Hlavní obsah

V Bratislavě se konal protivládní protest

Právo, ČTK, Ivan Vilček
Bratislava

Za účasti několika tisíc lidí se konal v úterý v Bratislavě protivládní protest. Mezi jeho účastníky byli například členové a sympatizanti Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby, strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica, Komunistické strany Slovenska i fotbaloví ultras.

Demonstrace v Bratislavě Video: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Lidé nespokojení s vládou a s omezeními vyvolanými koronavirem využili k protestům státní svátek Dne boje za svobodu a demokracii, kterým si Slovensko stejně jako Česko připomíná takzvanou sametovou revoluci z roku 1989.

Prahou prošly až dva tisíce demonstrantů. Sundali si roušky a skandovali „Nejsme ovce”

Domácí

Hlavní část bratislavského protestu se konala u prezidentského paláce. Dav zaplnil nejen samotné náměstí u sídla hlavy státu Zuzany Čaputové, ale i přilehlou vozovku a další veřejné prostranství.

Foto: Ivan Vlček, Právo

V Bratislavě se koná protest proti vládě.

Řada lidí neměla roušku, která je na Slovensku povinná i venku. K davu mimo jiné promluvil poslanec krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko Milan Mazurek.

„Vláda se vymlouvá na koronu a omezuje náš život zákazy vycházení, nouzovým stavem a nutí nás do testování. To nemůžeme nechat bez povšimnutí,“ řekl Novinkám Martin, který do Bratislavy přijel až z východního Slovenska. „Tahle vláda musí skončit co nejdřív, protože škodí Slovensku,“ dodal.

Jedeme jako vlak bez brzd. Matovič na Slovensku nevyloučil lockdown

Evropa

Andrej je zase příznivcem Komunistické strany Slovenska a stál před Prezidentským palácem v Bratislavě se sovětskou vlajkou. „Před 31 lety lidé svrhli socialismus a od té doby se jen všechno rozkradlo a nic se nepostavilo. Vždyť vše na Slovensku postavili ještě naši dědové a otcové za bývalého režimu,“ uvedl.

Andrejovi nevadí, že na náměstí byli také příznivci extrémně pravicové Lidé strany Naše Slovensko Mariana Kotleby. „Jsme za svržení současné vlády, a to nás spojuje,“ dodal

Ministr vnitra: Demokracie není anarchie 

Ministr vnitra Roman Mikulec přitom v pondělí vyzval občany, aby zvážili svou účast na protestu v době nouzového stavu a platného zákazu shromažďování. Za dané situace označil ministr protest za pošlapávání odkazu 17. listopadu.

Autoprotest na Kavčích horách. Lidé demonstrovali za nezávislost ČT

Domácí

„Demokracie není o tom, že je anarchie, ale že platí pravidla, a chceme, aby platila pro všechny,“ zdůraznil Mikulec.

Ministr připomněl, že nouzový stav byl zaveden také v období první vlny koronaviru, kdy byly počty infikovaných mnohem nižší. „Nouzový stav a zákaz shromažďování nebyl zaveden proto, aby někdo nemohl vyjádřit svůj názor,“ dodal Mikulec.

Fico chce referendum

Opoziční strana Směr-sociální demokracie svolala protest před budovu parlamentu. „Pokud se mé vlády dopustily nějakých chyb, tak se za ně omlouvám,“ řekl ve svém projevu expremiér Robert Fico. Bývalý premiér avizoval petici za vypsání referenda za konání předčasných parlamentních voleb.

Před úřadem vlády protestovali především fotbaloví ultras, kteří na policisty házely dělbuchy a světlice. Pokusili se odstranit kovové zátarasy, ale policisté jim v tom zabránili i za použití slzného plynu. Účastníci protestu skandovali hesla, jako „Matovič do basy“, „Slovensko Slovákům“ a „Vlastizrada“. Protivládní protesty se uskutečnily také v Žilině, v Košicích a v Banské Bystrici.

Foto: Ivan Vlček, Právo

Několik tisíc lidí protestuje v Bratislavě proti vládě.

Reklama

Výběr článků

Načítám