Hlavní obsah

Aktér kauzy Stoka je stále nezvěstný. Kam sahaly jeho kontakty?

Foto: Getty Images

Podnikatel Jiří Hos je od minulého pondělí nezvěstný. Policie po něm pátrá po celé zemi. (Ilustrační snímek)

Reklama

Předsedkyně Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková či někdejší šéf Českých drah Petr Žaluda. To jsou vlivní manažeři, se kterými před lety spolupracoval zmizelý šíbr Jiří Hos.

Článek

Od začátku předminulého týdne je podnikatel a aktér korupční kauzy Stoka Jiří Hos nezvěstný. Policii se zatím nedaří dostat někdejšímu vysoce postavenému funkcionáři ODS na stopu. Jak Seznam Zprávy zjistily, kriminalisté nepátrají jen na jižní Moravě, tedy Hosově domovském regionu.

„Jelikož je osoba stále vedena v centrální evidenci hledaných či pohřešovaných osob, tak po něm stále pátráme. Ke konkrétním osobám se zpravidla nevyjadřujeme, pátrání probíhá vždy po celém území ČR a informace o osobách v této evidenci mají k dispozici všichni policisté,“ uvedl vedoucí tiskového oddělení policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Motivací či důvodů, proč se minulé pondělí vypařil, mohl mít Hos více.

První možností je útěk před stíháním, neboť je jedním z obžalovaných v kauze Stoka týkající se uplacených veřejných zakázek na brněnských úřadech. Ta otřásla českou politickou scénou a citelně zasáhla zejména hnutí ANO, které kvůli tomu i zrušilo a znovuobnovilo brněnskou buňku.

Druhou verzí je choulostivá podnikatelská situace, do níž se dostal kvůli vysokým dluhům, které v posledních letech nakupil.

Podnikatelského a politického vrcholu dosáhl na přelomu první a druhé dekády tohoto tisíciletí, kdy se vyšvihl mezi špičky brněnských byznysmenů a v ODS se vedle komunálního působení (místostarosta Brna-sever) prosadil až do celostátního výkonného výboru (dnes již není členem strany).

V tomto období se podle zjištění Seznam Zpráv dostal do kontaktu s vlivnými lidmi ve vysokých patrech veřejných úřadů či státem ovládaných podniků.

Jsou jimi současná šéfka Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Hana Továrková a někdejší ředitel Českých drah Petr Žaluda.

Z klienta nepřítel

Jejich jména zmínil exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který měl zhruba před deseti lety k Hosovi blízko v rámci brněnské ODS.

„Za starých časů Jura Hos všecko řešil s paní Továrkovou, pak se mluvilo o tom, že se strašně rozhádali,“ zmínil poslanec koncem minulého týdne v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Hanu Továrkovou loni v listopadu vláda Andreje Babiše (ANO) jmenovala do funkce členky Rady ČTÚ, hned v lednu ji kabinet zvolil předsedkyní Rady ČTÚ. Její úřad v současnosti řeší miliardovou aukci kmitočtů pro mobilní sítě 5G.

Předtím Továrková dlouhodobě působila ve vlivné brněnské advokátní kanceláři Továrek, Horký a partneři, v níž vlastnila podíl. Právě za advokátní éry přišla do kontaktu s Jiřím Hosem, který byl jejím klientem.

Seznam Zprávy Továrkovou kontaktovaly s otázkami na spolupráci s Hosem v uplynulých dnech několikrát. Nejprve přes tiskové oddělení ČTÚ, které sdělilo, že dotazy se netýkají ČTÚ, a tudíž odpovědi neposkytne. A to ani přes námitku, že Továrková je v čele veřejné instituce, a je tedy důvod ptát se na její vazby z minulosti. Továrková následně nereagovala ani na otázky, které jsme jí zaslali na mobil.

Jiří Hos se do finančních potíží dostal zhruba v roce 2017. Podle MF Dnes Hos za svým podnikatelským pádem viděl spor o vlastnictví firem ve skupině Finworld, kterou do letošního března Továrková vlastnila. Hos tvrdil, že holding patřil od počátku jemu a Továrková měla jen coby advokátka vykonávat správu firem a zastupovat Hosovy zájmy. S tím Továrková nesouhlasila.

„Pan Hos nikdy nebyl a není vlastníkem společnosti Finworld ani žádné z jejích dceřiných společností. Nařčení, že jsem ho o ně připravila, s oblibou používá vůči svým věřitelům, aby se vyvinil ze své platební neschopnosti a neodpovědnosti. Že jde o zástupný důvod, je patrné i z toho, že exekuce proti Hosovi odstartovaly výrazně dříve, než se začal domáhat fiktivního nároku na akcie Finworldu,“ bránila se podle listu Továrková.

Zmínila ale, že Hos byl dlouholetým obchodním partnerem skupiny Finworld. „Pak se však staly věci, které porušily naši vzájemnou důvěru, třeba že opakovaně lhal obchodním partnerům o své platební schopnosti a o ekonomické situaci (jeho firmy) BNSD, v důsledku čehož Finworld dokonce přišel o většinový podíl v této firmě,“ sdělila Továrková.

Kšeft na 40 let

Zmíněná písmena BNSD jsou zkratkou firmy Brno New Station Development, za níž Hos do roku 2017 stál (v daném roce v dozorčí radě BNSD působila i Továrková). Firma na sebe nejvíc upozornila v roce 2008, kdy si od Českých drah pronajala na 40 let brněnské hlavní nádraží i s okolními pozemky za podmínek, které byly dle kritiků výhodné zejména pro nájemce.

Kontrakt za státní podnik podepsal jeho tehdejší generální ředitel Petr Žaluda. „Hosovi se podařilo v Praze seznámit s takzvaně správnými lidmi. Dostal se přes vedení Českých drah kolem pana Žaludy k brněnskému nádraží, následně se dostal k přilehlým pozemkům. Přeplácel zahraniční investory, kde na to bral, netuším,“ vzpomínal v rozhovoru pro Seznam Zprávy poslanec Pavel Blažek.

To exmanažer ČD Žaluda na tom byl se vzpomínkami na Jiřího Hose hůř. „Vůbec zmizení pana Hose nesleduji. Asi jsme komunikovali, znám ho, ale je to dávná doba, jednal jsem se stovkami lidí. Nic zajímavého si nepamatuji, viděli jsme se naposledy před x roky,“ řekl Žaluda Seznam Zprávám.

Jisté je, že z můstku prominentního brněnského boháče s kontakty do vysokých pater politiky, státních firem a byznysu se Jiří Hos hluboko propadl a stal se z něj zadlužený a obžalovaný muž. Jehož navíc už mnoho dnů nemůže nikdo najít.

Reklama

Doporučované