"Planeta Opic" v rytmu Martina Goreho


Martin Gore vydává pod hlavičkou svého instrumentálního projektu MG pětiskladbové EP, inspirované trochu provokativními úvahami o lidské civilizaci, které prováděl Jared Diamond ve své knize "Třetí šimpanz: Vzestup a pád lidského rodu"...




Ač na první pohled vypadá celý koncept EP jako dobrý vtip, je to přeci jen humor trochu černý a s hlubším pozadím - ostatně tak jak jsme u Martina zvyklí.

Obal alba na první pohled vypadá jako takové to typické "moderní umění" vytvořené člověkem. Ve skutečnosti je to dílo kapucínské opičky jménem Pockets Warhol, která je jednou ze 24 opic z kanadského útulku "Story Book Farm Primate Sanctuary", který poskytuje bezpečné útočiště primátům, kteří mají za sebou nějakou těžkou minulost (ať se jedná o nelegální obchod se zvířaty, pokusy v laboratořích a podobně). Martin je mimochodem štědrým podporovatelem této instituce.



Martin vysvětluje: "Album začíná skladbou, která zní tak, jako by ji nestvořil člověk. Když jsem na té skladbě pracoval, dělal jsem pokusy - prohnal jsem svůj hlas skrz různé efekty a syntezátory. Vyšel mi z toho hlas, který už nezněl lidsky. Znělo to jako od primáta. Tak jsem tu skladbu nazval Howler (Vřešťan). Vlastně ve všech skladbách je nějaký element, který není lidský.

Líbí se mi ta myšlenka, jak je tenká hranice mezi lidmi a opicemi. Protože někdy se mi zdá, že jsme od nich moc dál nepokročili! Když přišel čas pojmenovat celé EP, vzpomněl jsem si na knihu "Vzestup a pád Třetího šimpanze". Dávalo mi smysl to takto nazvat, protože EP je vlastně dílem jednoho ze "Třetích šimpanzů."


"Třetím šimpanzem" nazývá Jared Diamond ve své knize lidský druh (nedá se nevšimnout jisté parafráze na "Třetí říši"). Zamýšlí se nad tím, že 98 procent genů máme stejné jako šimpanzi, a jak moc dokázaly pouhá 2 procenta změnit celý svět. Zkoumá otázku, jak a proč jeden druh povstane, aby ovládl a podmanil si své nejbližší příbuzné.



EP "The Third Chimpanzee" vychází 29.ledna 2021 ve formátu CD a jako vinylový maxisingl. Již nyní je k dispozici píseň "Mandrill" i s vizuálem.


Tracklist EP:

1. Howler
2. Mandrill
3. Capuchin
4. Vervet
5. Howler's End






-sin-

    18 listopadu 2020

    Zpět na hlavní stránku

    
SLEDUJTE NÁS:

                   


    




Komentáře (nové dole):







Přidej komentář :



Toto není spam.







Výpis všech článků




SLEDUJTE NÁS