Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lidé bez roušek prošli Prahou: Protestovali proti vládě a jejím opatřením kvůli koronaviru

Aktualizováno -
17. listopadu 2020
18:11
Autor: ČTK, jim - 
17. listopadu 2020
17:22

Již kolem třetí hodiny odpoledne na státní svátek 17. listopadu se začali postupně na Václavském náměstí shromažďovat lidé, z nichž mnozí neměli roušky. Chtěli tak vyjádřit svůj nesouhlas s vládou a jejími opatřeními proti pandemii koronaviru. Z Václavského náměstí v 16:40 vyšly stovky íidí směrem na Karlovo náměstí, odkud došli na Národní třídu. Mezi antirouškaři byl přítomný také zpěvák Daniel Hůlka, s nímž se demonstranti fotili.

Na Václavské náměstí dorazili také lidé, kteří se původně měli od 15:30 zúčastnit demonstrace na Letné. Někteří třímali české vlajky a transparenty s nápisy „Už i viry jsou schopnější než vláda“, „Vláda plní plán Rockefellerovy nadace“, „My chceme chodit do školy, a ne sázet brambory“ nebo „Vlastizrádci! Demisi!“. Některé nápisy byly namířené i proti opozici.

Na místě se objevil také zpěvák Daniel Hůlka, který dal již dříve veřejně najevo svůj nesouhlas s vládními kroky. Lidé se s ním fotili. Hůlka se kvůli protiepidemickým opatřením dostal do sporu s prezidentem Milošem Zemanem.

Lidé bez roušek

Kolem třetí hodiny odpoledne policisté informovali, že „u několika osob zjistili podezření na nerespektování mimořádných opatření v podobě nezakrytí dýchacích cest. Osoby byly ztotožněny a věc oznámíme správnímu orgánu. Jedna osoba skončila na pol. služebně, protože nedokázala svou totožnost prokázat,“ řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk a dodal, že zatím nelze říct, kolik lidí nenosilo roušku. „Policisté na místě vše zaevidovali, osoby ztotožnili a výsledky předají správnímu orgánu,“ dodal mluvčí.

Z Václavského náměstí se dav vydal na Národní třídu. Fotografové Blesku zachytili mnoho lidí, kteří měli staženou roušku na bradě nebo úplně sundanou. Kolem 17. hodiny bylo zhruba 4000 lidí na zaplněné Národní třídě. Při pochodu Prahou byli účastníci protestu velmi hluční. Stála kvůli nim doprava. U Národního divadla se setkali s lidmi, kteří čekali na vystoupení Anety Langerové, která ze střechy divadla zazpívala píseň Modlitba pro Martu. Demonstranti vyzývali přihlížející k tomu, aby se k nim přidali nebo aby si sundali roušky. Vše se ale obešlo bez konfliktů mezi oběma skupinami.

Policisté zadrželi jednoho muže, který byl podle jejich mluvčího pod vlivem alkoholu:

Video Policisté zadrželi na Národní třídě muže bez roušky - Václav Burian
Video se připravuje ...

Organizátor po 17:00 posílal protestující volně přes Národní třídu do dolní části Václavského náměstí, kde si společně zapívali hymnu. Kolem šesté hodiny akce skončila a lidé postupně opouštěli náměstí. Během protestu nedošlo podle mluvčího pražské policie Jana Daňka k žádnému fyzickému kontaktu. Na místě byly zadržené dvě osoby za přestupkové jednání: „Poprvé to bylo kvůli použití pyrotechniky a druhá osoba byla zadržená za požití alkoholu.

Jirik-ta ( 17. listopadu 2020 23:16 )

MHD tělo na tělo a na nákup potravin fronta

Jirik-ta ( 17. listopadu 2020 23:15 )

ideologicky za jedna

Jirik-ta ( 17. listopadu 2020 20:31 )

Potravinářské řetězce se chystají na omezení plochy na zákazníka at žije a vzkvétá naše komunistická vlast

e.lesanova ( 17. listopadu 2020 20:11 )

Ano, prostestují proti rouškám a dělají vše pro to, abychom je nosili co nejdéle.. Takže teď budeme zase 14 dní čekat, kam se nám křivka pohne...díky, Hůlko a nezapomeň se o covid podělit i doma

e.lesanova ( 17. listopadu 2020 20:08 )

Kde byli zodpovědní úředníci z Magistrátu, kteří povolují akce a mají zajistit dodržování jak počtu účastníků, tak dodržení vládních nařízení ?? Kde je Hřib ????? Počíná luskouny nebo si vaří čaj z Tchaj-wanu???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa