Tama Dyna-Sync Double Pedal HPDS1TW - moderní šlapka s pevným převodem

Tama Dyna-Sync Double Pedal HPDS1TW - moderní šlapka s pevným převodem
Tama Dyna-Sync Double Pedal HPDS1TW - moderní šlapka s pevným převodem

Japonská Tama se s novým produktem Dyna-Sync zařadila mezi značky, které mají ve své nabídce high-endový pedál s pevným převodem. Tento typ převodu vyhledává stále více bubeníků pro jeho okamžitou reakci, rychlost a kontrolu.

Firma pedál Dyna-Sync uvedla na veletrhu Namm Show v roce 2019 a přidala se tak ke značkám Yamaha, DW, Pearl nebo Axis, které pevné převody nabízejí již delší dobu. Tama tímto počinem aktualizuje svůj sortiment pedálů, kterému téměř tři desítky let dominovala dodnes vyráběná

a legendární Iron Cobra. Ta je díky kombinaci lehkého chodu, a přitom silného úderu stálicí mezi tradičními pedály (i pro mě osobně je to již po léta první volba), ovšem moderní bubeníci vyhledávají stále modernější stroje. V roce 2010 Tama přišla s inovovanou longboard verzí Speed Cobra, která se vyznačuje velmi lehkým chodem a je orientována hlavně na rychlé metalové bubeníky. I Speed Cobra byla ale díky řetězovému převodu stále na půl cesty mezi tradičním a moderním pedálem. A tuto cestu Tama dokončila právě nyní se šlapkou Dyna-Sync.

 

Power, speed a feel

Při vývoji nového pedálu se firma snažila o vyvážení tří konceptů, podstatných pro hru na pedál: power, speed a feel, tedy sílu úderu, rychlost reakce pedálu a pocit ze hry. Jedná se o veličiny, které se do jisté míry vzájemně vylučují (čím lehčí a rychlejší chod, tím menší je síla úderu). Tama dává rozhodnutí do rukou přímo bubeníkům tím, že vyvážení těchto tří veličin nepředurčuje konstrukcí pedálu, ale pomocí sofistikovaných a inovativních možností nastavení. I přes specifičnost pevného převodu se tak jedná o univerzální pedál s mnoha možnostmi nastavení, které si představíme trochu podrobněji.

 

Verdikt

Perfektně vyrobený pedál s velmi chytře řešenými možnostmi nastavení. Ideální pro bubeníky, kteří potřebují jednu šlapku pro různá použití. Možností ovšem pedál nabízí tolik, že si na své přijde snad každý. Pevný převod působí velmi robustně a zajišťuje okamžitou reakci pedálu.

 

Nastavení...

Samozřejmostí je u dražších pedálů nezávislé nastavení úhlu beateru. Čím je beater blíže bláně, tím menší úsilí je třeba do úderu dát, ovšem zároveň klesá síla úderu do blány. Bubeníci orientovaní na rychlost, obzvlášť pokud používají triggery, mají často beater vůči bláně skloněný třeba jen o 30 °, naopak kdo se orientuje na mohutný zvuk a možnost větší kontroly nad silou úderu, zvolí úhel větší než standardních 45 °. Dále šlapka nabízí klasickou možnost nastavit natažení pružiny, jejíž chod je podpořen systémem Sync-Coil, tedy (odmontovatelnou) pružinou pod pedalboardem, která podporuje jeho návrat do výchozí polohy. Zásadní novinkou je patentovaný systém nastavení úhlu pedalboardu, dostupný jednoduše pomocí jediného šroubu. Tento úhel mění pocit ze hry překvapivě výrazně, vysoká poloha se mi jevila ovladatelnější a příjemnější, ale nízká zase umožňuje velmi lehký chod. Posledním zásadním místem je ukotvení pevného převodu k vačce pedálu. S tvarem vačky a jeho vlivem na chod výrobci experimentují dlouho a známá je funkce vyměnitelných vaček u pedálu Pearl Eliminator, ovšem Tama jde ještě dál. Opět jednoduše pomocí jediného šroubu lze měnit místo uchycení převodu k hřídeli pedálu, a tím průběh vačky.

 

Jak to funguje v reálu?

Na pevný převod je vždy třeba si chvíli zvykat, obzvlášť při některých nastaveních se pedalboard vrací do výchozí polohy rychleji, než je člověk zvyklý, a pedál pak kope zpět do nohy. Nicméně tomu se dá vyhnout přizpůsobením techniky, nastavením pedálu anebo odmontováním Sync-Coilu. Pedál je skutečně obdivuhodně přizpůsobitelný. Já mám rád tradiční pedály a takového pocitu se s touto šlapkou dá bez problémů dosáhnout. Na druhou stranu příznivci moderních rychlopedálů si nepochybně přijdou na své a možností nastavení je tolik, že se vlastně jedná o několik šlapek v jedné. A v neposlední řadě je nutné ocenit pohodlnost, s jakou jsou všechna nastavení přístupná, vše vlastně nastavíte z bubenické sedačky, bez rozebírání a lezení pod soupravou.

 

Info:

Tama Dyna-Sync Double Pedal HPDS1TW je moderní šlapka s pevným převodem a mnoha inovativními možnostmi nastavení. Dvojpedál stojí 17 200 Kč a v jednopedálové verzi 7900 Kč.

 

Plus:

velmi univerzální

chytře řešené a dostupné možnosti nastavení

perfektní řemeslné zpracování

 

Mínus:

V dané cenové kategorii by si pedál zasloužil lepší kardan.

Nepříjemná je reakce pedálu v některých polohách nastavení.

 

https://www.tama.com/usa/products/detail/hpds1tw.html

Psáno pro časopis Muzikus