Hádka o Hanu Lipovskou. Došlo i na Duku. Dorazil Přibaň z trabantu a začalo to lítat

17.11.2020 20:51

V souvislosti s odvoláním dozorčí komise Rady ČT se ozývají hlasy o útoku na svobodu a nezávislost médií veřejné služby. V reakci na to se dnes konala na Kavčích horách demonstrace na obranu veřejnoprávních médií. Situace vyvolává názorové střety i mezi novináři. Na facebookový profil přišel redaktorovi Reportér magazínu Tomáši Poláčkovi, který se zastal členů Rady ČT, již poradní orgán odvolali, vyčinit novinář, cestovatel v trabantu a spolupracovník ČT Dan Přibáň.

Hádka o Hanu Lipovskou. Došlo i na Duku. Dorazil Přibaň z trabantu a začalo to lítat
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Novinář časopisu Reportér Tomáš Poláček

Novinář Poláček na svém facebooku projevil názor, že demonstrace na obranu nezávislosti ČT nemá opodstatnění a její účastníci zřejmě neznají pozadí toho, co se skutečně v ČT děje. „Demonstruje se na Kavčích horách – výborně. Těší mě, že se tolik lidí orientuje v komplikované problematice ČT,“ uvedl.

Před budovou České televize se dnes odpoledne sešly desítky lidí v autech i na ulici. Akci pořádaly iniciativy Vraťte nám stát! a Svobodu médiím! s podporou uskupení Milion chvilek pro demokracii. Někteří politici prostřednictvím části Rady ČT podle nich šikanují vedení televize. 

I když Poláček přiznal, že se sám v problematice České televize neorientuje, jedno ví jistě, mezi radními sedí lidé, kteří dobře vědí, co dělají a takovou odezvu si nezasluhují. „Já se v tom zase až tak neorientuju, ale když je dnes ten svátek, měl bych prosbu:

Pokud by náhodou někde přišla řeč na Hanku Lipovskou nebo Pavla Matochu, tak diskutujte, kritizujte, ale pokud možno slušně, empaticky, dospěle,“ žádal své spoluobčany. Právě Lipovská odvolání dozorčí komise navrhla. Pro návrh hlasovalo deset radních ze 13 přítomných. 

Oba radní Poláček léta dobře zná a jejich charakter hodnotí velmi pozitivně. „S Hankou i Pavlem už léta kamarádím, a jestli mi aspoň trošku důvěřujete, tak to jsou nadprůměrně chytří a slušní lidé,“ uvedl a doplnil: „Proč se jmenují ty ‚hory‘ ‚Kavčí‘, přesně nevíme, ale bývala tam známá rasovna – díky.“

Proti Poláčkovým slovům se v následné diskusi ostře vymezil novinář Dan Přibáň a pustil se do radní Hany Lipovské. Především mu vadí její vyjádření o tom, že si chce nechat radit od Jany Bobošíkové, která má zkušenosti z televizní krize před dvaceti lety, ale i dobré vztahy s hradním mluvčím Jiřím Ovčáčkem a kardinálem Dominikem Dukou.

„Lipovská za mě není slušný člověk, pokud se dá dohromady s Bobošíkovou, Ovčáčkem a Dukou. To se vylučuje s tím být slušný člověk. Nemůžeš se spojit s takovými lidmi a zůstat slušným člověkem,“ myslí si cestovatel.

Inteligenci Lipovské spojil spíše s vypočítavostí. „O tom, že je chytrá, nepochybuji, drží se těch, kteří ji protlačí nahoru, a pak plní jejich zadání. To nedělá sice už vůbec chytře, ale o to angažovaněji. Na lidech jako Lipovská stála normalizace,“ konstatoval Přibáň.

„Prohlásit, že kardinál Duka není slušný člověk, tomu říkám odvážný názor,“ pozastavoval se Poláček.

Přibáň si na svém názoru trval stále: „Ano, to prohlašuji zcela bez jakýchkoli pochyb,“ zněla jeho reakce.

„Dobře. Tak snad o jeho životě něco víš, Dane,“ zadoufal redaktor Reportér magazínu.

Do jejich diskuse se zapojilo mnoho dalších diskutérů, kteří se stavěli na Poláčkovu stranu.

„Duka proti totalitě bojoval a byl perzekuován. To vám podobní pomáhají novou totalitu budovat. Mimochodem, na vašem místě by bylo slušné mlčet, protože zjevně (jako někdo na výplatní listině ČT...) sotva můžete být objektivní,“ pustil se do Přibáně a jeho pořadu na ČT komentující Sigurd Magnusson.

„Vy jste úplně ukázkový. Přesně takové závistivé tragédy každá totalita potřebuje,“ ohradil se cestovatel Přibáň.

Podle radních k odvolání dozorčí komise vedla dlouhodobá nespokojenost rady s její prací. Vrcholem měl být její postup při posuzování koupě pozemku pod částí budovy ostravského studia ČT za vyšší cenu, než byl posudek, bez příslušné ekonomické analýzy.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…