Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česko

Zeman předal Babišovi ‚kompro materiál‘ o šéfovi BIS. Má ukazovat, že Koudelka není dobrý manažer

Šéf BIS Michal Koudelka. foto: ČTK

PRAHA - Prezident Miloš Zeman předal premiérovi Andreji Babišovi (ANO) materiál týkající se šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky. Ukazuje, že Koudelka není dobrý manažer, řekl prezident serveru Parlamentní listy. Práci BIS prezident opakovaně kritizuje, její šéf má podle něj být odvolán. Vládní návrh na jmenování Koudelky do generálské hodnosti už pětkrát odmítl, zmíněný materiál má jeho postoj zdůvodňovat.
  8:40aktualizováno  20:40

Babiš po středeční večerní schůzce se Zemanem v Lánech potvrdil, že materiál už dříve dostal. Na schůzce se o této záležitosti nebavili. Premiér se s informacemi seznámil a „v nějakém režimu“ je postoupil členům vlády. Více záležitost nechtěl komentovat.

Materiál má podle Zemana dvě fáze, stručnou a podrobnější. Jejich společným jmenovatelem je tvrzení, že Koudelka není dobrý manažer. „Argumenty, které na podporu tohoto tvrzení byly uvedeny, jsem předal panu premiérovi. Mohu říci, že je vypracoval člověk, který v BIS dlouhodobě a ve vysoké funkci pracoval,“ řekl Zeman. 

Zemanův exdůstojník BIS podporoval Milion chvilek. Kdo je agent, který měl sestavit kompro na Koudelku?

Souhlasně pak odpověděl na dotaz, zda materiál zpracoval bývalý šéf analytiky BIS Jiří Rom.

Podle dřívějších informací Respektu začal Rom v Kanceláři prezidenta republiky pracovat 1. srpna. Ve vedoucích funkcích BIS Rom pracoval 27 let a před pěti lety patřil mezi kandidáty na šéfa služby.

Zeman v rozhovoru nepřímo odmítl, že by šlo o „kompro materiál“. Je to podle něj pojem z myšlenkového světa, který nesdílí. Každý kritický materiál by pak mohl nést takové označení.

Koudelkovi za rok v létě končí pětiletý mandát. Vláda ho může prodloužit, nebo vybrat někoho jiného. Prezident může pouze vyjádřit doporučení. „Mým doporučením rozhodně nebude ponechání pana Koudelky na další funkční období v čele BIS,“ uvedl Zeman.

Šéf BIS Koudelka podle Babiše odvádí dobrou práci. Zeman na něj přesto nechal vypracovat zprávu

Babiš má na Koudelku dlouhodobě jiný názor než Zeman. „Nemám důvod ho měnit. Pan Koudelka dělá svou práci dobře a v tom se s prezidentem lišíme,“ řekl Babiš před měsícem. Koudelkovo povýšení na generála vláda navrhla pětkrát, Zeman to vždy odmítl. Kontrarozvědku, která ve svých zprávách opakovaně upozorňuje například na nebezpečí ruských či čínských špionů, prezident často kritizoval.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) ve středu novinářům řekl, že materiál neviděl a nemůže ani potvrdit, zda došlo k jeho předání. „Je na panu premiérovi, jak s tím materiálem, pokud existuje, naloží,“ uvedl. Projednat ho může například Bezpečnostní rada státu, pokud by podle Babiše měla, dodal Hamáček. Za ministerstvo vnitra uvedl, že spolupráce s BIS funguje naprosto bez problémů. „Pokládám pana plukovníka Koudelku za velmi dobrého ředitele zpravodajské služby,“ řekl.

Koudelka se vedení BIS ujal 15. srpna 2016, kdy v čele kontrarozvědky nahradil Jiřího Langa, který požádal o uvolnění z funkce a později stanul v čele Národního bezpečnostního úřadu.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.