Narodila se v roce 1958 v Brně do silně protikomunisticky naladěné rodiny. „Já jsem měla obrovskou kliku, protože moji rodiče a všichni moji prarodiče byli úplně jasně protikomunistického smýšlení. Odmala jsem vyrůstala v tom, že komunismus je amorální,“ říká.

Od roku 1985 spolupracovala se samizdatovým časopisem Host. Natočila i rozhovor s disidentem Petrem Cibulkou, kterého nedlouho poté zavřeli do vězení.

Výslechy a vydírání

Zatčení čekalo i Janu, během výslechů po ní příslušníci StB chtěli podepsat spolupráci. Odmítala. Byla předvolávána k výslechům opakovaně, pravidelně jednou za dva týdny.

Estébáci ji různým způsobem vydírali. Nejhorší pro Janu bylo vyhrožování, že jí seberou děti. Jednou ji zatkli přímo před mateřskou školkou, kam právě přivedla syna, nacpali ji do auta a po cestě tvrdili: „No, tak chlapečka uvidíte, až mu bude osmnáct.“

Soukupová a další disidentka Hana Holcnerová v listopadu 1989 roznášely letáky a další informační tiskoviny.  V úterý 21. listopadu probíhal v Brně soud s Petrem Cibulkou. Podpořit jej přišlo velké množství lidí, včetně Jany Soukupové. Když jej policie přivážela, začala Soukupová do auta bušit a křičet: “Pusťte Cibulku!” Ještě ten den byla zatčena.

Utekla estébákům

Když ji převáželi do Bohunic, nastal zmatek a Janě Soukupové se podařilo StB utéct: „Já jsem se jim vyškubla a běžela jsem přes ten park, jak je za tím kostelem, a tam přibrzdil autobus. Naskočila jsem a zařvala: »Zavřete, honí mě estébáci!« A on fakt zavřel,“ vzpomíná.

V dalších listopadových událostech sehrála významnou roli. Vyjednávala například s tehdejším brněnským primátorem Pernicou a moderovala demonstrace. 

VIDEO: Lékař Tomáš Svoboda o fotografiích z listopadu 1989.

Video
Video se připravuje ...

Lékař Tomáš Svoboda o fotografiích z listopadu 1989 TV Blesk Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
12 fotografií