Co je Ketotifen AL

Co je Ketotifen AL - InMagazin.cz Kategorie: ZDRAVÍ

Ketotifen AL je lék používaný při léčbě astmatu a alergií. Obsahuje účinnou látku ketotifeni fumaras (ketotifen-fumárát).



Někdy je tato látka označována také jako Ketotifeni hydrogenofumaras. Chemická značka je C23H23NO5S.

Ketotifeni fumaras má podobu bílého nebo hnědožlutého jemného krystalického prášku, který je mírně rozpustný ve vodě. Lék Ketotifel AL obsahuje tento prášek a některé pomocné látky v želatinových tobolkách.

Ketotifen AL je lékaři předepisován k dlouhodobé prevenci astmatických záchvatů, a to jak u dospělých, tak u dětí ve věku od tří let. Používá se také k prevenci alergických projevů senné rýmy a alergické bronchitidy. Indikován je také k symptomatické léčbě alergické rýmy a alergických kožních onemocnění. Důležité ale je, že při léčbě astmatu začíná Ketotifen AL plně působit až po několika týdnech, resp. po dvou až třech měsících užívání léku. V žádném případě se tak nehodí k léčbě akutního astmatického záchvatu.

Ketotifen AL působí tak, že tlumí uvolňování histaminu a dalších látek, které vyvolávají alergickou reakci. Alergická reakce může být lokální, projevující se zejména na kůži (vyrážka, či otok), nebo celková, která může skončit až život ohrožujícím anafylaktickým šokem.

Ketotifen AL není vhodné podávat kojícím ženám a u těhotných žen musí jeho předepsání zvážit lékař podle stavu konkrétní pacientky. Lidé, kteří ho užívají, by neměli konzumovat alkoholické nápoje. Je také nutné být opatrný, pokud pacient bere jiné léky. Ketotifen AL například může zesilovat účinek sedativ (zklidňující medikamenty), hypnotik (léky na spaní), antihistaminik (léky na alergii) a antikoagulačních léčiv (léky na ředění krve). Může také negativně ovlivnit schopnost řídit auto, nebo obsluhovat stroje. Vhodná není ani jeho konzumace zároveň s přípravky na léčení cukrovky.

Ketotifen AL se užívá dlouhodobě a není možné ho okamžitě vysadit. Dávka léku se postupně snižuje, a to vždy po poradě s ošetřujícím lékařem.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle