Jásot českého senátora nad Joe Bidenem: Hlavně, že nepopírá klimatické změny

17.11.2020 18:19

ROZHOVOR Pozitivně vnímá zvolení Joea Bidena novým americkým prezidentem senátor Petr Orel (SZ). „Z pohledu ekologa mi jde především o to, že nepopírá klimatické změny a poruchy, a chci věřit, že se je bude snažit ze své pozice řešit. Symbolické pak bude, když se USA vrátí zpět k závazkům přijatým na konferenci v Paříži v roce 2015. Je bezesporu velmi zkušený politik, věřím, že svůj čtyřletý mandát zvládne. Přeji mu zdraví a dostatek energie,“ konstatuje. „Prohry jsou mnohdy velmi těžké a přijmout je s grácií může být velmi obtížné,“ domnívá se. Vyjadřuje se i k úniku kyanidu do řeky Bečvy, kdy hledání viníka je ještě delší než sčítání hlasů v amerických prezidentských volbách.

Jásot českého senátora nad Joe Bidenem: Hlavně, že nepopírá klimatické změny
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Petr Orel (SZ)

Anketa

Chcete, aby Pavel Novotný byl na kandidátce ODS pro volby do Poslanecké sněmovny?

14%
86%
hlasovalo: 13652 lidí

Joe Biden byl zvolen 46. americkým prezidentem, podle vašeho vyjádření je to dobrá zpráva. Proč?

Ano, vnímám to pozitivně, z pohledu ekologa mi jde především o to, že Joe Biden nepopírá klimatické změny a poruchy, a chci věřit, že se je bude snažit ze své pozice řešit. Symbolické pak bude, když se USA vrátí zpět k závazkům přijatým na konferenci v Paříži, v roce 2015.

Donald Trump odmítl uznat výsledek voleb, dokud se nezkontrolují hlasy ve sporných státech. Je to, co nyní Trump dělá, nedůstojné?

Prohry jsou mnohdy velmi těžké a přijmout je s grácií může být velmi obtížné. Donald Trump evidentně patří k těm, kteří se s porážkami jen těžko a dlouze vyrovnávají. Ten jeho přístup je nedůstojný ve vztahu k jeho úřadu.

Jak hodnotit čtyři roky Trumpa v úřadu prezidenta USA, co dělal dobře a co špatně?

Určitě bych ho nehodnotil pouze negativně, zaznamenal i úspěchy, ale na nějaký podrobný rozbor jeho práce se necítím.



Trump stahoval vojáky USA ze světových bojišť a je za 46 let prvním prezidentem USA, který nezačal žádnou válku. Lze jej aspoň za toto pochválit?

Patři to mezi ta pozitiva či úspěchy, které jsem nechtěl rozvádět.

Proč Trump prohrál?

Rozdělil společnost USA, ta je momentálně velmi polarizovaná, jeho vnímání hodnot americké společnosti prostě většina občanů USA nesdílí.  

O Trumpovi se říká, že je narcis myslící jen na sebe, chaot, o Bidenovi zase že za svoji dlouhou politickou kariéru nic pořádného nedokázal, že je nevýrazný. Není divné, že největší světová velmoc nedokáže do prezidentských voleb vygenerovat někoho jiného?

Nesleduji politické dění v USA úplně detailně, věřím, že mají obě zásadní politické strany v USA mezi sebou dostatek osobností. Možná to zjednodušené dělení na demokraty a republikány je trochu málo, ale aspoň z mého „evropského“ pohledu. Vygenerovali kandidáty na prezidenta v rámci svých primárek, svobodných voleb, do zákulisního dění těchto stran nevidím. Joe Biden je bezesporu velmi zkušený politik, věřím, že svůj čtyřletý mandát zvládne. Přeji mu zdraví a dostatek energie.   

Na závěr ještě k jinému, vám blízkému tématu. Nádherná řeka Bečva byla nedávno zdevastována kyanidem v úseku od Lhotky nad Bečvou po Hranice na Moravě. Viník nebyl zatím vypátrán. Jak to? Je to tak obtížné?

Na počátku této obrovské havárie se stalo zřejmě několik dosti zásadních chyb při jejím šetření, za nestandardní považuji především přístup ze strany ČIŽP. Policie ČR, jak uvádí, čeká na znalecké posudky. Jejich vypracování trvá často velmi dlouho, někdy až přespříliš. Osobně nepřestávám věřit, že se tato kauza podaří objasnit a dojde k potrestání viníků. V každém případě nemohl kyanid přitéct do Bečvy z kanalizace zaústěné 3,5 km nad místem, kde byly zaznamenány první uhynulé ryby, že by byly v takové délce toku ryby na tento prudký jed imunní, nelze skutečně ani při největším optimismu  předpokládat. Toho si je, doufám, již Policie ČR jasně vědoma, nebo to bude třeba mít uvedeno v onom znaleckém posudku. Uvidíme, také na výsledky vyšetřování netrpělivě čekám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…