Tisíce žáků prvních a druhých tříd základních škol se dnes po víc než měsíci vrátily do lavic

18. listopad 2020 09:22

Po víc než měsíci se do lavic vrátili žáci prvních a druhých tříd základních škol, přípravných tříd základních škol a žáci speciálních škol. Distančně se od poloviny října týdny učili kvůli epidemické situaci. Jejich návrat provází přísnější hygienická opatření, kromě povinných roušek například ministerstvo zdravotnictví doporučuje časté větrání učeben. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Olešnice je součástí Červeného Kostelce na Náchodsku a do lavic zdejší malé vesnické školy se vrátili nejen žáci prvního a druhého ročníku, ale také čtvrťáci, kteří jsou spolu s druháky ve společné třídě. V této škole je při normálním stavu třicet žáků a dnes se jich do lavic vrátilo osmnáct.

Doma zatím zůstali žáci třetího a pátého ročníku, ti mají nadále distanční výuku se svojí učitelkou. Ta učí páťáky online třikrát týdně a třeťáky dvakrát v týdnu.

Dětem, které zatím zůstaly doma, se ale trochu komplikuje online výuka angličtiny. V této vesnické škole jsou prakticky jen tři učitelky a právě výuku anglického jazyka má na starosti ta, která vyučuje prvňáky. Distančně tak žáky pátého a třetího ročníku bude vyučovat až po skončení dopoledního vyučování, tedy odpoledne.

Jsou nařízena přísná hygienická opatření

Žáci musí mít po celou dobu výuky, ve třídách, na chodbách i ve školní družině, zakrytá ústa a nos rouškou. A to i ti, kteří už covid prodělali, nejsou už infekční a mají protilátky.

Čtěte také

Ředitelka školy v Olešnici vyzvala rodiče, aby děti vybavili dostatečným množstvím čistých roušek, aby si je žáci mohli během dne v případě potřeby vyměnit. Roušky mají mít v čistém sáčku, použité dávat do jiného.

Výuka hudební výchovy bude nadále probíhat bez zpěvu. Tělesná výchova je zakázaná. Pokud to umožní počasí, děti budou chodit na procházky. Školní družina bude pracovat v běžném režimu.

Kdy se do lavic vrátí ostatní školáci záleží na vývoji epidemiologické situace. Tu ministerstvo zdravotnictví zohledňuje v novém protiepidemickém systému.

Čtěte také

Česko je zatím v nejhorším pátém stupni rizika, pokud se posune do čtvrtého, vrátí se do škol první stupeň a deváťáci.

Žáci druhého stupně se pak budou střídat po týdnu. Učit se přímo ve škole budou mít možnost i studenti posledních ročníků středních škol a vyšších odborných škol.

Na vysokých školách se obnoví praktická a laboratorní výuka pro skupiny do 20 lidí a umožní se individuální konzultace. Pokud se nic zásadního nestane, do čtvrtého stupně rizika by se Česko mohlo dostat na začátku příštího týdne.

Spustit audio

Související