Hatchback od Suzuki získal nula hvězdiček bezpečnosti v crashtestech NCAP

                   

Světová laboratoř NCAP testovala Maruti Suzuki S-Presso, vůz, který se vyrábí a prodává v Indii, a pětidveřový hatchback získal v hodnocení neutěšené skóre nula hvězdiček v bezpečnosti dospělých. Na videu se sami můžete podívat, jak špatně na tom je.

Agentura otestovala základní verzi S-Presso. Ta má pouze airbag na straně řidiče. Vyšší úrovně výbavy nabízejí bezpečnostní zařízení i pro spolujezdce.

Video z hodnocení je naprosto brutální. I po nárazu na airbag se zdá, že se figurína na sedadle řidiče během nárazu udeřila hlavou do B-sloupku. Senzory ukazují vysoké zatížení hrudníku obou figurín na předních sedadlech. 

iZdroj obrázku: NCAP tiskové materiály

Global NCAP hodnotí S-Presso dvěma hvězdičkami pro dětskou bezpečnost, ale soudě podle výsledků tohoto vozidla rozhodně chcete, aby vaše dítě bylo při nehodě na zadním sedadle. Agentura rovněž konstatuje, že v autě zcela chybí systém uchycení dětské sedačky ISOFIX.

„Je velkým zklamáním, že Maruti Suzuki, výrobce s největším podílem na indickém trhu, nabízí indickým spotřebitelům tak nízkou úroveň bezpečnosti. Domácí výrobci jako Mahindra a Tata prokázali vysokou úroveň bezpečnosti a ochrany svých zákazníků, když se svými modely dosáhli pětihvězdičkového skóre. Určitě je čas, aby Maruti Suzuki přijala tento závazek ohledně bezpečnosti svých zákazníků, “uvedl o výsledku David Ward, prezident Nadace Towards Zero.

Havarijní test S-Presso je součástí programu #SaferCarsForIndia společnosti Global NCAP. V posledním kole tstů skórovalo Hyundai Grand i10 Nios se dvěma hvězdičkami a Kia Seltos se třemi hvězdičkami. V současné době hodnocení vozidel na indickém trhu kontroluje pouze čelní ochranu a nezahrnuje posouzení bočního nárazu nebo ochrany chodců. Organizace hodlá přidat tato hodnocení později.

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články