17. listopad v Brně: Městem zněla hymna, MU uctila památku popravených studentů

Představitelé brněnské Masarykovy univerzity si dnes při komorním pietním aktu v prostorách Kounicových kolejí připomněli hrůzy druhé světové války.

U příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva položili věnce k Památníku obětí nacistické totality. Aktu se zúčastnil rektor Martin Bareš, předseda akademického senátu Josef Menšík a předseda studentské komory Jiří Němec.

Rektor @MartinBares11 předseda AS MU Josef Menšík a předseda Studentské komory AS MU Jiří Němec položili věnce k Památníku obětí nacistické totality v areálu Kounicových kolejí. Na oběti válek a totalitních režimů zavzpomínali také u Pomníku tří odbojů v Rooseveltově ulici. pic.twitter.com/vaPTPUOgVN

— Masarykova Univerzita (@muni_cz) November 17, 2020

V areálu Kounicových kolejí nacisté za druhé světové války popravovali zatčené nejen z řad vysokoškoláků a jejich učitelů. Připomínky na ně se loni zúčastnily desítky lidí. "Jsem rád, že jsme si to mohli připomenout alespoň v komorním duchu. Minulý rok byla pietní akce důstojnější, ale samozřejmě letos to s ohledem na situaci nebylo možné. Ale právě proto, že je taková situace, je důležité připomínat si odkaz obou listopadů naší historie a nezapomenout na myšlenky demokracie, svobody, vzájemnosti a spolupráce," řekl ČTK Němec.

Brněnští vysokoškolští studenti přenesli festival Brněnský sedmnáctý kvůli vládním opatřením do internetového prostředí. Živého vysílání se zúčastnili pamětníci i aktéři listopadových událostí. Zdravici poslali také rektoři vysokých škol. "Když jsem před rokem stál na náměstí Svobody a hovořil o významu 17. listopadu, tak jsem si ani v nejhorším snu nepředstavoval, že tento proslov budu natáčet prostřednictvím videozáznamu a budu k vám hovořit v roušce. Ovšem na všem negativním je něco pozitivního. Situace nás přiměla k tomu si uvědomit, jak důležité jsou sociální kontakty, zdraví našich blízkých nebo potkávání kamarádů a studentů při výuce," řekl rektor Vysokého učení technického Petr Štěpánek.

Nově zvolený hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) položil dopoledne květiny u památníku prvního, druhého a třetího odboje. "V letošním roce, kdy jsou zavřené školy, je omezené cestování, shromažďování a máme doslova zakrytá ústa, je o to víc potřeba si uvědomit, že naše osobní svobody nejsou samozřejmost," uvedl Grolich k připomínce na svém facebooku.

V podvečer se městem rozezněla státní hymna. Dechový kvintent NdBrass zahrál na svátečně nasvícené terase Mahenova divadla. Podívat se přišly desítky lidí. K aktivitě Rozsvítíme demokracii státní hymnou se připojilo také městské divadlo Brno. Z balkonu Nové radnice na Dominikánském náměstí zazněla kromě hymny i Modlitba pro Martu.

Související

Češi si na Národní třídě připomínají události 17. listopadu 1989.

Česko si připomíná 17. listopad: Politici míří na Národní, Babišovi vadí privatizace demokracie

Česká politická scéna od pátečního rána míří k památníku na Národní třídě, aby si připomněla události ze 17. listopadu 1989, které vedly k sametové revoluci. Výjimkou je nemocný premiér Petr Fiala (ODS), který oslavy vynechává. Politici zmiňují důležitost demokracie, expremiér Andrej Babiš kritizoval její údajnou privatizaci současnou vládní garniturou. 

Více souvisejících

17. listopad Masarykova univerzita Brno 17. listopad 1939 život Vysoké školy Martin Bareš (rektor MU) Jan Grolich (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Británie chce zastavit migraci, uprchlíky začne odvážet ze země. Sunak oznámil kdy

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka by měla první letadla s migranty odletět z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů, a od léta by měly být tyto lety pravidelné. Sunak to dnes oznámil během rozhovoru s médii během své cesty do Spojených států a Kanady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy