyživené a zubožené děti ze Svidníku přijely do Olomouce už na konci léta 1946. Díky nasazení studentek měly zajištěné jídlo, ubytování i lékařskou péči.
20:00
17. 11. 2020

V barvách trikolory se v Praze rozsvítil i Pražský hrad či Úřad vlády.

V Praze se v barvách trikolory rozsvítil i Pražský hrad (17.11.2020) V Praze se v barvách trikolory rozsvítil i Úřad vlády (17.11.2020)
19:45
17. 11. 2020
19:28
17. 11. 2020

Epidemiolog IKEM Petr Smejkal uvedl ve svíčkami osvětleném prostoru na Václavském náměstí, že 17. listopad 1989 byl pro něj nejdůležitějším dnem mládí. „Je škoda, že tady není víc slyšet hlas sestřiček a lékařů, kteří mají práci a pracují na hraně od rána do večera. Chovejme se všichni zodpovědně, aby ta jejich práce byla lehčí. Jako epidemiolog asi můžu říct, že to vypadá nadějně, ale musíme to vydržet. A jako občan bych chtěl říct, že možná horším virem, než je ten covid, se kterým teď bojujeme a který zvládneme - není to první a ani poslední pandemie, kterou v tomhle světě máme a kterou možná naše další generace zažijí - a tím je virus lží, dezinformací a polopravd, jehož reprodukční číslo je daleko vyšší, než je reprodukční číslo covidu,“ uvedl Smejkal.

Epidemiolog IKEM Petr Smejkal během oslav 17. listopadu při proslovu na Václavském náměstí v rámci Festivalu svobody (17.11.2020) Epidemiolog IKEM Petr Smejkal během oslav 17. listopadu při proslovu na Václavském náměstí v rámci Festivalu svobody (17.11.2020)
19:14
17. 11. 2020

Mezi letos pozvanými řečníky v rámci Festivalu svobody jsou ekonomové Danuše Nerudová a Lukáš Tóth, novinář Jiří Pehe, epidemiolog IKEM Petr Smejkal, sociolog Daniel Prokop nebo aktivistka Jarmila Balážová.

„Občanská společnost posledních třicet let rostla, ale také trochu spala a dovolila politikům, aby si dělali co chtěli - viz. časy opoziční smlouvy nebo dění nyní,“ uvedl politolog Pehe z prostoru ozdobeného stovkami instalovaných svíček.

Ve vnitřních prostorách Obecního domu se, rovněž bez návštěvníků, střídají různí hudebníci. Jsou mezi nimi například The Plastic People of the Universe, Ondřej Gregor Brzobohatý, Jiří Schmitzer, Tomáš Klus, Iva Bittová, Ivan Hlas Trio, Klára Vytisková & Albert Černý, Michal Horák nebo skupina Megaphone.

Politolog Jiří Pehe na Václavském náměstí v rámci Festivalu svobody, který byl přenášen online (17.11.2020) Václavské náměstí během 17. listopadu 2020
19:00
17. 11. 2020

Desítky umělců a řečníků se dnes zapojily do kombinovaného přenosu Koncertu pro budoucnost 2020, který se letos pořádá online. Akce se bez přítomnosti diváků přenáší z Václavského náměstí, kde se představili řečníci s projevy, a z Obecního domu, odkud zahráli hudebníci. Jako první za umělce vystoupila Ewa Farna.

Z hygienických důvodů jsou řečníci a moderátoři na Václavském náměstí v oploceném areálu. Záměry organizátorů částečně narušili účastníci protestu proti vládním protiepidemickým opatřením, kteří se sešli ve stejných místech, než se vydali na pochod směrem k Národní třídě.

18:41
17. 11. 2020

Letošním ústředním objektem průvodu masek, které odkazovaly na covidovou pandemii, byla „Discovid koule“. Právě hlavní maska poutala největší zájem přihlížejících. Šlo o velkou stříbrnou hrající a mluvící kouli připomínající virus.

„Mám pocit, že momentální situace kolem covidu představuje takovou trochu nedůstojnou až devadesátkovou diskotéku,“ řekl ČTK Josef Kubec, jeden z výtvarníků, který se na masce podílel. Svět je podle něj plný témat, které je potřeba řešit. „Místo toho se tak nějak zmítáme a motáme už dlouho pouze kolem covidu, jakoby ta ostatní témata neměla relevanci,“ uvedl.

V průvodu byli třeba i kosmonauti symbolizující drobné živnostníky, kteří nyní musí hledat obživu na oběžné dráze. „Jsou tady matky samoživitelky, které se živí už jenom samy ze sebe. Jsou to taková torza mnoha jiných nápadů, které bychom mohli zrealizovat, ale to by nás muselo být víc,“ dodal Kubec.

Další z účastnic si vzala masku nazvanou „home office mom“, jiná žena měla koňskou hlavu. „Měla jsem ji již při minulých ročnících, ale letos mi přišla příhodná, protože řada lidí má koňskou hlavu nasazenou a netuší, co je čeká,“ řekla. Akci pořádalo iniciativa Fór_um. 

17. listopad v Praze: Národní třídou prošel i průvod masek v čele s Discovid koulí (17.11.2020)
18:33
17. 11. 2020

Prahou dnes odpoledne prošel satirický karnevalový průvod Sametové posvícení. Letošní téma byly mutace. Masky odkazovaly jak k podobě zmutovaných virů, tak i k dopadům pandemie covid-19 na společnost a problémům, které to zvýraznilo.

Masky se odpoledne sešly na Kampě. Po defilé prošly přes Karlův most, Smetanovo nábřeží a Národní třídu, akce skončila před 18:00 na Staroměstském náměstí.

17. listopad v Praze: Národní třídou prošel i průvod masek v čele s Discovid koulí (17.11.2020)
18:15
17. 11. 2020

Podle odhadů policie prošlo v průběhu celého dne Národní třídou jen několik tisíc lidí, tedy zlomek z loňských 120 tisíc návštěvníků. Organizátoři oslav, kteří přesunuli veškerý program do online prostředí, zde mezitím vyzývali příchozí k nošení roušek a udržování rozestupů. Po páté hodině prošel nicméně ulicí průvod demonstrantů protestujících proti vládním nařízením, upozornil organizátoři akce Korzo Národní v tiskové zprávě.

„V průběhu dne jsme nemuseli řešit žádný závažný problém, vyjma několika případů osob bez zakrytých dýchacích cest. Několik těchto případů bylo zdokumentováno a předáno do správním orgánům k dalšímu řízení. Po 17. hodině prošlo Národní třídou ohlášené shromáždění, Policie účastníky doprovodila na Václavské náměstí, kde byl ohlášený konec shromáždění,“ vzkázal Jan Daněk, mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Praze.

Demonstranti a demonstrantky proti vládním opatřením prošli i Národní třídou (17.11.2020) Demonstranti a demonstrantky proti vládním opatřením prošli i Národní třídou (17.11.2020) Demonstranti a demonstrantky proti vládním opatřením prošli i Národní třídou (17.11.2020)
18:01
17. 11. 2020

„Děkujeme všem, kdo si dnes připomněli oslavy z domova. Stejně tak i těm, kteří se na Národní třídě snažili dodržovat všechna opatření a chovali se k ostatním lidem s respektem,“ komentuje průběh letošních oslav Lukáš Černý, předseda spolku Díky, že můžem, který každoročně na Národní třídě pořádá akci Korzo Národní.

„Stejně jako v posledních šesti letech jsme i letos plánovali velké oslavy 17. listopadu. To ale nebylo vzhledem k současným opatřením možné. Tedy ne osobně. Nechtěli jsme ani letos přejít toto výročí mlčky. Připravili jsme proto většinu tradičního programu online. Snad se nám podařilo přinést alespoň zlomek atmosféry oslav lidem domů,“ dodává Černý.

17:47
17. 11. 2020

Čtyři desítky významných budov se v Česku rozsvítily v českých národních barvách - například Pražský hrad, Tančící dům v Praze, Letiště Václava Havla v Praze, brněnské Mahenovo divadlo nebo Nová radnice v Ostravě.

17:33
17. 11. 2020

Na Slovensku lidé skandováním hesla "Odstoupit" požadovali demisi předsedy vlády Igora Matoviče. Mnozí drželi plakáty s nápisem "Stop Matovič", další měli koláže přirovnávající premiéra k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi. Šlo o největší protivládní demonstrace od březnového nástupu Matovičovy vlády do úřadu.

Podle Matoviče si část lidí myslí, že svoboda je absolutní a že jde o zásah do jejich práv, když se stát v době pandemie snaží chránit zdraví a životy starých a nemocných. Matovič také ocenil výročí sametové revoluce. "Nemějme obavu o Listopad. Dnešek není jeho pohřbem, je jen budíčkem. Budíčkem, abychom si o to více uvědomili, že jeho hodnoty musíme neustále chránit a dětem vysvětlovat," napsal na sociální síti Matovič.

Protivládní demonstrace na Slovensku (17. 11. 2020) Protivládní demonstrace na Slovensku (17. 11. 2020) Protivládní demonstrace na Slovensku (17. 11. 2020)
17:12
17. 11. 2020

Z balkonu Národního divadla zazněla v symbolických 17 hodin a 11 minut legendární skladba Modlitba pro Martu. Píseň spjatou s tehdejšími událostmi zazpívala Aneta Langerová, v přímém přenosu ji odvysílala Česká televize.

17. listopad 2020: Aneta Langerová zazpívala z balkonu Národního divadla lidem Modlitbu pro Martu 17. listopad 2020: Aneta Langerová zazpívala z balkonu Národního divadla lidem Modlitbu pro Martu 17. listopad 2020: Aneta Langerová zazpívala z balkonu Národního divadla lidem Modlitbu pro Martu
17:05
17. 11. 2020

Organizátor demonstrace proti vládním opatřením po 17:00 posílal protestující volně přes Národní třídu do dolní části Václavského náměstí, kde mají v plánu si společně zazpívat hymnu.

Někteří účastníci protestu třímají české vlajky a transparenty s nápisy "Už i viry jsou schopnější než vláda", "Vláda plní plán Rockefellerovy nadace", "My chceme chodit do školy, a ne sázet brambory" nebo "Vlastizrádci! Demisi!". Některé nápisy jsou namířené i proti opozici.

Prahou prošli lidé protestující proti vládě a jejím opatřením proti koronaviru. (17.11. 2020) Prahou prošli lidé protestující proti vládě a jejím opatřením proti koronaviru. (17.11. 2020) Prahou prošli lidé protestující proti vládě a jejím opatřením proti koronaviru. (17.11. 2020)
16:55
17. 11. 2020

Stovky protestujících lidí pochodovaly z Václavského náměstí na Národní třídu. Mnozí z nich neměli nos a ústa zakrytá rouškou. Na Národní třídu přišli přibližně v 16:40.

Při pochodu skandovali například "Svobodu, svobodu", "Děti do škol", "My chceme do práce" nebo "Babiše do koše".

Video  
Video se připravuje ...
16:49
17. 11. 2020

Lidé, kteří demonstrují proti vládě, se vydali z Václavského náměstí směrem k Národní třídě. Skandují například „Nejsme ovce“ nebo „Svobodu“.

Zaznělo několik proslovů. "Máme ve státním znaku lva, ne ovci, tak se podle toho chovejme," vyzval například jeden z řečníků. Lidé zpívali také píseň "Ach synku, synku".

Na Václavském náměstí se sešli lidé, kteří protestovali proti vládním nařízením. (17.11. 2020) Na Václavském náměstí se sešli lidé, kteří protestovali proti vládním nařízením. (17.11. 2020)
16:39
17. 11. 2020

Demonstruje se také na Slovensku. Tisíce lidí v době zákazu shromažďování přišly do centra Bratislavy na demonstraci proti vládě premiéra Matoviče a proti karanténním omezením.

Protivládní demonstrace na Slovensku (17. 11. 2020) Protivládní demonstrace na Slovensku (17. 11. 2020) Protivládní demonstrace na Slovensku (17. 11. 2020) Protivládní demonstrace na Slovensku (17. 11. 2020)
17. 11. 2020

Z Václavského náměstí by měli lidé demonstrující proti vládním opatřením vyrazit na Karlovo náměstí a z něj na Národní třídu. Od třetí hodiny odpoledne se různí řečníci střídali u mikrofonu s protivládními projevy. Podle informací ČTK je na místě i zpěvák Daniel Hůlka, který dal již dříve veřejně najevo svůj nesouhlas s vládními kroky. Lidé se s ním fotí. Hůlka se kvůli protiepidemickým opatřením dostal do sporu s prezidentem Milošem Zemanem.

Na Václavském náměstí se sešli lidé, kteří protestovali proti vládním nařízením. (17.11. 2020) Na Václavském náměstí se sešli lidé, kteří protestovali proti vládním nařízením. (17.11. 2020) Na Václavském náměstí se sešli lidé, kteří protestovali proti vládním nařízením. (17.11. 2020)
16:16
17. 11. 2020

Spolkem Díky, že můžem pořádaná akce Korzo Národní se letos kvůli protikoronavirovým opatřením přesunula na internet. Lidé v rámci těchto alternativních oslav mohli sledovat streamované debaty o svobodách, které česká společnost získala po listopadu 1989, o roli veřejnoprávních médií, neziskových organizací nebo o šíření informací a dezinformací.

Svíčky na Národní třídě před památníkem k 17. listopadu 1989 (17.11.2020) Svíčky na Národní třídě před památníkem k 17. listopadu 1989 (17.11.2020)
16:05
17. 11. 2020

"Letošní výročí pádu komunismu v ponuré atmosféře dnešní doby v podstatě oslavovat nelze, případně jen nostalgicky. Občané naší země, kteří by oslavovat měli, prožívají dnešní výročí zastrašeni, vylekáni, znejistěni, izolováni, omezeni ve veškerém svém konání. Mnozí se zakrytými obličeji. Rozmáhá se strach a vzájemné podezírání,"

uvedl ve svém projevu k 17. listopadu exprezident Václav Klaus. Roušku si opět demonstrativně nasadil pod bradu.

 

16:03
17. 11. 2020

Planoucí svíčky u pamětní desky k 17. listopadu 1989 zcela zaplnily chodník na pražské Národní třídě. Odpoledne zabíraly podle odhadu zpravodaje ČTK plochu zhruba 30 metrů čtverečních a stále přibývaly. Přinášeli je tam řadoví občané, kteří částečně ohrazený prostor kolem pamětní desky zaplnili bez ohledu na vládou povolené shromáždění maximálně jedné stovky osob na jednom místě.

Pieta ve stínu koronaviru: 17. listopad 2020 na Národní třídě
15:39
17. 11. 2020

Situace na Václavském náměstí se přiostřuje. Jeden z organizátorů vyzval účastníky, aby si nasadili roušky. Ty by však nemuseli mít dlouho: „Vemte si tu roušku teď a potom, až půjdeme ve skupině dolů, tak roušku si můžeme sundat. Děkujeme,“ řekl organizátor k davu.

Na Václavském náměstí se shromáždil dav lidí, který protestuje proti vládním opatřením kvůli koronaviru. (17.11. 2020) Na Václavském náměstí se shromáždil dav lidí, který protestuje proti vládním opatřením kvůli koronaviru. (17.11. 2020) Na Václavském náměstí se shromáždil dav lidí, který protestuje proti vládním opatřením kvůli koronaviru. (17.11. 2020)
Video  
Video se připravuje ...
15:21
17. 11. 2020

Před budovou České televize se dnes odpoledne sešly desítky lidí v autech i na ulici, aby demonstrovali proti pokusům ovlivnit nezávislost veřejnoprávní instituce. Akci pořádaly iniciativy Vraťte nám stát! a Svobodu médiím s podporou uskupení Milion chvilek pro demokracii. 

Protest za nezávilost České televize před budovou ČT na Kavčích horách (17.11.2020) Protest za nezávilost České televize před budovou ČT na Kavčích horách (17.11.2020) Protest za nezávilost České televize před budovou ČT na Kavčích horách (17.11.2020)
15:06
17. 11. 2020

Policisté museli zasahovat na Václavském náměstí, odkud bude v 16 hodin vycházet průvod mířený proti vládním opatřením. Podle redaktora Blesk.cz bylo kolem třetí hodiny odpoledne na místě zhruba 200 lidí. Policisté kontrolovali několik lidí, neboť mají podezření, že nerespektovali protikoronavirová vládní opatření a nezakryli si dýchací cesty. „Osoby byly ztotožněny a věc oznámíme správnímu orgánu. Jedna osoba skončila na pol. služebně, protože nedokázala svou totožnost prokázat,“ napsali policisté na svůj twitter.

Podle organizátora akce se mají lidé sejít ve jménu svobody: „Covidismus se naplno rozjíždí a v prvním kroku likviduje drobné podnikání a živnosti. Nastavuje opatření typu zákaz nočního vycházení. Ve jménu ,kolektivního zdraví' si bere z předchozích mocenských ideologií ty nejúčinnější nástroje k ovládání,“ stojí v prohlášení k události.

Video  
Video se připravuje ...
14:42
17. 11. 2020

"U pomníku obětem komunismu si přímo hmatatelně uvědomujeme, že předlistopadový režim byl založen na státem organizovaném násilí vůči vlastním občanům. I proto naše veřejnost v listopadu 89 tak rozhodně odmítla násilí," vzkázala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

14:01
17. 11. 2020

Mezi několika lidmi, kteří se zdržovali v horní části Václavského náměstí byla i Irma Mikešová (27), která běžně chodí zapalovat svíčku na Národní třídu: „Letos tam ale nechci malého tahat, tady je přeci jen méně lidí. Já si rok 89 nepamatuju, nebyla jsem na světě. V rodině jsme to nikdy nijak neslavili, ale já 17. listopad vnímám jako výrazný milník v dějinách a jsem šťastná, že můžu syna vychovávat ve svobodné zemi. K večeru chceme ještě s přítelem vyrazit asi na Vyšehrad a podívat se, jak se rozsvítí ty domy. Na to se těším,“ řekla Irma Mikešová (27).

13:49
17. 11. 2020

Senátorka Miroslava Němcová (ODS), která dnes slaví 68. narozeniny, na Národní třídu vyrazila také s rodinou. Blesk Zprávám řekla: „Já si to užívám a snažím se být co nejveselejší a nejradostnější, přestože okolnosti kolem nás takové nejsou. Ale přišla jsem s manželem, mám tady snachu, mám tady vnučku a zároveň už jsem potkala i řadu přátel, takže je to taková hrozně hezká atmosféra. Mně se po lidech stýskalo, takže jsem šťastná, přestože všichni dodržujeme, co musíme, tak že jsme tady. Cítím společnost lidí, to mi dělá dobře.“

Video  
Video se připravuje ...
13:44
17. 11. 2020

Lidé na Národní třídu v Praze přicházejí dál, oproti jiným létům jich je však podstatně méně. Pomaleji tak přibývají i svíčky před průčelím Kaňkova paláce.

Pieta na Národní třídě (17. 11. 2020) Pieta ve stínu koronaviru: 17. listopad 2020 na Národní třídě Pieta ve stínu koronaviru: 17. listopad 2020 na Národní třídě Pieta ve stínu koronaviru: 17. listopad 2020 na Národní třídě Pieta ve stínu koronaviru: 17. listopad 2020 na Národní třídě
13:28
17. 11. 2020

„Já jsem dorazil s manželkou a dítětem, já sem chodím každoročně, chodil jsem sem dávno předtím, než jsem vstoupil aktivně do politiky,“ řekl Blesk Zprávám na Národní třídě poslanec ODS Jan Skopeček. S manželkou Lucií má syna Honzíka a dceru Terezku.

Video  
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

chaoticka1 ( 18. listopadu 2020 14:24 )

No Hulka s jeho vekom, vahou, fetackou minulostou a chorou slinivkou si ten COVID pekne odserie!!!Bozie mlyny melu pomaly, ale su to velmi spolahliva institucia

mazd ( 18. listopadu 2020 10:47 )

Všichni primitivové bez roušky měli dostat obuchem když je ten 17.listopad.

dessy ( 18. listopadu 2020 09:58 )

gejzovic ( 18. listopadu 2020 09:55 )

Kryplů a falešnych lidí se to prý nechytá,věčná škoda,ale na každé prase se vaří voda

villon ( 18. listopadu 2020 09:10 )

Tak mislim že Dan Hůlka v posledních dnech ukazuje, že by byl prvotřídní volba na presidenta. Umí zazpívat himnu, vypadá jako mesiáš (škoda že mu unikla role Jesuse Crista Suprstár), poradce by mu mohl dělat Stříhavka, Basiková i Lucka Bílá.
A státní viznamko by konečně od něj dostaly ty co si ho zaslouží, třeba Aňa Gajslerová a Suchánek s Gencrem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa