Francouzský rozhlas omylem „pohřbil“ na sto osobností. Mezi nimi i Alžbětu II.

Královna Alžběta II . s rouškou

Francouzský rozhlas pohřbil královnu

Francouzská veřejnoprávní rozhlasová stanice Radio France International (RFI) v pondělí „pohřbila“ přibližně sto známých osobností. Byla mezi nimi například britská královna Alžběta II., brazilský fotbalista Pelé nebo třeba francouzská herečka Brigitte Bardotová. Stanice už se omluvila, nekrology zveřejnila omylem kvůli technickým potížím.

Zkrat veřejnoprávní stanice, která navíc vysílá do celého světa ve 12 jazykových mutacích, neunikl ani dalším francouzským médiím a novináři se tak škodolibě do kolegů pustili.

Dohromady se RFI podařilo v pondělí ráno zveřejnit přibližně sto nekrologů. Předčasně tak „zemřel“ herec a režisér Clint Eastwood, herec Jean-Paul Belmondo nebo bývalý americký prezident Jimmy Carter.

Na první pohled šlo o pracovní verze

Naštěstí bylo většinou evidentní, že jde jen o pracovní verze. Místo data úmrtí byly uvedeny tři křížky, i další podrobnosti čekaly na doplnění. Třeba u britské královny Alžběty II. nechyběla poznámka, že kdyby zemřela na koronavirus, je třeba to zmínit hned v titulku.

„Výroba nekrologů není nic morbidního, je to běžná praxe. Je potřeba je mít připravené dopředu, protože je potřeba dostat je vysílání co nejdřív. Radio France International se za svou chybu ihned omluvilo,“ uvedl Jan Herget, vedoucí vydání zpravodajské relace CNN Prima NEWS.

„Kvůli technickému problému jsme publikovali na našich stránkách mnoho nekrologů. Pracujeme na nápravě a omlouváme se osobám, kterých se to týká, i vám, kteří nás sledujete a věříte nám,“ znělo v omluvě rozhlasové stanice.

RFI na svých stránkách nekrology depublikovala, většina se ale uchovala kvůli iniciativě internetové komunity, která je pečlivě ukládala. Jak poznamenal jeden z jejích členů, je vidět, že RFI se rozhodla ukončit rok 2020 ve velkém a jednou pro vždy.

Tagy: