Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hollywoodští herci koupili provinční velšský klub. Z jeho vzestupu natočí televizní dokument

Fanoušci velšského Wrexhamu. foto: Twitter.com/ AFC Wrexham

Wrexham - Hollywoodští herci Ryan Reynolds a Rob McElhenney koupili za 2,5 milionu dolarů (zhruba 56 milionů korun) velšský fotbalový klub Wrexham. Tým hrající pátou nejvyšší anglickou soutěž plánují pozvednout a spanilou jízdu týmu chtějí zvěčnit v televizním dokumentu.
  5:00

Kanadský herec Reynolds je hvězdou komiksových filmů Deadpool a jeho přítel McElhenney se proslavil jako autor a herec televizního sitcomu It’s Always Sunny in Philadelphia. Zámožné osobnosti klub odkoupili od sdružení fanoušků Wrexham Supporters Trust, jímž Wrexham patřil od roku 2011. Z více než 2000 aktivních členů hlasovalo 1809 pro, 26 bylo proti a zbytek se zdržel hlasování.

„Možná, že jste nikdy neslyšeli o Wrexhamu, Racecourse Ground nebo (sponzorovi) Ifor Williams. Ale uslyšíte,“ řekl Reynolds v krátkém videu oznamujícím převzetí klubu.

Hollywoodští herci popsali Wrexham jako „spícího obra“. Slíbili, že ho vrátí do anglické fotbalové ligy, která sdružuje druhou až čtvrtou nejvyšší soutěž, a zavázali se zvýšit kapacitu desetitisícového stadionu Racecourse Ground.

Wrexham byl založen v roce 1864 a patří k nejstarším klubům na světě. Pravděpodobně nejslavnější okamžik zažil v roce 1992, kdy porazil v třetím kole Anglického poháru tehdejší úřadující mistry Arsenal.

Investice do fotbalových klubů ale nejsou známým osobnostem historicky zapovězené. Jeden z nejslavnějších zpěváků všech dob Sir Elton John se stal předsedou svého domovského Watfordu 1976 a především jeho zásluhou se Sršni dostali za pouhé čtyři roky ze čtvrté nejvyšší anglické soutěže do té první.

Rockový zpěvák a textař Robert Anthony Plant, jenž je spojen se skupinou Led Zeppelin, je od roku 2009 viceprezidentem Wolverhamptonu.

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...