Hypotéky trhají další rekordy. Ceny bytů živené levnými úvěry hledají svůj strop

YIT SUOMI Hloubětín

YIT SUOMI Hloubětín Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Druhá etapa projektu Top´ rezidence Pomezí skupiny KKCG v Praze 5
Vizualizace projektu Výhledy Chodovec developera Central Group poblíž pražského Trojmezí
Vizualizace první části developerského projektu Rohan City na Rohanském ostrově v Praze 8
Banky v desátém měsíci poskytly hypotéky za více než 25 miliard korun. (ilustrační foto)
Z hypotečního boomu profitují developeři. (ilustrační foto)
8
Fotogalerie

Hypoteční bankéři se v říjnu prakticky nezastavili. Banky v desátém měsíci poskytly hypotéky za více než 25 miliard korun. Vyplývá to z nových údajů Fincentrum Hypoindexu. Dosavadní letošní výkon půjček na bydlení je již jen kousek od pokoření hranice 200 miliard korun.

„Letošní říjen se tak stal druhým nejúspěšnějším měsícem v historii Fincentrum Hypoindexu. Vyšší objem za jediný měsíc poskytly banky pouze v listopadu 2016, kdy si lidé ze strachu z nového zákona o spotřebitelském úvěru sjednali hypotéky za 29,7 miliardy korun,“ komentoval Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. 

Průměrná úroková sazba hypoték byla v říjnu 2,02 procenta. Úroky půjček na bydlení klesají již sedmý měsíc v řadě. 

Za prvních deset měsíců poskytly banky hypotéky téměř za 198 miliard korun. „Nebývalý zájem o hypotéky navíc podle bank nepolevuje ani v listopadu. K rekordu bankám stačí do konce roku poskytnout hypotéky za zhruba 28 miliard korun,“ dodal Sýkora z Fincentrum & Swiss Life Select. 

Z rekordního hypotečního růstu těží developeři. Levných půjček totiž využívají bohatí investoři k nákupům nových bytů za účelem dalšího pronájmu. 

„Všechna vládní opatření slibující zleva zprava finanční pomoc ekonomice vyvolávají obavy z inflace. Řada investorů předpokládá, že ve střednědobém horizontu inflace překročí hranice monetární politiky České národní banky. Trh se obává, že za deset let může být devalvace hodnoty peněz třicet čtyřicet procent. To způsobilo nebývalý nápor na náš obchod. Jen za poslední měsíc jsme udělali obchody, které běžně děláme za čtvrtletí,“ řekl Tomáš Pardubický, generální ředitel developerského holdingu Finep. 

Ve svých projektech Finep aktuálně registruje i deset zájemců o jeden byt. Na prodejích bytů skupiny se investoři v posledních měsících podílí již ze 75 procent. 

Ceny bytů v této situaci pokračují v růstu. V realitní branži se však objevují první hlasy předpovídající konec zdražování. 

„Osobně si myslím, že nastává konec rádoby luxusních předražených bytů za více než 120 tisíc korun za metr čtvereční. Trh bude stejně jako při minulé ekonomické krizi akceptovat pouze cenově dostupné byty do 95 tisíc korun za metr čtvereční,“ uvedl šéf developerské společnosti Ekospol Evžen Korec. 

Zatím však horečná aktivita kolem půjček na bydlení trvá. Počet poskytnutých hypoték se v říjnu proti předchozímu měsíci zvýšil podle Fincentrum Hypoindexu téměř o tisícovku na 8800. Meziročně sjednaly banky o více než 1700 hypoték více.