RECENZE knihy Peru 1970: Čeští horolezci pod Huascaránem

RECENZE knihy Peru 1970: Čeští horolezci pod Huascaránem

Setkání dvou generací horolezců, které od sebe dělí půl století a spojuje odvěká touha člověka objevovat nové cesty a překonávat limity. Kniha Libora Duška vypráví příběh československé expedice, kterou před půl stoletím zasáhla katastrofální lavina pod Huascaránem, i příběhy několika současných expedic do Bílých Kordiller.

Dopisy se závanem exotiky a nostalgie

První část knihy mapuje průběh československé expedice Peru 1970. Když původní zamýšlený cíl expedice Denali (dříve Mt. McKinley) z ideologických důvodů padnul, nabídla se možnost vyrazit místo toho do Jižní Ameriky. Aby dlouhé měsíce příprav, plánování, shánění sponzorů i svolení komunistických úřadů nepřišly vniveč, horolezci náhradní program s povděkem přijali. Dnešnímu mladému člověku, který tuto éru nezažil, dochází, jak diametrálně odlišné byly nejen podmínky pro cestování, ale i složitá logistika, doprava materiálu lodí, komunikace pomocí dopisů… Svět se za těch 50 let proměnil k nepoznání.

Se všemi 14 členy expedice nás podrobněji seznamují medailonky i s portréty. Každý ze seznamu obětí přírodní katastrofy tak dostává tvář i životní příběh. Zážitky expedice líčí nejen autor, ale hlavně sami horolezci, a to prostřednictvím dopisů, které psali svým rodinám. Vyprávění se tím stává velmi osobní a sugestivní. Vše doplňují četné dobové fotografie z archivu rodin, ale také cenný reprint souboru Poslední hora od věhlasného fotografa Viléma Heckela, jednoho z členů expedice.

Pohřbené naděje

Jak už to tak v horolezectví bývá, konečné slovo má příroda. Když silné zemětřesení o síle 7-9 stupňů Richterovy škály 31. 5. 1970 otřáslo zemí, uvolnila se ze severní stěny šestitisícového vrcholu Huascarán Norte masivní lavina, která zmařila 70 000 životů kečuánských indiánů v údolí a srovnala se zemí město Yungay. Boční odtrh laviny zasáhl také základní tábor československé expedice mezi jezery Llanganuco a pohřbil všech 14 členů expedice. Na smutnou zprávu o osudu svých blízkých ale čekaly rodiny se skomírající nadějí dlouhé týdny.

Na vzpomínkové akci a posledním rozloučení s horolezci se v červenci 1970 ve Skaláku, kde horolezecky působili, sešel tisícihlavý zástup. O dva roky později byl v místě neštěstí v Bílých Kordillerách umístěn památník, na němž pomalu přibývají štítky se jmény dalších, kterým se zdejší hory staly osudnými.

Poslední fotografie expedice a mapa laviny. Ukázka z knihy Peru 1970 čeští horolezci pod Huascaránem
Poslední fotografie expedice a mapa laviny. Ukázka z knihy Peru 1970 čeští horolezci pod Huascaránem

Setkání generací

Čas však plyne a hory lákají horolezecká srdce dál. A tak do Bílých Kordiller vyráží mladší generace. Druhá část knihy přibližuje zážitky několika výprav současných alpinistů, kteří se v Bílých Kordillerách snaží navázat na myšlenku výpravy z roku 1970. Podíváme se s nimi na vrcholy Alpamayo, Huascarán, Huandoy Norte nebo Chopicalqui.

Kruh se uzavřel loni, kdy památku expedice z roku 1970 zvěčnili Marek Holeček a Radoslav Groh svým prvovýstupem východní stěnou Huandoy Norte cestou pojmenovanou na počest expedice BOYS 1970. Tuto i 50 let starou expedici připomíná také stejnojmenný dokument BOYS 1970, který horolezci ve spolupráci s filmařem Tomášem Galáskem natočili.

Památku expedice z roku 1970 zvěčnili Marek Holeček a Radoslav Groh svým prvovýstupem východní stěnou Huandoy Norte cestou pojmenovanou na počest expedice BOYS 1970. Ukázka z knihy Peru 1970 čeští horolezci pod Huascaránem
Památku expedice z roku 1970 zvěčnili Marek Holeček a Radoslav Groh svým prvovýstupem východní stěnou Huandoy Norte cestou pojmenovanou na počest expedice BOYS 1970. Ukázka z knihy Peru 1970 čeští horolezci pod Huascaránem

Hodnocení

Kniha nabízí průřez 50 lety českého horolezectví, odhaluje, kolik se toho změnilo při přípravě expedice, jak se zrychlilo cestování, přeprava materiálu, dostupnost informací i možnosti komunikace. Je těžké se nechat vtáhnout do příběhu hrdinů, o kterém víte, že skončí tragicky, přesto se tomu při čtení knihy Peru 1970 neubráníte. Autor Libor Dušek, etnolog a horolezec z Krkonoš, nezapře duši vědce. Dokázal faktograficky avšak s citem převyprávět půlstoletí starý příběh a propojit ho se současností.  

„Kniha nabízí společně s reprintem souboru fotografií Viléma Heckela Poslední hora dialog vteřiny a věčnosti, příběhy generací, které spojuje přátelství, odvaha i tragédie, ale především síla a nezlomnost lidského ducha a vítězství myšlenky, která své první řádky začala psát v dalekém Peru před více než padesáti lety…“

Zkušenosti čtenářů

jeffi

Poslední horu – soubor fotek Viléma Heckela mám jako cennou relikvii , vyšla ve čtvercovém formátu (fotil na 6×6) na tehdy nezvykle dobrém lesklém papíře v podobě samostatných tuhých kartonů – fotky se tak daly samostatně vystavit atd. Tak jenom doufám, že ty reprinty nevypadají jako levná fotokniha, to by si autor nezasloužil.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: