Hlavní obsah

Policisté vylili do Bečvy fluorescein. Zjišťují, kudy tekly smrtící kyanidy

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vsetínští policisté uskutečnili v úterý na řece Bečvě vyšetřovací pokus v souvislosti s únikem kyanidů, které v září řeku otrávily a způsobily smrt velkého množství ryb a dalších vodních živočichů. Policie to uvedla na svém Twitteru.

Foto: Policie ČR

Jako látku pro vyšetřovací pokus použila policie na řece Bečvě netoxický fluorescein.

Článek

Pomocí netoxického fluoresceinu (syntetické organické látky) policisté zjišťovali a dokumentovali chování neznámé látky v toku řeky. „Na místě bude pořízen záznam využitelný pro potřeby soudního znalce,“ uvedla policie.

Výskyt kyanidu v Bečvě byl zaznamenán 20. září. Policie od té doby po neznámém pachateli, který má únik na svědomí, pátrá. Havárie postihla Bečvu v několik desítek kilometrů dlouhém úseku od Valašského Meziříčí na Vsetínsku po Přerov. Rybáři odvezli do kafilerie přes 40 tun ryb.

Rozsáhlá otrava řeky vzbudila značnou pozornost nejen odborné, ale i laické veřejnosti. Vyskytly se nejrůznější dohady a spekulace, jejichž společným jmenovatelem je otázka, proč se dosud nepodařilo odhalit viníka.

Minulý týden se případ dostal i na jednání Sněmovny. Místy vyostřená debata, v níž opoziční zákonodárci poukazovali na to, že případ stále vzbuzuje mnoho otázek, však nevedla k žádnému závěru.

V pondělí mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová uvedla, že policie na kauzu neuvalila informační embargo, jak uváděla některá média. Policisté ale podle ní nemohou zveřejňovat informace z vyšetřování a vyvracet ani potvrzovat veřejná sdělení jiných.

Za slova o Bečvě bych si nafackoval, řekl Brabec ve Sněmovně

Domácí

Rendlová reagovala i na kritiku, že dosud není znám viník otravy řeky. „Policejní vyšetřování je nyní zcela závislé na výsledku znaleckého zkoumání. Lhůta na vypracování znaleckého posudku byla s ohledem na množství zkoumaného materiálu stanovena přizvanému znalci na tři měsíce a uplyne 20. prosince 2020. Z objektivních důvodů může být tato lhůta prodloužena,“ dodala mluvčí s tím, že do doby, než budou policii známy výsledky znaleckého zkoumání, nelze ve věci očekávat žádný větší posun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám