Hlavní obsah

U kolonády v Mariánských Lázních vyvěsili nápis „Svoboda není samozřejmost“

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zástupci chebského spolku Komunitní osvětové společenství dnes vyvěsili u kolonády Ferdinandova pramene v Mariánských Lázních nápis „Svoboda není samozřejmost“.

Článek

Lidé ze spolku Komunitní osvětové společenství tím chtěli připomenout události 17. listopadu, kdy proti studentům v roce 1939 krvavě zakročili němečtí nacisté a o 50 let později komunistická moc. „Nápis z kartonu složený z 23 písmen a dlouhý deset metrů putoval již téměř celým krajem,“ řekla za chebský spolek Lucie Poláková.

„Hledali jsme cestu, jak být i v lockdownu vidět, oslavit svátek vítězství svobody a demokracie, neporušit vládní nařízení a neohrozit se vzájemně,“ řekla Poláková. „Vymysleli jsme tak jednoduchý, bezpečný a zároveň vizuálně zajímavý koncept, jak se k oslavě 17. listopadu aktivně přihlásit, ukázat to ostatním a ideálně inspirovat své přátele a známé,“ dodala.

Manželé Lucie Poláková a Jindřich Novák z chebského spolku vytvořili nápis s heslem v národních barvách, se kterým se nejprve vyfotili u chebského Špalíčku. Poté fotografie zveřejnili a vyzvali ostatní, ať udělají totéž na typickém místě ve svém městě. K výzvě se připojily další spolky v kraji, například mariánskolázeňský Švihák, a také jednotlivci nebo rodiny z Aše, Chebu, Františkových Lázní, Mariánských Lázní, Sokolova, Karlových Varů, Jáchymova, Ostrova a Lokte. Fotografie s nápisem tak vznikly například u Památníku obětem železné opony u Chebu, u lavičky Václava Havla v Chebu, u Mauthausenských schodů u bývalých dolů Jáchymovského pekla nebo u sochy zakladatele státu Tomáše Garrigua Masaryka v Karlových Varech.

„Chceme naším happeningem ukázat, že i tento způsob dobrovolnictví má smysl a že i v našem strukturálně postiženém kraji je dost lidí, kteří si svobodu a demokracii považují, chtějí je oslavovat a dobře si uvědomují, že nejsou samozřejmostí,“ uvedla Poláková.

Vyvrcholením akce je dnešní postavení nápisu u kolonády Ferdinandova pramene v Mariánských Lázních, která se současně rozsvítila v barvách trikolory. Fotografie z akce pak zástupci zveřejní na svém webu a Facebooku.

Reklama

Doporučované