Policisté zjišťovali, jak se chová Bečva. Vodu obarvili nazeleno fluoresceinem

Fluorescein v Bečvě

Kvůli zářijové otravě Bečvy kyanydem prováděli kriminalisté na řece vyšetřovací pokus. Pomocí netoxického fluoresceinu zjišťovali a dokumentovali chování neznámé látky v toku řeky. Z pokusu pořídili také záznamy pro soudního znalce.

Fluorescein je zelená syntetická organická látka. „S její pomocí zjišťovali, jak se bude chovat v běžném toku řeky. Na místě pořídili samozřejmě i záznam, veškerá dokumentace bude k dispozici soudnímu znalci,“ řekl televizi CNN Prima NEWS mluvčí Policie ČR Petr Janoš.

Kyanid vypustil 20. září do řeky dosud neznámý pachatel. Havárie postihla Bečvu pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku po Přerov. Rybáři odvezli do kafilerie přes 40 tun ryb. Řeka je v tomto úseku nyní prakticky mrtvá. Obnova života v řece by podle odborníků mohla trvat několik let.

„Myslím, že obnova života na těch čtyřiceti kilometrech bude trvat takových pět až sedm let. Můžeme být rádi, že je teď tolik srážek, protože pokud by rok byl tak suchý, jako byly ty předchozí, trvalo by to mnohem déle,“ sdělil televizi CNN Prima NEWS Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody z Valašského Meziříčí.

Minulý týden o případu diskutovali poslanci. Opoziční zákonodárci poukazovali na to, že případ stále vzbuzuje mnoho otázek, debata však nevedla k žádnému závěru. V pondělí mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová uvedla, že policie na kauzu neuvalila informační embargo, jak uváděla některá média. Policisté ale podle ní nemohou zveřejňovat informace z vyšetřování a vyvracet ani potvrzovat veřejná sdělení jiných.

Bez posudku se vyšetřování neposune

Policie je kritizována za to, že dosud viníka nedopadla. „Policejní vyšetřování je nyní zcela závislé na výsledku znaleckého zkoumání. Lhůta na vypracování znaleckého posudku byla s ohledem na množství zkoumaného materiálu stanovena přizvanému znalci na tři měsíce a uplyne 20. prosince 2020. Z objektivních důvodů může být tato lhůta prodloužena,“ uvedla v pondělí Rendlová. Do doby, než budou policii známy výsledky znaleckého zkoumání, nelze podle ní očekávat ve věci žádný větší posun.

Nezávisle na úterním policejním pokusu zkoumají Bečvu také vědci z Akademie věd. Na třinácti místech mezi Valašským Meziříčím a Přerovem zjišťují, kde je řeka zasažena nejvíce.

Tagy:
policie Policie ČR řeka otrava CNN Prima NEWS pokus Bečva Přerov Valašské Meziříčí fluorescein Akademie věd České republiky Policie České republiky okres Vsetín Český svaz ochránců přírody