Hlavní obsah

Vyboural se na motorce, nedostal přednost. Po půl roce v kómatu se vrátil do života

Novinky, Dana Sokolová

Už jsou to více než tři roky, když si tehdy dvaadvacetiletý vysokoškolák Ondra z Liberce vyjel na letní, poklidnou vyjížďku na své motorce. Nepozorná řidička mu tehdy nedala přednost a on se vyboural. V důsledku velmi vážných zranění pak strávil půl roku v kómatu. Dnes se učí znovu chodit a raduje se z každého nového dne.

Foto: archív Ondrovy rodiny

Ondra ještě při pobytu v nemocnici

Článek

Ondrův stav po bouračce byl kritický, lékaři od začátku připravovali rodiče na nejhorší. Po nárazu u něj totiž došlo k rozsáhlému otoku mozku, a to především levé hemisféry, zároveň měl zlomená obě předloktí, čelist a vlivem rozsáhlých zranění upadl do kómatu, ve kterém zůstal půl roku.

Celkově pak na lůžku a v nemocnicích strávil rok. Když ho poté lékaři propouštěli do domácího ošetřování, téměř se nepohyboval, v důsledku poranění mozku se u něj objevila afázie (ztráta řeči). Začal proto okamžitě cvičit a rehabilitovat. Denně tak cvičí buď se svou maminkou, a když je v práci, tak se školenou asistentkou.

Celá událost byla velmi šokující i pro přátele a spolužáky Ondry. Krátce poté, co se o jeho nehodě dozvěděli, založili na Facebooku uzavřenou skupinu, ve které sdíleli zážitky a fotky ze svých návštěv u něj v nemocnici. Pouštěli mu jeho oblíbenou metalovou muziku, a dokonce mu do nemocnice nosili i jeho kočku a dodnes mu každou možnou chvilku dělají společnost.

V dětství prodělal mozkovou obrnu, díky intenzivnímu cvičení dnes může chodit

Zdraví

Ondra kvůli zranění dodnes nevidí na jedno oko, učí se znovu číst, psát i chodit. Přestože mu v nácviku chůze velmi pomohla operace Achillovy šlachy, kvůli problémům s pravou stranou těla, kterou má částečně ochrnutou (nohu i ruku), není během chůze příliš stabilní a bojí se.

Velmi mu v tomto směru pomáhají intenzivní rehabilitace. Během čtyř hodin denně na pražské Neurorehabilitační klinice Axon zvládne ergoterapii, logopedii, fyzioterapii a také unikátní terapii na robotickém přístroji Lokomat, který s pomocí ortéz a pohyblivého chodníku simuluje chůzi a pomáhá tak Ondrovi velmi intenzivně s nácvikem chůze. Jen díky těmto rehabilitacím je dnes Ondra schopen ujít za pomoci hole alespoň krátkou vzdálenost, pár kroků zvládne i bez ní.

Aby se ale jeho stav stále zlepšoval, potřebuje tyto finančně nákladné terapie absolvovat opakovaně. Pro rodinu je to však nad její finanční možnosti. Přispět na tyto rehabilitace Ondrovi můžete i vy, a to na dárcovské platformě Donio.cz.

Během dvou hodin 12letý Dominik ochrnul na celé tělo. Znovu se snaží postavit na nohy

Zdraví

Žena, která nehodu zavinila, je v podmínce

Soud se ženou, která nehodu zavinila, skončil teprve nedávno. Žena byla podmínečně odsouzena a dostala zákaz řízení na čtyři roky.

„Bylo to celé psychicky náročné. Ano, trest je to malý, ale zklamala mě hlavně svým chováním. Ondra ji vůbec nezajímá, je jí jedno, co s ním po nehodě bylo,“ posteskne si Ondrova máma.

Tu také velmi mrzí, že její syn musel přerušit studium na dopravní fakultě, vysokoškolské vzdělání tak předčasně ukončil jen bakalářským titulem.

Reklama

Výběr článků

Načítám