Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bartoš s kočárkem, Němcová s dcerou a vnučkou. S rodinou slavil Skopeček i další politici

Video se připravuje ...
Autor: Sabina Dračková - 
18. listopadu 2020
05:40

Letošní oslavy Dne boje za svobodu a demokracii byly nezvyklé. A to kvůli pandemii koronaviru, která svírá (nejen) Česko. Na Národní třídu se však přesto vydali politici - a někteří i v doprovodu svých nejbližších. Poslanec Jan Skopeček (ODS) vyrazil s manželkou i synem, rodinný doprovod si pochvalovala i novopečená poslankyně Miroslava Němcová (ODS). Kočárek s malým synkem Bertramem pak tlačil šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Začalo to však muži, kteří dorazili bez svých blízkých, ale spěchali za nimi. Premiér Andrej Babiš (ANO) nevyrazil v doprovodu rodiny, ale s vicepremiérkou Alenou Schillerovou (za ANO). Na zbytek dne však už žádné oficiální plány neměl a pouze poznamenal, že den bude trávit právě s rodinou.

Video  Andrej Babiš s Alenou Schillerovou na Národní třídě  - ČTK
Video se připravuje ...

Sám na Národní třídu dorazil dlouholetý poslanec ODS Marek Benda. "Benda legenda", jak jej ve Sněmovně tituloval právě Babiš.

Právě Benda však k Babišově vládě byl notně kritický. „Před 31 lety jsme bojovali hlavně za svobodu a dneska si ji necháváme vládními nařízeními pod strachem ze smrti a z koronaviru okrajovat způsobem, který mi připadá neadekvátní situaci,“ řekl Blesk Zprávám.

Video  Poslanec Marek Benda na Národní třídě  - Aleš Brunclík, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

„Ta lehkost, s jakou jsme ochotni přistoupit na to, že zavřou kostely, zavřou školy, dají zákaz vycházení a všichni máme pocit, že se vlastně nic neděje? Řada z těchhle věcí nebyla snad ani za války. Mě to prostě děsí,“‎ dal najevo nevoli Benda.

Benda také prozradil, že se z Národní třídy přesune k mamince, kde bydlel i jeho otec a disident Václav Benda. Ještě před revolucí byl ve vězení a státní moc ho šikanovala, přišel o práci, kontrolovali mu poštu, vypli mu telefon a chodil na výslechy.

Bartoš slavil výročí svatby

Šéf Pirátů Ivan Bartoš dorazil na Národní třídu s manželkou Lydií Frankou. „Já sem chodím každý rok. Já jsem před 5 lety měl i na 17. listopadu svatbu se svojí manželkou a zahájili jsme to v tom sektoru neziskových organizací zde na Korzu národní, takže pro nás to má význam i v osobním životě. Za dodržení podmínek a bezpečnostních opatření, zejména zdravotních, jsme s manželkou vyrazili dnes i sem, protože je to tradice,“‎ uvedl.

Bartošovým se v srpnu narodil syn Bertram. „Vyrazili jsme s kočárkem, manželka se mnou položila kytku a zapálila svíčku a máme tady kamarádku Míšu Krupičkovou, která je tu, abysme sem nemuseli s kočárkem. A ani jsem to nechtěl, abych se přiznal, měl jsem trochu obavy, když jsem viděl některé věci na facebooku, aby tady nebyly v centru nějaký divočiny. Takže kamarádka nám pohlídala kočárek a manželka už je s miminkem, takže já tam hnedka běžím taky,“ řekl Blesk Zprávám.

Video  Ivan Bartoš na Národní třídě  - Aleš Brunclík, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Drahošova manželka popsala svůj 17. listopad

S manželkou přišel na Národní třídu i senátor a neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš. Jeho paní Eva Blesk Zprávám na Národní třídě prozradila, jak prožívala významný den 17. listopadu 1989 ona: „Já jsem byla s dětmi doma, zrovna jsem měla na návštěvě sousedku, bylo to odpoledne a ta přišla s tím, že už něco zaslechla, že se něco děje. To víte, tenkrát nebyly ty sociální sítě a všechno, média, která by informovala každou minutu. Bylo to velmi překvapivé a velmi nadějné, těšila jsem se, až manžel přijede.“

Video  Jiří Drahoš s manželkou Evou na Národní třídě  - Aleš Brunclík, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Němcová slavila narozeniny

To senátorka z ODS Miroslava Němcová Blesk Zprávám na Národní třídě řekla: „Já si to užívám a snažím se být co nejveselejší a nejradostnější, přestože okolnosti kolem nás takové nejsou. Ale přišla jsem s manželem, mám tady snachu, mám tady vnučku a zároveň už jsem potkala i řadu přátel, takže je to taková hrozně hezká atmosféra. Mně se po lidech stýskalo, takže jsem šťastná, přestože všichni dodržujeme, co musíme, tak že jsme tady. Cítím společnost lidí, to mi dělá dobře.“ Právě Němcová oslavila v úterý své 68. narozeniny.

Video  Senátorka Miroslava Němcová (ODS) na Národní třídě 17. listopadu 2020  - Sabina Dráčková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

S rodinou přitom dorazil i poslanec ODS Jan Skopeček. S manželkou Lucií má syna Honzíka a dceru Terezku. „Já jsem dorazil s manželkou a dítětem, já sem chodím každoročně, chodil jsem sem dávno předtím, než jsem vstoupil aktivně do politiky,“ řekl Blesk Zprávám.

Video  Poslanec ODS Jan Skopeček s rodinou na Národní třídě 17. listopadu 2020  - Sabina Dráčkova, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa