Hlavní obsah
3,2
(104)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Láska k zelí, bůčku a knedlíkům je společná nám i Číňanům. Liší se ale způsob úpravy: v Číně se knedlíčky většinou plní a maso se připravuje spíš minutkově. Zkuste zrychlenou verzi vepřa zela a pochutnejte si už za půl hodiny na směsi šťavnatého vepřového a křupavé zeleniny!

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na maso (skvělé je přidat i lžičku koření pěti vůní)
  • 600 g bůčku
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce oleje
Na omáčku
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ks chilli papričky
  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce medu
  • 3 ks jarní cibulky
Článek

Postup

01.

Maso (bez kosti a kůže) pokrájejte na co nejtenčí plátky a minimálně 15 minut (ale klidně až 48 hodin předem) marinujte ve směsi sójové omáčky a rýžového octa. Chuťově se bezvadně hodí i špetka čínského koření pěti vůní.

02.

Ve velké pánvi nebo woku rozehřejte trochu oleje a maso na něm hodně zprudka a za častého míchání 15 až 20 min restujte dozlatova. Mezitím nasekejte zázvor, česnek a chilli a zelí pokrájejte na velikost sousta. Pokud nedáváte přílohu, klidně použijte celou hlávku – v tom případě suroviny na omáčku zdvojnásobte. 

03.

Z pánve slijte část vyškvařeného tuku, aby jídlo nebylo moc mastné, přihoďte zelí, zázvor, česnek a chilli a dalších asi pět minut restujte, až zelí změkne, ale přitom bude stále křupavé.

04.

Zalijte sójovkou prošlehanou se škrobem, medem a asi půl hrnkem vody a ještě dvě minuty prohřejte. Vmíchejte nasekanou jarní cibulku a podávejte jen tak nebo s jasmínovou rýží.

Tip: Na závěr vmíchejte i hrst nesolených arašídů nebo k zelí dejte další zeleninu (cibule, mrkev, paprika, lusky). A když si vzpomenete, bůček naložte den předem, zkrátíte si tak přípravu o marinování a maso bude ještě křehčí.

Pečete někdy doma bůček? Pokud ano, jste spíš pro vepřové výpečky z bůčku, nebo grilovaný bůček bún chà

Reklama

Načítám