Jaroslav Flegr v ruské státní televizi (vesti.ru)

Češi ve vysílání ruské propagandy. Parazitolog Flegr a lékař Balík jako Putinovi užiteční idioti

Napsal/a Roman Máca 18. listopadu 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Vědec Jaroslav Flegr a lékař Martin Balík poskytli rozhovor ruské státní televizi. Té, která například oslavovala invazi do Československa v roce 1968. Oba Češi se objevili v pořadu Vesti neděli (Zprávy týdne), jehož moderátorem je ústřední Putinův propagandista Dmitrij Kiseljov. Výsledkem byla další ruská reportáž posilující příběh o tom, jak je Západ v rozkladu, zatímco Putin už koronavirus zkrotil.

Připomeňme si nejprve, v jakých kulisách se výpovědi obou Čechů v ruské televizi objevily: Dmitrij Kiseljov je současně zástupcem ředitele televize a rovněž stojí v čele státní tiskové agentury Rusko dnes, pod kterou spadá i u nás známý dezinformační web Sputnik. Kiseljov také od roku 2014 figuruje na sankčním seznamu Evropské unie.

Postavu Dmitrije Kiseljova komentoval pro server Info.cz odborník na Rusko z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Karel Svoboda: „V kiseljovovské verzi světa je Rusko jedinou rozumnou, silnou a vzkvétající zemí, která je obkličována agresivním Západem. V jednom ze svých pořadů vysvětloval, jak je Rusko schopno přeměnit USA v hromadu popela v případě jaderného útoku ze strany USA. Celý program byl v březnu 2014, tedy v období kolem ruské anexe Krymu, postavený na verzi, že se Obama (slabý, jak jinak) bojí tolik Putina a jeho síly, že mu volá každý den.“

Dlužno dodat, že zmíněným pořadem byly právě Vesti neděli, v nichž se nedávno objevili i Flegr s Balíkem.

Ještěže máme Putina

Samotnou reportáž, ve které se oba Češi objevují, připravovala zahraniční „korespondentka“ Darja Grigorovová. Ta s Flegrem i Balíkem vedla rozhovor. Pracovní náplň Grigorovové je jednoduchá – předat běžným Rusům následující vzkaz: „To je hrozné, co se děje na tom Západě. Ještěže máme Putina, který nás před tím zachrání.“

Korespondentka ruské státní televize Darja Grigorovová na demonstraci v Praze (vesti.ru)

Grigorovová je typickým prototypem mezi Putinovými „novináři“. Zatímco skrze státní televizi běžným Rusům hlásá o hrůze, apokalypse a „Západu nad propastí“, na svém Instagramu sdílí fotky, jak na onom „Západě nad propastí“ vyloženě trpí například popíjením šampaňského na francouzské pláži či při projížďce lodí na jezeře ve Skotsku. A ani v Česku ruská „korespondentka“ nezahálela.

V mezičase, kdy z Česka připravovala reportáž s názvem „Evropa na lopatkách“, v níž mluví o bezvýchodné situaci v ČR s tím, že Češi již hledají spásu v Rusku, si i přes všechny ty prezentované hrůzy zajela na výlet na Karlštejn.

Grigorovová posléze zavítala i do Německa a připravila reportáž „Evropská unie v blokádě“. V ní „novinářka“ rovněž prezentuje domnělou apokalypsu a Rusům u obrazovek sděluje, že němečtí epidemiologové navrhují učit se na základě zkušeností z Ruska. Naposledy pak hlásá apokalypsu ze Španělska. V její reportáži údajní španělští pacienti nepřekvapivě oznámí, že chtějí, aby do Španělska byla přivezena ruská vakcína.

Chmurný Flegr

Jaroslav Flegr a Martin Balík se objevili v reportáži opatřené titulkem „Zasáhlo Evropu“. Tu Kiseljov uvádí slovy, že „statistiky nakažených v Evropě letí nahoru po trajektorii vzlétající rakety“. Nálada je podle Kiseljova blízká panice a situace je strašná.

Grigorovová svou reportáž začíná na Karlově mostě s tím, že je pustý a chybí jak turisté, tak Pražané. Poté s odkazem na premiéra Babiše zmiňuje, že země nevydrží druhý lockdown a dodává, že jsou zavřené restaurace a obchody, mnoho z nich navždy. Následuje i informace o pokutě za nenošení roušek (podle Grigorovové je pokuta do výše 500 eur) a záběr z dálky na ženu podávající z auta strážníkům městské policie tisícikorunu.

To Grigorovová komentuje slovy „někteří se zkouší vykoupit na místě“, aniž by podle všeho znala, za co skutečně pokuta byla uložena.

 

 

Ruský divák si její slova pravděpodobně přeloží tak, že žena z auta strážníky podplácí a oni úplatek přijímají. Objevují se i záběry z prázdného metra s dovětkem, že světlo na konci tunelu není zatím vidět. Grigorovová zmiňuje, že situace v Česku není jen nejhorší v Evropě, ale že o daném víkendu byl zaznamenán rekord více než 15 000 nových případů nakažených za den.

Poté již přichází rozhovor se samotným Jaroslavem Flegrem, který Grigorovová uvádí s tím, že profesor dává chmurnou předpověď. Podle překladu vyrobeného televizí Flegr říká: „Divil bych se, kdyby na konci listopadu u nás nebylo 2 000 úmrtí za den. Je tu exponenciální růst. I přes to, že nyní přijímáme některá opatření, množství nakažených se bude zvyšovat po dobu třiceti dní. Dnes jsou u nás stovky mrtvých, v listopadu to budou 2 000 za den.“

Jaroslav Flegr v ruské státní televizi (vesti.ru)

Záběr přechází na odběrové místo na Václavském náměstí. Podle Grigorovové je na místě vyhrazeném pro čekání fronta lidí bez ohledu na cenu testování. Frontu ale „korespondentka“ neukazuje a dodává, že nemocnice se již potýkají s kolosální zátěží.

Studentka se distancuje

V reportáži vystupuje i rusky hovořící dívka, představená jako studentka lékařské fakulty Univerzity Karlovy a v titulku uvedená jako Maria Kolontaj. „Je moc těžké sledovat, jak to naši budoucí kolegové nezvládají,“ říká v reportáži na konto zdravotníků v rozhovoru před poliklinikou na Praze 13.

Maria Kolontaj (skutečné jméno zní Mariya Kalantay) v ruské státní televizi (vesti.ru)

Jak říká Grigorovová, Maria je budoucí lékařkou záchranné služby, studuje ve čtvrtém ročníku a zapojila se jako dobrovolník už na jaře. Pod uvedeným jménem se studentku dohledat nepodařilo, studijní informační systém Univerzity Karlovy nenalezl žádná data.

Existenci studentky nechtěl komentovat ani tiskový mluvčí Univerzity Karlovy (UK) Václav Hájek s odkazem na ochranu osobních údajů. „S ohledem na Obecné nařízení o ochraně osobních údajů UK bohužel nemůže poskytovat informace o fyzických osobách (uchazečích, studentech, absolventech, zaměstnancích či osobách v jiném vztahu k UK) třetím stranám bez předchozího souhlasu dotčeného subjektu údajů,“ odpověděl mluvčí.

AKTUALIZOVÁNO: Po vydání tohoto textu se redakci studentka ozvala s tím, že její jméno bylo zkomoleno. Jmenuje se Mariya Kalantay, skutečně studuje 4. ročník 2. LF UK, a jak dokazuje i její internetová stopa, už na jaře pomáhala proti covidu v českých nemocnicích.

Od vyznění reportáže se striktně distancuje. To, jak s její výpovědí ruská televize naložila a v jakém kontextu ji uvedla, je ale pro práci ruské propagandy typické.

Připomeňme, že to není první problém s identitou respondentů (či s kontextem jejich výroků) z Česka v pořadu Vesti neděli. V kauze okolo sochy maršála Koněva titulovala ruská televize opozičního zastupitele SPD Roberta Vašíčka jako „starostu Prahy 11“.

Problém s identitou i s překladem

Dalším příkladem je zaměstnanec ochranky v pražském obchodním centru Ladislav Kašuka. Ten byl ruskými státními „médii“ prezentován jako známý český novinář a expert. Dodejme, že Kašuka byl za své služby Rusy placen. Ostražitost ve vztahu k těm, kdo v reportážích vystupují, je proto na místě.

Ruská státní média využívají smyšlené respondenty i v jiných zemích. Připomenout můžeme jistou Marii Tsypko, která již pro ruskou propagandu sehrála mnoho rolí pod různými jmény. Nebo také Natalii Weiss žijící v Německu. Ta pod jménem Viktoria Schmidt v roli obyčejné Němky poskytovala za úplatu ruským „novinářům“ rozhovory, v nichž jednoduše opakovala to, co dostala zadáno.

Vraťme se ale k reportáži o situaci kolem koronaviru v České republice. Na scénu přichází i lékař Martin Balík, který svůj příspěvek v češtině začíná slovy: „Já to neumím odhadnout…“ Ruský překlad nicméně zní: „Bude ještě nárůst…“ Překlad Balíka pokračuje slovy, že bude více pacientů, kteří budou potřebovat kyslík.

Martin Balík v ruské státní televizi (vesti.ru)

Záběry se pak přesunují do Letňan do improvizované nemocnice postavené armádou. „Očekává se, že první pacienti se zde objeví už příští týden,“ oznamuje Grigorovová.

Pro dokreslení neutěšené situace samozřejmě nesmí chybět násilnosti ze Staroměstského náměstí. Ostatně různé demonstrace a násilnosti ruská státní propaganda ráda roztleskává, aby pak ukázala domácím divákům, jaké hrůzy se v Evropě dějí.

Násilnosti na Staroměstském náměstí (vesti.ru)

Pokračuje Flegr. Podle překladu: „Bohužel vláda ztratila veškerou důvěru, a proto jsou veškerá opatření kritizována.“

S přesností překladů má ruská státní televize obecně velký problém, v některých případech jsou vysloveně vyfabulované, jak dokázal například francouzský Canal+. Ten vyhledal respondenty z některých příspěvků a ptal se jich, zda překlad skutečně odpovídá tomu, co pronesli pro ruskou televizi. „Nepřesné“ překlady Francouzů se nepřekvapivě objevily právě v tomto pořadu Vesti neděli Dmitrije Kiseljova.

Ti, kteří vypadli z okna

Ale zpět do Česka: Grigorovová následně připomíná výměny ministrů zdravotnictví a ke slovu se dostává poslanec KSČM Jiří Dolejš: „Bylo by rozumné zpřísnit opatření na konci léta, ale teď je zbytečné se k tomu vracet. Nyní musíme uhasit požár, který vznikl. Teď je řeč o disciplíně občanů a také o tom, jestli opatření nebudou ještě tvrdší.“ Na závěr reportáže Grigorovová zmiňuje zhoršující se situaci v okolních zemích a chybět nesmí ani záběry pouličních nepokojů.

Po děsivém „svědectví“ z Prahy následuje reportáž věnovaná ruskému jadernému ledoborci Arktika, která nese název „Nejsilnější na světě“. Dalším bodem programu jsou pak ruské úspěchy v oblasti zemědělství. Vše tedy dle schématu, jaký známe z období před rokem 1989: Na Západě bída a nezaměstnanost, na Východě budovatelské úspěchy a šťastní družstevníci žnoucí pole. První reportáž celého pořadu je pak klasicky věnována chvále Putina.

Moderátor Vesti neděli Dmitrij Kiseljov v pořadu naopak tvrdí, že v Rusku je pandemie pod kontrolou. Z Moskvy také přicházejí okázalá prohlášení o tom, jak již Rusko má tři účinné vakcíny a efektivní a všem dostupný lék na Covid Avifavir.

Na internetu však koluje dostatek důkazů o tom, že situace v Rusku je úplně jiná. Na videích níže jsou například záběry z nemocnice v ruském městě Tomsk (573 000 obyvatel) s pacienty různě polehávajícími na nemocničních chodbách.

Nebo záběry ze sklepa nemocnice v ruském Barnaulu (633 000 obyvatel), který je podle videa plný mrtvol.

Tyto záběry natočené běžnými Rusy se ale do pořadu Vesti neděli Dmitrije Kiseljova dostanou jen stěží, stejně jako osudy lékařů, kteří na nedostatky v ruském zdravotnictví během pandemie upozornili.

Byli to například Alexandr Šulepov (lékař, Voroněž), který po kritice poměrů v ruském zdravotnictví záhadně vypadl z okna, Jelena Nepomňjaščaja (vedoucí lékařka, Krasnojarsk), která rovněž po stížnostech na nedostatek ochranných pomůcek záhadně vypadla z okna, nebo Natalija Lebeděvová (vedoucí záchranné služby, Hvězdné městečko u Moskvy) – i ona po kritice, že údajně z nedbalosti šířila koronavirus, záhadně vypadla z okna.

Ačkoliv zmíněná reportáž z Česka nepatří k největším „skvostům“ ruské státní propagandy, Jaroslav Flegr a Martin Balík v roli tzv. užitečných idiotů posloužili propagandě agresivního autoritářského režimu, který vojensky napadá další země, Česko vidí jako nepřítele a vede proti němu informační válku.

Oba Češi také, byť zřejmě nevědomky, pomohli ruským propagandistům v utužování domácího publika v loajalitě k Putinovu režimu, jehož „mediálním odborem“ jsou právě Kiseljov a Grigorovová.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)